Kincla neláka odveta Zápasu storočia. Oktagon môže byť európskou jednotkou, tvrdí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kincla neláka odveta Zápasu storočia. Oktagon môže byť európskou jednotkou, tvrdí
Patrik Kincl po víťazstve nad Vémolom.
Patrik Kincl po víťazstve nad Vémolom.Oktagon MMA
Ostrava privíta 2. marca turnaj organizácie Oktagon MMA s poradovým číslom 54. Pozornosť fanúšikov púta predovšetkým hlavný ťahák medzi šampiónom v strednej váhe Patrikom Kinclom (34) a dočasným držiteľom titulu Piotrom Wawrzyniakom (33). Český bojovník nestál v klietke od pamätného májového triumfu nad Karlosom Vémolom (38). V exkluzívnom rozhovore pre náš portál opísal svoju cestu po vážnom zranení, ktoré ho z akcie vyradilo na dlhých desať mesiacov.

Kincl sa v máji minulého roka stal absolútnym kráľom Oktagonu, keď si vo vytúženej odvete poradil so slávnym Terminátorom a uštedril mu azda najťažšiu prehru v kariére. Fotky dobitého Vémolu obleteli svet a Kincl si užíval sladké víťazstvo. Fanúšikovia následne očakávali jeho titulovú obhajobu proti Vlastovi Čepovi, ktorú zmarila zlomená očnica - jedno z najbolestivejších a najnepríjemnejších zranení vôbec.

"Počul som príbehy o tom, ako sa to ľuďom zle hojí. Musím však povedať, že väčšinou mám v kariére šťastie v nešťastí - 'chytím' nejaké vážne zranenie, ale hojí sa to dobre, bez komplikácií. Bolo to tak aj v tomto prípade. Preto som sa aj takto narýchlo rozhodol ísť do zápasu, cítim sa skvele," prezradil na úvod interview. 

Zrejme sa neviete dočkať zápasu v Ostrave. Bude však návrat o to náročnejší, že sa uskutoční po desiatich mesiacoch?

"Dúfam, že nie. Samozrejme, človek príde o nejaký ten zápasový zážitok, ale tých duelov mám na konte toľko, že sa môžem pozrieť do minulosti a pripomenúť si to. Po tej zlomenine som mal týždeň pauzu, potom som sa vrátil do tréningu, hoci bez kontaktu."

Medzitým sa toho v Oktagone veľa zmenilo. Čakali ste, že Wawrzyniak porazí Čepa?

"História ma naučila, že v MMA sa musí počítať so všetkým. Vlastovi som spočiatku veril, ale predsa tam bolo niekoľko otáznikov, keďže Wawrzyniak je bývalý džudista a veľmi komplexný bojovník. Hovoril som si, že ak to má byť pozícia na zemi, tam to Čepovi nebude úplne sedieť. Bohužiaľ, potvrdilo sa to a pôjdem proti Wawrzyniakovi."

Kincl je kráľom Oktagonu.
Kincl je kráľom Oktagonu.Oktagon MMA

Čo od Poliaka očakávate? Na našej scéne nie je príliš známy, ale má skúsenosti.

"Je divoký, rád chodí do prestreliek, podobne ako Vlasto Čepo. Takže tvrdá zadná a postoj, keď sa mu tam nedarí, tak to sťahuje na zem. Zo začiatku sa možno bude snažiť byť opatrnejší a sústredenejší. Ak mu to nebude vychádzať, zblázni sa a bude ma chcieť stiahnuť do svojej hry, niečo tam natriafať."

Ste na vrchole. Oktagonu rebríčkovo kraľujete naprieč všetkými váhovými kategóriami, čo prináša aj veľký tlak. Ako sa s ním vyrovnávate?

"Nepripúšťam si ho. Pozeral som na nejakú grafiku, že som momentálne najdlhšie slúžiaci šampión. To mi ani nelichotí, bol som zranený, nemohol som toľkokrát obhajovať titul, takže to ide mimo mňa. Som nastavený tak, že som na konci rebríčka a chcem sa prehrýzť na vrchol."

Mnoho vrcholových športovcov v súčasnosti využíva služby mentálnych trénerov, ktorí sú v kurze. Ako je to v MMA?

"Je to tak, s mentálnymi trénermi sa roztrhlo vrece. Asi záleží kus od kusu. Myslím si, že pre MMA by bol takýto človek prínosom, ale musel by pochádzať z nášho prostredia. Neviem si predstaviť, že by som rozoberal predzápasové pocity a nervozitu s niekým, kto v živote nenastúpil do zápasu a nemá osobnú skúsenosť s tým, ako to prebieha."

A čo vy? Dali by ste sa nahovoriť?

"Nerád haním veci, s ktorými nemám osobnú skúsenosť. Niečo som si zisťoval, mentálneho kouča som mal aj vo svojom podcaste. Veľa vecí je asi zaujímavých, ale zároveň sa dajú ľahko nájsť na internete. Z ničoho som si 'nesadol na zadok'."

Do klietky sa vracia po 10 mesiacoch.
Do klietky sa vracia po 10 mesiacoch.Oktagon MMA

Najbližšie máte pred sebou poľskú výzvu, no ľudia hovoria aj o neporazenom Matějovi Peňázovi, ktorý si pýta titulovú šancu, prípade o treťom súboji s Vémolom, a to napriek tomu, že Karlos oznámil koniec kariéry. V MMA človek nikdy nevie...

