Češka Muchová si premiéru na Indian Wells užíva, ďalej ide aj Swiateková či Raducanuová

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Češka Muchová si premiéru na Indian Wells užíva, ďalej ide aj Swiateková či Raducanuová

Muchová je už v osemfinále.
Muchová je už v osemfinále.Profimedia
Pri svojej premiére na prestížnom turnaji v Indian Wells porazila Karolína Muchová (26) aj tretiu súperku. S talianskou antukárkou Martinou Trevisanovou (29) si aj napriek svalovým problémom poradila po trojsetovom boji a postúpila do osemfinále. V ňom narazí na krajanku Markétu Vondroušovú (23), ktorá po druhý raz v sezóne zdolala svetovú štvorku Ons Džabúrovú (28). Stala sa piatou Češkou medzi šestnástkou najlepších.

Aj keď je 76. hráčka sveta Muchová v rebríčku aktuálne o päťdesiat priečok horšie umiestnenou tenistkou, nastúpila proti o tri roky staršej talianskej antukárke ako papierová favoritka a svoju rolu s problémami zvládla. Zatiaľ čo pred mesiacom v Dauhe vyhrala hladko dvakrát 6:2, tentoraz semifinalistku minuloročného French Open, ktorá do Kalifornie dorazila so šnúrou piatich prehier, zdolala po oveľa väčšom boji 6:4, 3:6, 6:4.

Prehľad zápasu Muchová - Trevisanová 6:4, 3:6, 6:4

Muchová v úvode nepotvrdila brejk na 2:0 a po siedmom geme si v šatni nechala obviazať ľavé stehno. Po návrate na kurt nevyužila šesť brejkbalov, ale následne vyhrala jedenásť fiftínov po sebe a medzitým získala prvý set. V druhej sade nepremenila česká tenistka brejkbal na 3:1 a dostala sa do útlmu. Od stavu 3:2 prehrala štyri gemy v rade a o postup musela bojovať v treťom dejstve.

V ňom si obe tenistky dlho držali svoj servis, aj keď niekoľkokrát cez zhodu a po odvrátení brejkbalov. Češka zlomila odpor 160 centimetrov vysokej súperky hrajúcej ľavou rukou brejkom až v deviatej hre, ktorý vzápätí po viac než dva a pol hodinovom boji potvrdila. Prvý mečbal premenila úspešným nábehom na sieť. Rodáčka z Olomouca predĺžila svoju neporaziteľnosť na šesť duelov.

Vondroušová našla znova recept na Džabúrovú

Rodáčka zo Sokolova vo svojej obľúbenej tenisovej destinácii v kalifornskej púšti nestratila ešte ani set. Po hladkých výhrach s Kanaďankou Rebeccou Marinovou 6:2, 6:2 a krajankou Mariou Bozkovou 6:1, 6:1, ktorý neponúkla ani jeden brejkbal, zdolala v divokom dueli 7:6, 6:4 štvrtú hráčku sveta Ons Džabúrovú.

V prvých troch gemoch uhrala Markéta Vondroušová len štyri fiftíny, dvakrát prišla o servis a prehrávala 0:3. Potom sa ale momentum úplne otočilo. V nasledujúcich piatich hrách stratila iba päť loptičiek a za stavu 5:3 podávala na zisk sady. O posledný zvrat neišlo, pretože po tretí raz neudržala podanie a hneď na to nevyužila setbal. Sadu vybojovala až v tajbrejku. 

Aj v druhom sete takmer prišlo k veľkému obratu. Česká finalistka Roland Garros 2019 viedla 5:1. Za stavu 5:2 a 40:0 pri svojom podaní mala tri mečbaly, ďalšie dva nevyužila pri vedení 5:3 a razom bolo 5:4. Na druhý pokus však zápas na podaní ukončila čistou hrou a po hodine a pol zvíťazila 7:6, 6:4. 

