Budúca sezóna Svetového pohára by sa mala začať neskôr, dôvodom je klimatická zmena

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Budúca sezóna Svetového pohára by sa mala začať neskôr, dôvodom je klimatická zmena
Počasie aj naďalej ovplyvňuje svet zimných športov.
Počasie aj naďalej ovplyvňuje svet zimných športov.Profimedia
Nadchádzajúca sezóna Svetového pohára v alpskom lyžovaní by sa mala začať oproti tej minulej neskôr. Alpská komisia Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) dospela k tomuto návrhu na prebiehajúcom kongrese v Dubrovníku. Dôvodom je klimatická zmena, ktorá spôsobila v uplynulom ročníku zrušenie troch pretekov a presunutie obrovského slalomu z Garmisch-Partenkirchenu do Schladmingu.

Súťažný ročník by mal na ľadovci v rakúskom Söldene odštartovať o týždeň neskôr ako vlani, teda na prelome októbra a novembra. Premiéra v kalendári SP čaká stredisko Obergurgl v Rakúsku, táto krajina bude aj dejiskom budúcoročného finále.

Lyžiari sa po troch rokoch vrátia do bulharského Banska, ženy zavítajú po rovnakom čase do strediska Val di Fassa v Taliansku i do Jasnej. Návrat SP do Nízkych Tatier potvrdila alpská komisia FIS už v piatok. V Kanade by mal Mont Tremblant nahradiť dejisko Lake Louise.

Prvýkrát v samostatnej histórii Slovenska sa preteky SP išli v roku 2016. Lyžiarky sa v Nízkych Tatrách predstavili najprv v slalome. Obrovský slalom museli vtedy pre silný vietor preložiť zo soboty 5. marca na pondelok 7. marca a triumfovala v ňom Rakúšanka Eva-Maria Bremová.

Deň predtým v slalome zvíťazila Američanka Mikaela Shiffrinová, tretia skončila Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová bola na deviatom mieste.

V roku 2021 sa Svetový pohár do Jasnej vrátil. V sobotu 6. marca slalom opäť vyhrala Shiffrinová pred Vlhovou. Liptáčka však na domácich svahoch triumfovala v emotívnom nedeľnom obrovskom slalome. Podujatie sa bude po ôsmich rokoch konať bez obmedzení, keďže predošlú edíciu poznačila pandémia koronavírusu.