"Teraz nastupujem proti Wawrzyniakovi. Čo bude ďalej, sa uvidí."

Pri Vémolovi sa však na chvíľu zastavme. Na odvetu ste čakali niekoľko rokov. Čo vám prebehlo hlavou vo chvíli, keď vás vyhlásili za víťaza?

"Bolo to také zadosťučinenie. Trvalo to dlho, vypočul som si veľa klamstiev a prekrúcania reality. Všetko to zo mňa spadlo. Zápas nebol dosť atraktívny, ale to som nezavinil ja. Karel ma stále lepil na pletivo, mohol sa viac pobiť, ale som rád, že sa mi podarilo zmlátiť ho najviac v jeho kariére. Nikdy som nevidel, že by bol po stretnutí taký opuchnutý, doma či v UFC."

Pred týmto meraním síl sme si prečítali všeličo, ale vstúpili ste do neho naozaj kvalitne pripravený. Čakali ste teda takýto výsledok?

"Vedel som, že vyhrám. Bohužiaľ, pre nejaké zdravotné záležitosti som nebol schopný ísť na pôvodný gameplan, to ma mrzí. Chcel som ho ukončiť, čo sa nepodarilo, to mi trošku vadí. Čo už."

Vémolu čaká odveta Zápasu storočia s Attilom Véghom, ktorý musí zhadzovať, pôjde zrejme o labutiu pieseň pre oboch. Ako vnímate tento duel?

"Keď sa to riešilo....ten súboj pre mňa nemá nejakú atraktivitu, asi aj tým, že Attila je mimo hry už dlho a po tom poslednom knokaute od Piráta (porazil Vémolu - pozn.). Určite sa na to pozriem, ale pre mňa to na Edene nebude ten najväčší ťahák. Chápem však fanúšikov, ktorých to zaujíma."

Oktagonu sa darí a s tým je spojené aj porovnávanie s poľskou KSW, kde ste v minulosti pôsobili. Aké sú medzi týmito organizáciami rozdiely?

"Rozdiel je hlavne vizuálny. Iné je predstavovanie zápasníkov. Myslím, že pre české oko, ktoré je zvyknuté na Oktagon, je zaujímavé. Postavia ich na pódium, predstavia, na nástupy využívajú veľkoplošné obrazovky. Zápasnícky to nie je úplne príjemné, hlavne pre toho, kto ide ako prvý. Rozcvičuje sa, potom ho zastavia pri predstavovačke a následne musí ísť bojovať."

Má Oktagon na to, aby sa stal jasnou európskou jednotkou?

"Určite áno. Z lokálnych turnajov to vytiahli do zahraničia a ak budú systematicky dobre pracovať, je to možné. Ale to sa dá povedať aj o KSW. Pre mňa osobne sú to dvaja najväčší konkurenti v Európe a kto si to odpracuje, stane sa dominantným. KSW má stále náskok, rebríčkovo vyššie postavených bojovníkov, možno ich má aj viac, ale nechcem tárať, lebo do čísel nevidím. Až nastane konkurenčný boj, ktorý je podľa môjho názoru veľmi blízko, tak sa uvidí, kto bude jednotka a dvojka."

V súvislosti s expanziou sledujeme čoraz viac turnajov v zahraničí. Narazil som na mnoho názorov domácich fanúšikov, že sa vytráca to "česko-slovenské". Ako to vidíte vy? Je to logická daň za úspech pre lokálnych priaznivcov? 

"Takto to asi musí byť. Oktagon musí trošku prekonať to, aby do českých fanúšikov 'dostal' tie zahraničné mená, a naopak, aby v zahraničí lepšie spropagoval domácich zástupcov, nech sa to viac spojí. Je mi jasné, že to vždy mieri na konkrétnu stranu, povedzme v Nemecku to stojí na nemeckých bojovníkoch, v UK na Britoch. Ak sa to podarí zladiť, krásne to cvakne a majú vyhraté."

Oktagon tak zažíva doslova prílev nových mien. Ivan Buchinger raz prezradil, že sa sústredí hlavne na seba a nové talenty nesleduje. Ako ste na tom vy?

"Turnaje Oktagonu sledujem, je pravda, že ma nové tváre dokážu prekvapiť. Ide o rozdiel generácií. Mladí chalani vyzerajú technicky, na rovnakej úrovni ako starší veteráni. Chýbajú im len zápasové skúsenosti, ale to príde časom."

V dobách vašej generácie nebol okolo MMA taký boom. Môžeme povedať, že to dnes majú mladí ľahšie?

"V niečom áno, v niečom nie."

V čom nie?

"Konkurencia narastá. Je to populárne, začínajú to robiť čoraz mladší športovci, ktorí majú možnosť amatérskych turnajov, kde sa 'vyzápasiaˇ. Do profiturnajov vstupujú ako hotoví profíci. My sme to mali inak, boli sme bez skúseností a veľmi nervózni. To teraz odpadáva. Doba sa mení. Chlapci idú do prvého profesionálneho zápasu zhruba rovnako skúsení a na vysokej technickej úrovni."

Rok 2024 bude pre vás po dlhšej pauze dôležitý. Ak to zdravie dovolí, koľko súbojov by ste chceli absolvovať?

"Čo najviac. Minulý rok som bojoval raz, dostal som ponuku na odvetu a na december, takže by som chcel mať teraz každé 3-4 mesiace zápas. Keď budem vo forme, kľudne aj viac. Takže tie tri-štyri duely by som kľudne stihol."

Autor článku.
Autor článku.Flashscore