"Džabúrová hrala od začiatku úžasne. Iba som si povedala, hlavne vydrž a bojovala som ďalej," uviedla Vondroušová, ktorá na centrálnom kurte ťažila aj z 37 nevynútených chýb súperky. Češka nadviazala na cenný skalp Tunisanky z januárového Australian Open a vzájomnú bilanciu vyrovnala na 3-3. V aktuálnom ročníku si v štrnástom dueli pripísala desiaty triumf. Súboj s hráčmi z TOP 10 vylepšila na 8-15. Z ostatných deviatich s nimi vyhrala piatykrát.

Vondroušová, ktorá v minulom roku, pre operáciu zápästia, polroka nehrala, štartuje na Indian Wells po piaty raz v kariére. Štvrtýkrát nechýba v osemfinále. Jej maximom je štvrťfinále z roku 2019.

Džabúrová skončila aj na treťom tohtoročnom turnaji na rakete českej tenistky. V Adelaide nestačila v semifinále na Lindu Noskovou. Po prehre s Vondrošovou v Melbourne, pre menšiu operáciu kolena, takmer dva mesiace nehrala.

Prehľad zápasu Vondroušová - Džabúrová 7:6, 6:4

Swiateková vyradila Andreescuovú

Svetová jednotka Iga Swiateková v súboji bývalých šampióniek a grandslamových víťaziek zdolala 6:3, 7:6 Kanaďanku Biancu Andreescuovú a pokračuje na ceste za obhajobou titulu. Vlani v Kalifornii odštartovala šnúru 37 zápasov bez prehry.

"Celkom dobre menila rytmus a na tomto povrchu vás to môže dostať do úzkych. Teší ma, že som väčšinu súboja hrala slušne a dokázala sa sústrediť," povedala Swiateková, ktorá si vylepšila tohtosezónnu bilanciu na 14-3 a ani v sedemnástom stretnutí nemusela ísť do tretieho setu.

"Bol to naozaj vyrovnaný duel a som za neho vlastne rada, pretože po niekoľkých jednostranných zápasoch aspoň vidím, ako tieto situácie zvládam. Myslím, že v dôležitých momentoch som to bola ja, kto si zachoval chladnú hlavu," dodala Poľka. Šesť z predchádzajúcich desať súperiek opúšťalo proti nej kurt s kanárom. Swiateková môže obhájiť titul na Indian Wells ako prvá žena od roku 1991, keď sa to podarilo Martine Navrátilovej.

Prehľad zápasu Swiateková - Andreescuová 6:5, 7:6

Ďalej ide aj Raducanuová

V osemfinále sa poľská favoritka stretne s ďalšou bývalou víťazkou US Open Emmou Raducanovou. Britská tenistka, ktorá pred turnajom polroka nevyhrala dve stretnutia po sebe, zdolala v troch setoch svetovú trinástku Beatriz Haddadovou Maiovou a ešte len tretíkrát v kariére a prvý od triumfu na newyorskom granslame v septembri 2021 porazila členku TOP 20.

"Myslím, že v niektorých výmenach som hrala tenis na naozaj vysokej úrovni. V prvom a treťom sete som predvádzala extrémne dobrý výkon. Bolo tam niekoľko pozitívnych bodov a momentov. V tretej sade sa celkovo úroveň hry zvýšila a bola to od nás veľká bitka," dodala Raducanuová po premiérovom postupe do osemfinále podniku WTA 1000. Tri zápasy po sebe vyhrala iba druhý raz od senzačného víťazstva na US Open.

Jelena Rybakinová porazila 6:3, 7:5 Španielku Paulu Badosaovú, s ktorou si v šiestom vzájomnom vystúpení poradila ešte len druhý raz a postúpila tak do osemfinále.

V ňom sa kazašská víťazka posledného ročníka Wimbledonu a finalistka tohtoročného Australian Open stretne s Varvarou Gračovovou, ktorá vyradila ôsmu nasadenú krajanku Dariu Kasatkinovú a pripísala si druhý skalp hráčky TOP 10 (opäť Kasatkinovej).