NBA spoznala zloženie play-off. Oklahoma City prvá na západe, Newyorčania druhí na východe

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
NBA spoznala zloženie play-off. Oklahoma City prvá na západe, Newyorčania druhí na východe
Shai Gilgeous-Alexander je líder Oklahomy City, proti Dallasu zaznamenal 15 bodov a šesť asistencií.
Shai Gilgeous-Alexander je líder Oklahomy City, proti Dallasu zaznamenal 15 bodov a šesť asistencií.AFP
Basketbalisti tímu Oklahoma City Thunder vstúpia do play-off NBA z pozície nasadenej jednotky v Západnej konferencii. Rozhodlo sa o tom až v nedeľu, v posledný hrací deň základnej časti. Phoenix sa dokázal vyšvihnúť na šiestu priečku a vyhol sa účasti v play-in, na ktorú odsúdil New Orleans. Vo Východnej konferencii New York na poslednú možnú chvíľu preskočil Milwaukee a získal pozíciu číslo dva.

Oklahoma City - Dallas 135:86

Vôbec prvýkrát v histórii NBA sa stalo, že o celkový triumf v konferencii bojovali v posledný hrací deň tri tímy s rovnakou bilanciou. Oklahomčania však mali oproti Denveru a Minnesote najlepšiu východiskovú pozíciu a nemali ju problém využiť. 

Ich súperom bol na záver Dallas, ktorý už nemohol nič zmeniť na svojej piatej priečke a nechal oddychovať kompletnú základnú päťku. Zápas sa skončil debaklom 135:86. Prvá pozícia Oklahomy City je prekvapenie. O talente mladého tímu sa vedelo, no taký výkonnostný vzostup čakal málokto.

Thunder pred dvoma rokmi vyhrali v sezóne iba 24 duelov, tentokrát ich bolo 57 a do play-off sa vrátili po štyroch rokoch. Prvé miesto v konferencii predtým získali v roku 2013.

"Vieme, ako sme sa dostali do tohto bodu. Teraz na to musíme nadviazať a udržať hlavy pokorne dole. Z nejakého dôvodu sme sa dostali takto ďaleko, nesmieme sa odchýliť z cesty," povedal líder tímu Shai Gilgeous-Alexander podľa AP.

Minnesota - Phoenix 106:125

Denver potvrdil v Memphise úlohu favorita a za obhajobou titulu vyrazí z druhej priečky. Minnesota mala najťažšieho súpera, Phoenixu doma podľahla 106:125 a stretne sa s ním opäť vo vyraďovacej časti. Najlepším strelcom Suns bol Bradley Beal, ktorý premenil všetkých šesť trojok a nazbieral 36 bodov. 

"Hrali sme dobre. Či najlepšie ako vieme, to sa ešte uvidí. Vykročili sme však na správnu cestu, v tom správnom čase," pochvaľoval si Beal, ktorého mužstvo pred sezónou projektovali na vyššiu pozíciu ako šestku, no všetky opory tímu sa pre zranenia iba málokedy zišli spoločne na palubovke.

New Orleans - LA Lakers 108:124

Dôležitým duelom na západe bol aj zápas New Orleans - LA Lakers. Pelicans bojovali o priamy postup, hráči z Kalifornie nechceli klesnúť z ôsmej priečky a hrať duel play-in o zotrvanie v sezóne. Lakers uspeli presvedčivo 124:108 a rozhodli o tom, že v noci na stredu sa na tom istom mieste bude hrať rovnaký duel, no už play-in o nasadenie číslo sedem. 

Najviac bodov za Lakers dal Anthony Davis - 30 a pridal 11 doskokov. LeBron James opäť potvrdil svoju kvalitu, keď zaznamenal triple-double 28 bodov, 17 asistencií a 11 doskokov. Trinásť asistencií si pripísal už v prvom polčase, čo nikdy doteraz nepredviedol. Navyše ubránil hviezdneho Ziona Wiilliamsona v drese domácich.

