Brazílska samba bude chcieť v repríze z MS 2018 roztancovať srdnaté Srbsko

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Brazílska samba bude chcieť v repríze z MS 2018 roztancovať srdnaté Srbsko

Odveta zo šampionátu z Ruska.
Odveta zo šampionátu z Ruska.Profimedia
Top favorit turnaja Brazília odštartuje svoje účinkovanie na futbalových MS v Katare vo štvrtok večer v dueli proti Srbsku. Neymar a spol. sa netaja ambíciou pridať do zbierky rekordný šiesty titul svetových šampiónov, Srbi zasa túžia prvýkrát v ére samostatnosti postúpiť zo základnej skupiny.

Neymar, ktorý štartoval na MS v rokoch 2014 i 2018 pred šampionátom uviedol: "Počas mojej kariéry som dosiahol veci, o ktorých sa mi ani nesnívalo. Titul majstra sveta je však môj najväčší sen. Teraz mám ďalšiu šancu a verím, že ju využijem."

Brazílčania naposledy získali titul pred dvadsiatimi rokmi, do Kataru prišli s nálepkou najväčšieho kandidáta na zisk titulu. Okrem kvality hráčskeho kádra ich k tomu predurčuje skvelá forma, keď neprehrali 15 zápasov v sérii.

V náročnej juhoamerickej kvalifikácii dosiahli popri troch remízach 14 víťazstiev so skóre 40:5. Naposledy prehrali ešte v júli 2021 vo finále Copa América s Argentínou.

Brazília a Srbsko si zopakujú vzájomný duel zo základnej skupiny na predchádzajúcich MS v Rusku, pred štyrmi rokmi sa z víťazstva 2:0 tešili "kanárici" po góloch Paulinha s Thiaga Silvu. Juhoameričania potom prehrali vo štvrťfinále s Belgickom a Srbi sa nedostali ani zo skupiny, rovnako ako predtým na MS 2010 a aj MS 2006, kde ešte vystupovali spoločne s Čiernou Horou.

"Srbi majú skvelých hráčov, sú silní a musíme si na nich dať pozor. Podrobne sme študovali hru našich súperov a sme pripravení na všetko," vyhlásil brazílsky obranca Éder Militão .

V srbskom výbere figuruje až jedenásť hráčov, ktorí pôsobia v kluboch talianskej Serie A. Hrozbou pre súperov je však najmä útočník anglického Fulhamu Aleksandar Mitrovič, ktorý v kvalifikácii zariadil gólom v závere duelu v Portugalsku priamy postup na MS.

Posledné dva zápasy v Premier League však vynechal pre zranenie a proti Brazílii pravdepodobne začne iba na lavičke. Zdravotné problémy mal pred šampionátom aj ďalší ofenzívny klenot tímu Dušan Vlahovič z Juventusu, no ten by už mal byť dostatočne fit.

"Som rád, že sa s Brazíliou stretneme hneď v úvode turnaja. Všetci poznáme ich kvalitu, v tíme majú množstvo hviezd. My si však veríme a ak bude v našom tíme dobrá atmosféra, môžeme to dotiahnuť ďaleko," myslí si srbský brankár Vanja Milinkovič-Savič. 

Jeho tím potvrdil parádnu fazónu aj v Lige národov, v ktorej si Srbi na jeseň vybojovali postup do A-divízie.

Štvrtok, 24. novembra o 20:00 (SEČ)

MS, skupina G - 1. kolo:

Predpokladané zostavy:

Brazília: Alisson - Danilo, Thiago Silva, Marquinhos, Sandro - Casemiro, Paqueta - Raphinha, Neymar, Vinicius Jr - Richarlison

Srbsko: V. Milinkovič-Savič - Milenkovič, S. Mitrovič, Pavlovič - Živkovič, Gudelj, S. Milinkovič-Savič, Kostič - Tadič, Vlahovič, Jovič