Slovenská mamička v Oktagone masakrovala konkurenciu. Teraz ju čaká prvý MMA zápas od pôrodu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slovenská mamička v Oktagone masakrovala konkurenciu. Teraz ju čaká prvý MMA zápas od pôrodu
Szabová chce opäť vyhrávať.
Szabová chce opäť vyhrávať.Oktagon MMA
Slovenská bojovníčka Lucia Szabová (25) kedysi patrila medzi najväčšie nádeje slovenského MMA. Plány jej pred pár rokmi zmenilo materstvo, teraz sa však hlási do akcie s cieľom zveľadiť svoj perfektný rekord 6-0. Na turnaji v Stuttgarte bude jej súperkou skúsená Poľka Róża Gumienna (34). Rodáčka z Bratislavy opísala svoju cestu v rozhovore pre náš portál.

Šampiónka Slovenska v thajskom boxe inklinovala k športu už od mladého veku, meno si však urobila počas účinkovania v populárnej reality show Oktagon Výzva, kde bola najmladšou účastníčkou a vznikla tam aj jej prezývka Silent Killer. "Medzi dievčatami som sa príliš neprejavovala, dokonca som sa hanbila pred kamerami. Nebolo to pre mňa až tak prirodzené. Ondro Novotný ma začal nazývať 'silent', následne som pred limitom vyhrala dva zápasy a pridal k tomu 'killer'. Ak by to bolo na mne, asi by som si takú prezývku nikdy nedala, ale uchytilo sa to," prezradila na úvod interview.

Pomysleli ste počas tehotenstva na koniec kariéry, alebo ste v sebe mali presvedčenie, že budete pokračovať?

"Keď sa narodil Dragan, mala som pocit, že nič viac nepotrebujem. Bola som spokojná. Chvíľu som dokonca nesledovala MMA. Ale časom sa to začalo meniť."

Prečo ste sa napokon rozhodli vrátiť?

"Bolo to aj starostlivosťou o dieťa, bola som s ním doma, začal to byť pre mňa trošku stereotyp. Každý deň mi prišiel taký istý (smiech). Postupne mi to začalo chýbať, chcela som začať s tréningom a niečo so sebou robiť. Tréning bol pre mňa ako psychohygiena, mala som pocit, že ho potrebujem."

Počas tehotenstva ste ovplývali aktivitou, dokončili ste si aj školu...

"To bolo až keď už bol malý na svete."

A aký odbor ste vyštudovali?

"Špeciálnu edukáciu bezpečnostných zložiek na Športovej fakulte v Brne."

Išlo o tzv. záložný plán v prípade, že by niečo v kariére bojovníčky nevyšlo?

"Momentálne nemám žiadny plán B, plán A je zatiaľ zápasiť."

Po akom čase ste začali opäť trénovať?

"Postupne som sa k tomu vracala po troch mesiacoch."

Prestávka prišla v čase, keď ste v Oktagone neokúsili horkosť porážky. Obávali ste sa, že ste skončili v najlepšom?

"Nie, že by som sa bála, ale prestala som v najlepšom. To môžeme brať ako fakt, pretože vtedy som bola vo veľmi dobrej forme. Život to tak zariadil. Tie tri roky ubehli veľmi rýchlo."

Teraz ste späť. Ako prebieha príprava v pozícii matky?

"Nezačala som hneď dvojfázovo, išla som na to pomalšie. O MMA to hneď nebolo. Príprava na zápas v Nemecku bola druhou prípravou v rámci comebacku, jeden zápas v Oktagone som už absolvovala. Teraz mi veľmi pomohol partner, mohla som sa naplno venovať sama sebe rovnako ako predtým. Ale, samozrejme, je to náročné, človek má menej oddychu. Ženské telo je na to podľa mňa zvyknuté, aj ja som si už na to zvykla. Raz som sa bavila s Karolom Ryšavým, a povedal mi, že musel byť celý deň s malým, večer mal ísť na tréning a bol z toho taký unavený, že tuším tam ani nešiel (smiech). Je to podľa mňa nejako geneticky dané, starostlivosť o deti bola vždy hlavne na ženách, možno sa tomu vieme nejako lepšie prispôsobiť."

Prvý zápas v Oktagone po návrate ste absolvovali v postoji. Návrat do MMA na vás čaká až teraz v Stuttgarte. Zvolili ste takýto postup schválne? 

"Cítila som, že sa do toho chcem dostať postupne. Nevedela som si predstaviť, že by som po piatich mesiacoch išla hneď do MMA. Potrebovala som sa rozohriať. Človek každý deň pred 10-tisíc ľuďmi nezápasí."

Aké sú vaše ciele po návrate? Myslíte na titul v Oktagone?

"Beriem to od zápasu k zápasu, ale raz by som chcela získať titul. Hlavne túžim uspieť v najbližšom dueli."