Ceman vyzdvihol energiu Steel arény, Valach ďakoval za pomoc

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ceman vyzdvihol energiu Steel arény, Valach ďakoval za pomoc
Michal Chovan pri rozhodujúcom momente stretnutia.
Michal Chovan pri rozhodujúcom momente stretnutia. Profimedia
Najvyššia domáca návšteva v sezóne, víťazstvo nad odvekým rivalom a už iba trojbodové manko na lídra extraligy.

Také je z pohľadu hokejistov HC Košice stručné zhrnutie utorňajšej dohrávky Tipos extraligy so Slovanom Bratislava. Triumf 3:1 pre nich znamenalo predĺženie víťaznej série na domácom ľade na deväť zápasov.

Domáci išli do vedenia v 28. minúte, keď Joona Jääskeläinen desiatym gólom v sezóne využil presilovku. Už o 89 sekúnd naň odpovedal Michal Sersen, pre ktorého to bol prvý gól v ročníku a zároveň prvý od 8. apríla, keď sa takisto presadil proti Košiciam.

Výsledkové rozuzlenie priniesla presilovka domácich v 44. minúte, v ktorej kapitán Michal Chovan pohotovo zužitkoval prihrávku Colina Campbella. Nadviazal tým na rozhodujúci gól proti Slovanu z úvodného vzájomného zápasu v sezóne, v ktorom Košičania zvíťazili v Bratislave 2:1 po predĺžení. Konečnú podobu výsledku dal Radoslav Tybor, ktorý sa presadil v čase 58:00 v podobnej situácii ako Chovan.

Aj druhá tohtosezónna konfrontácia semifinalistov uplynulého ročníka sa skončila výhrou Košíc. Podľa trénera "oceliarov" Dana Cemana mohli jeho zverenci spraviť výrazný krok k triumfu už v prvej tretine, ktorá sa skončila bez gólov napriek streleckej prevahe (14:4) východniarov.

"Hrali sme v nej veľmi dobre, škoda, že sme neskórovali. V druhej to bolo vyrovnanejšie, no v tretej sa nám podarilo súpera zatlačiť a dostať na kolenách. Nabrali sme druhý dych a myslím si, že sme si zaslúžili toto víťazstvo."

Košičania vstúpili do sezóny 2022/2023 štyrmi prehrami po sebe, no počas uplynulých dvoch mesiacov nie je v lige úspešnejší tím. Od začiatku októbra ťahali za dlhší koniec povrazu v 14 zo 17 zápasov a s 39 bodmi sú v tesnom závese za Slovanom Bratislava (42), Novými Zámkami (41) a Zvolenom (40).

Tabuľka Extraligy po dohrávke medzi Košicami a Slovanom.
Tabuľka Extraligy po dohrávke medzi Košicami a Slovanom.Flashscore

Víťazstvo v prestížnom dueli si vychutnali pred najvyššou domácou návštevou v ročníku - 5 896 divákov. "Je skvelé vidieť Steel arénu v takejto atmosfére. Je to veľmi energické a posilňuje to naše mužstvo," povedal Ceman na pozápasovej tlačovke, ktorá bola napokon bez zástupcu Slovana Bratislava.

Pre obrancu "belasých" Juraja Valacha to bolo mimoriadne stretnutie. Domáci Košičania naň nastúpili v špeciálnej edícii dresov, ktoré pôjdu do dražby a jej výťažok dostane práve Valach, ktorý sa od roku 2016 stará o predčasne narodené dvojičky Amálku a Jerguška. Chlapček prišiel na svet s vážnou diagnózou, ktorá si vyžaduje časovo aj finančne nákladné procedúry.

"Je to krásne gesto. Nečakal som to. Hokejovo som vyrastal v Topoľčanoch a vo Zvolene a s Košicami nemám žiadnu spojitosť. O to viac si cením, že sa na východe republiky našli úžasní ľudia, ktorí sú ochotní pomôcť mojim deťom. Patrí im za to jedno veľké ďakujem," poznamenal Valach.