Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Úvodnú etapu Pretekov mieru ovládol v šprinte dánsky talent Nörtoft

Z víťazstva sa tešil Morten Aalling Nörtoft z Dánska.
Z víťazstva sa tešil Morten Aalling Nörtoft z Dánska.CzechTour
Morten Aalling Nörtoft (21) ovládol v špurte úvodnú etapu Pretekov mieru do 23 rokov, ktoré sa konajú v Česku. Dánsky jazdec bol v úniku, ktorý išiel takmer 80 kilometrov pred pelotónom z Krnova do Opavy. Nörtoft je súčasťou development formácie Visma-Lease a Bike, ktorej dres si okrem iného vyslúžil triumfom na Orlen Nations Grand Prix 2022.

Úvodné kilometre Pretekov mieru 2024 cyklistov do 23 rokov priniesli prehliadku útokov. Počas etapy z Krnova do Opavy boli mimoriadne aktívni mladí reprezentanti Francúzska, Belgicka, Dánska, Poľska, Veľkej Británie a Izraela, ale pelotón ich snahu rýchlo utlmil.

Až po 47 kilometroch uniklo kvarteto Remkhi (Kazachstan), Nörtoft (Dánsko), Faingezicht (Izrael), Schrettl (Rakúsko), za ktorým nasledovali Chesini (Taliansko), Schellekens (Holandsko) a Ingebrigtsen (Nórsko). Trojica v druhej skupine rýchlo zmazala pätnásťsekundový deficit a vpredu sa vytvorila sedemčlenná skupina.

Momentka z Pretekov mieru.
Momentka z Pretekov mieru.CzechTour

Únik vzorne spolupracoval a pelotón sa dostal do problémov. Zatiaľ čo po páde z pretekov odstúpil Alberto Carlo Monti z Česka, jazdci vpredu si vybudovali náskok 90 sekúnd. Hoci hlavné pole pracovalo zo všetkých síl, podarilo sa im stiahnuť nanajvýš 35 sekúnd na čelo pretekov, ktoré hnané vidinou úspechu poctivo striedalo a nedalo prenasledovateľom nádej na priblíženie.

Ešte predtým, ako Kazach Remkhi 30 kilometrov pred cieľom odpadol z vedúcej skupiny, pelotón zaostával o minútu a 45 sekúnd. Hoci mal únik len šesť členov, naďalej bojoval. Posledných dvadsať minút predviedol pelotón stíhaciu jazdu. Sekundu po sekunde sťahoval odstup od vedúcej skupiny. Dva kilometre pred koncom sa manko znížilo na desať sekúnd.

Nakoniec bolo obrovské úsilie jazdcov v úniku odmenené. Pelotón o niekoľko sekúnd zaostal, a tak sa o kráľovi úvodného dejstva Pretekov mieru do 23 rokov rozhodovalo medzi odtrhnutou šesticou. V špurte bol najrýchlejší Dán Morten Aalling Nörtoft, ktorý je na súpiske development tímu Visma-Lease a Bike.

Zo Slovákov sa najvyššie umiestnil Samuel Kováč, ktorý obsadil 30. miesto. Dvadsaťjedenročný pretekár Dukly Banská Bystrica prišiel v hlavnom balíku so stratou 16 sekúnd.