Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Druhú etapu Pretekov mieru ovládol Francúz so skúsenosťami z World Tour, lídrom ostal Nörtoft

Magnier vyhral druhú etapu Pretekov mieru do 23 rokov.
Magnier vyhral druhú etapu Pretekov mieru do 23 rokov.Závod míru
Francúzsky cyklista Paul Magnier (20) vyhral druhú etapu Pretekov mieru do 23 rokov. Pri dojazde v Rýmařove prešiel cieľovou páskou druhý Tibor del Grosso (20) z Holandska pred Jefersonom Armandom Ruizom (21) z Kolumbie. Žltý dres vedúceho jazdca udržal Dán Morten Nörtoft (21), hoci sa tesne pred cieľom priplietol do pádu.

V žltom drese lídra pretekov vyrazil na 117,6 km dlhú etapu z Uničova do Rýmařova s prevýšením 1 733 metrov Dán Morten Aalling Nörtoft, zelený dres mal na sebe Nór Storm Ingebrigtsen, najlepším Belgičanom bol Tim Rex a v bielom drese najlepšieho mladého jazdca jazdil Cesare Chesini.

Úvodné kilometre sa niesli v znamení zbesilého tempa. Pelotón letel priemernou rýchlosťou 48 kilometrov za hodinu až pod prvú vrchársku prémiu. Tesne pred vrcholom stúpania sa vpredu vytvorila skupina šiestich jazdcov: Belmans, Michels (obaja Belgicko), Gieryk (Poľsko), Rinklef (Nemecko), Del Grosso (Holandsko), Ingebrigtsen (Nórsko).

Do cieľa však zostávalo ešte sto kilometrov, a tak bolo málo platné, že k úniku sa pridalo sexteto Magnier (Francúzsko), Wallenborn (Luxembursko), Aebersold (Švajčiarsko), Lima (Portugalsko), Theiler (Nemecko), Preyler (Rakúsko).

Druhá etapa viedla z Uničova do Rýmařova.
Druhá etapa viedla z Uničova do Rýmařova.Závod míru

Pelotón pohltil všetkých 12 cyklistov 85 kilometrov pred cieľom po tom, čo vrchársku prémiu v Mutkove vyhral Ingebrigtsen pred Gierykom a Michelsom. Šprintérsku prémiu v Šternberku ovládol Ruiz z Kolumbie.

Po pokojnejšej pasáži nastúpilo trio Thierry (Francúzsko), Kess (Luxembursko), Noviero (Taliansko). Do cieľa zostávalo 68 kilometrov. Vzorná spolupráca vyniesla trojici mladých pretekárov na čele náskok, ktorý bol až dve minúty a štyridsaťpäť sekúnd.

Dvadsaťpäť kilometrov pred cieľom začal pelotón šliapať do pedálov zo všetkých síl v snahe dostihnúť únik. Hlavnej skupine nahrával fakt, že na trase bola ešte vrchárska prémia Tvrdkov, kde cyklisti museli zdolať 6 200 metrov pri priemernom sklone 4,6 percenta. Kilometer pred vrcholom pritom dokázali prenasledujúci muži manko stiahnuť na 40 sekúnd.

Cyklisti na štarte druhej etapy Pretekov mieru.
Cyklisti na štarte druhej etapy Pretekov mieru.Závod míru

Cez vrchol Tvrdkov ešte prešiel na čele Thierry pred Kessom a Novierom, avšak ich náskok sa stenčil o ďalších 15 sekúnd. Obdivuhodný výkon úniku nakoniec na udržanie odstupu od prenasledovateľov nestačil. Tri kilometre pred cieľom už mali pelotón za chrbtom len o 200 metrov.

Pred vyvrcholením strhujúcej bitky bola trojica pohltená hlavným poľom a o víťazovi etapy rozhodol špurt, v ktorom mal najviac síl Magnier, ten patrí na súpisku World Tour tímu Soudal Quick Step a tento rok už absolvoval napríklad Tour of Oman, kde vyhral tretiu etapu.

Preteky mieru do 23 rokov 2024 odštartovali vo štvrtok 30. mája v Krnove. Na programe sú celkom štyri etapy, víťaz bude korunovaný v nedeľu 2. júna v Jeseníku.