Vendrame vyhral 19. etapu na Gire po sóle, na čele napriek defektu stále Pogačar

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vendrame vyhral 19. etapu na Gire po sóle, na čele napriek defektu stále Pogačar

Vendrame nemal v závere etapy konkurenciu.
Vendrame nemal v závere etapy konkurenciu.AFP
Domáci cyklista Andrea Vendrame (29) triumfoval v 19. etape Giro d´Italia. Jazdec stajne Decathlon AG2R La Mondiale vyhral po dlhom sóle a 157 km dlhú trasu z Mortegliana do Sappady zvládol za 3:51:05 hodiny. Druhý skončil Španiel Pelayo Sánchez (24) z Movistaru, tretí bol Nemec Georg Steinhauser (22) vo farbách EF Education-EasyPost. Na čele celkového poradia figuruje stále Slovinec Tadej Pogačar (25) zo SAE Team Emirates, ktorý má náskok takmer osem minút.

Piatková trať mala v prvej polovici rovinatý charakter, v druhej čakali na pelotón dve stúpania druhej a jedno tretej kategórie. Hneď po štarte sa oddelila desaťčlenná skupina, no balík ju dostihol po približne 30 kilometroch.

Následne zaútočil Julian Alaphilippe a pridalo sa k nemu ďalších päť pretekárov. Odstup však bol malý a tak pokračovali ďalšie útoky. Za vedúcou skupinou sa sformovali ďalšie štyri menšie a pelotón ich prestal stíhať asi 90 km pred cieľom.

Na druhom stúpaní na Sella Valcalda sa sformovala sedmička, v ktorej boli okrem Alaphilippea aj Vendrame, Steinhauser, Sánchez, Jhonatan Narváez, Quinten Hermans a Luke Plapp. Prenasledovatelia strácali asi 40 sekúnd, pelotón vyše jedenásť minút.

Približne 30 km pred páskou sa v zjazde oddelil Vendrame a dokázal si vypracovať náskok 20 sekúnd. Jeho sólový útok vyšiel, náskok narastal a 14 km pred cieľom mal k dobru už minútu. V poslednom stúpaní sa za ním vydali Steinhauser so Sanchezom, no manko na lídra nedokázali skresať.

Dvadsaťdeväťročný Talian tak prešiel vrchol posledného kopca s minútou k dobru a čakal ho už len krátky zjazd a stúpanie do cieľa. Etapové vavríny si už nenechal vziať a prišiel si po druhé víťazstvo na Gire v kariére. Prvé dosiahol v roku 2021.

V priebehu piatka sa musel vyrovnať s defektom líder celkového poradia Pogačar, no bez najmenších problémov sa dostal späť do pelotónu. Po havárii zostal na zemi jeden z ašpirantov na predné priečky Geraint Thomas. Favoriti na celkové umiestnenie však ukázali obrovský charakter, keď 37-ročného Brita počkali a nenáhlili sa dopredu.

Výsledky 19. etapy (Mortegliano - Sappada, 157 km):

1. Andrea Vendrame (Tal./Decathlon AG2R La Mondiale) 3:51:05 h,

2. Pelayo Sánchez (Šp./Movistar) +0:54 s,

3. Georg Steinhauser (Nem./EF Education-EasyPost) +1:07 min,

4. Jhonatan Narváez (Ekv./Ineos Grenadiers) +2:27,

5. Luke Plapp (Aus./Jayco AlUla) rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 71:24:03 h,

2. Daniel Martínez (Kol./Bora-Hansgrohe) +7:42 min,

3. Geraint Thomas (V.Brit./Ineos Grenadiers) +8:04,

4. Ben O'Connor (Aus./AG2R La Mondiale) +9:47,

5. Antonio Tiberi (Tal./Bahrajn Victorious) +10:29