"Snažil som sa hrať efektívne. Pokúsil som sa hľadať spoluhráčov a dostať loptu na to správne miesto," uviedol James podľa ESPN.

New York - Chicago 120:119 pp

O druhej priečke New Yorku na východe rozhodlo dramatické víťazstvo nad Chicagom po predĺžení. Bulls sa už v tabuľke nemohli pohnúť, pred stretnutím vedeli, že obsadia 9. miesto a čaká ich play-in. 

Napriek tomu podali v Madison Square Garden výborný výkon a mohli aj zvíťaziť, no dve sekundy pred koncom predĺženia netrafil dvojbodový pokus DeMar DeRozan, najlepší strelec Bulls s 30 bodmi. Triumf Knicks režíroval Jalen Brunson so 40 bodmi. 

"Je skvelé, že tím skončil napokon na najlepšej pozícii, ako sa len dalo. Máme za sebou jeden míľnik, odtiaľto sa môžeme odpichnúť a snažiť sa ešte o niečo lepšie," vyhlásil Brunson, ktorého klub zaznamenal v základnej časti najlepšiu zápasovú bilanciu od roku 2013.

Orlando - Milwaukee 113:88

Milwaukee nezvládlo záver základnej časti, z posledných 11 duelov prehralo osem. V Orlande na záver hladko 88:113. Citeľne mu chýbal líder Giannis Antetokunmpo, ktorý má problémy s členkom a možno nestihne ani úvod play-off, v ktorom sa Bucks stretnú s Indianou. 

Orlando malo proti šampiónom ligy z roku 2021 silnú motiváciu bojovať, keďže v prípade prehry mu hrozil zostup na siedmu priečku znamenajúcu play-in. Po víťazstve však obsadilo piate miesto a čaká ho štvorka Cleveland.

Miami - Toronto 118:103

V play-in rovnako ako minulý rok začne Miami, ktoré sa z neho následne dostalo až do finále. K účasti v play-off potrebuje zdolať Philadelphiu u súpera. V prípade neúspechu bude mať ešte jednu možnosť proti víťazovi zápasu Chicago - Atlanta.

Vyraďovacia časť NBA odštartuje fázou play-in v noci na stredu. Play-off je na programe od soboty 20. apríla.

Ďalšie výsledky:

Boston - Washington 132:122

Cleveland - Charlotte 110:120

Indiana - Atlanta 157:115

Philadelphia - Brooklyn 107:86

Golden State - Utah 123:116

LA Clippers - Houston 105:116

Memphis - Denver 111:126

Sacramento - Portland 121:82

San Antonio - Detroit 123:95

Vyraďovacia časť NBA 2023/24 - dvojice (v zátvorke nasadenie):

Play-off sa hrá na 4 víťazné zápasy.

Východná konferencia:

Boston Celtics (1.) - nasadený tím č. 8

New York Knicks (2.) - nasadený tím č. 7

Milwaukee Bucks (3.) - Indiana Pacers (6.)

Cleveland Cavaliers (4.) - Orlando Magic (5.)

Play-in (na 1 víťazný zápas):

Duel o nasadenie č. 7: Philadelphia 76ers (7.) - Miami Heat (8.)

Duel o postup do súboja o nasadenie č. 8: Chicago Bulls (9.) - Atlanta Hawks (10.)

Západná konferencia:

Oklahoma City Thunder (1.) - nasadený tím č. 8

Denver Nuggets (2.) - nasadený tím č. 7

Minnesota Timberwolves (3.) - Phoenix Suns (6.)

Los Angeles Clippers (4.) - Dallas Mavericks (5.)

Play-in (na 1 víťazný zápas):

Duel o nasadenie č. 7: New Orleans Pelicans (7.) - Los Angeles Lakers (8.)

Duel o postup do súboja o nasadenie č. 8: Sacramento Kings (9.) - Golden State Warriors (10.)