Osrblie oslavuje slovenský kov, Kapustová s bronzom vo vytrvalostných pretekoch

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Osrblie oslavuje slovenský kov, Kapustová s bronzom vo vytrvalostných pretekoch
Kapustová neurobila ani jednu chybu na strelnici.
Kapustová neurobila ani jednu chybu na strelnici. TASR
Slovenská biatlonistka Ema Kapustová (21) získala bronzovú medailu vo vytrvalostných pretekoch na 15 km na majstrovstvách Európy v Osrblí. V stredu na domácej trati predviedla opäť čistú streľbu a do cieľa prišla so stratou 59,1 sekundy na víťazku Maren Kirkeeideovú (20) z Nórska. Druhá skončila Alina Stremousová (28) z Moldavska (+46,5 s).

Dvadsaťjedenročná Slovenka potvrdila dobrú formu zo Svetového pohára a dosiahla jeden z najlepších výkonov medzi ženami. Opäť sa mohla oprieť o vynikajúcu streľbu, ktorá jej v uplynulých týždňoch priniesla bodované pozície v SP a podobne, ako v stíhačke Oberhofe, kde dosiahla svoje maximum 25. priečku, nespravila ani jedinú chybu. Darilo sa jej aj na trati a po všetkých položkách sa držala na popredných priečkach.

Po prvej ležke bola siedma, po druhej položke sa posunula na tretie miesto, po tretej síce klesla o priečku nižšie, no zo záverečnej stojky vybehla ako priebežná líderka. V poslednom kole mierne spomalila a v cieli bola o trinásť sekúnd za vtedy vedúcou Alinou Stremousovou z Moldavska. Obe potom predbehla ešte ďalšia "čistá" pretekárka Maren Kirkeeideová z Nórska, ktorá získala zlato s náskokom 46,5 sekundy. Okrem nich boli na strelnici stopercentné už iba ďalšie štyri pretekárky.

"Nenachádzam slov, je to neopísateľné a stále to spracovávam. Som veľmi rada. ďakujem celému tímu, fanúšikom. Už mám medaily z mládežníckych šampionátov, ale táto je medzi ženami a to má inú váhu. Vážim si ju ešte viacej. Znova to boli štyri nuly, čo je super. Na strelnici som si to vydrela a každú strelu som sa snažila si postrážiť. Hlavne tu poslednú položku. Cítila som tlak aj od fanúšikov. Som doma a chcela som ukázať všetko. Je pekné spraviť takýto výsledok doma pred rodičmi," povedal pre RTVS.

Kapustová však už nebude štartovať v ďalších pretekoch na domácich ME. Spolu s trénerom Martinom Otčenášom sa zameriavajú na juniorské majstrovstvá Európy a sveta, ktoré sú na programe od 5. respektíve 21. februára. "Treba sa potešiť, ale je pred nami ešte veľa roboty a aj moje hlavné ciele," povedala. "Už nebude štartovať. Vrcholy sezóny sú pre nás juniorské ME v Poľsku a potom MS v Estónsku. tento rok sa lúči s juniorskou kategóriou a chceme uspieť tam," povedal jej tréner.

"Je to niečo úžasné, fantastické, toto v pláne nebolo. Je to veľkú úspech pre celý slovenský biatlon. Všetky štyri streľby som videl priamo zo strelnici a to dokážu len najlepšie biatlonistky na svete," povedal pre RTVS prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.

Ďalším Slovenkám sa už tak nedarilo. Zuzana Remeňová minula päť terčov a so stratou 6:51,4 minúty obsadila 51. miesto, jej sestra Mária skončila na 76. priečke (7, +9:10,5 min) a Júlia Machyniaková obsadila 83. pozíciu (6, +9:53,7 min).