Triumf o pol kolesa. Napínavý finiš 18. etapy Gira patril Merlierovi, Pogačar ostáva lídrom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Triumf o pol kolesa. Napínavý finiš 18. etapy Gira patril Merlierovi, Pogačar ostáva lídrom

Merlier bol v závere etapy najšikovnejší.
Merlier bol v závere etapy najšikovnejší.Profimedia
Belgický cyklista Tim Merlier (31) triumfoval vo štvrtkovej 18. etape pretekov Giro d'Italia, ktorá merala 171 km a viedla z Fiery di Primiero do Padovy. Jazdec tímu Soudal zvíťazil v špurte pred domácim Jonathanom Milanom (23) a Kadenom Grovesom (25) z Austrálie. Na čele celkového poradia je naďalej Slovinec Tadej Pogačar (25) z tímu SAE Emirates.

Merlier zaknihoval druhý etapový triumf na tomto Gire a tretí vôbec. Z Grand Tour má na konte ešte dve víťazstvá z rokov 2021, po jednom vtedy zaznamenal na Tour de France i na Gire. Vo štvrtkovom záverečnom špurte vyťažil z chaosu medzi jazdcami Lidl-Treku.

"Neviem, jednoducho som tam bol rýchly. Julian Alaphilippe nastúpil niekoľko kilometrov pred cieľom. Nebol to perfektné, ale udržal nás na dobrej pozícii. Bol som veľmi prekvapený, aké rýchle boli záverečné zákruty. Musel som ísť v oblúkoch, ale stačilo to," povedal Belgičan pre akreditované média.

Cyklistov čakal po troch horských etapách rovinatá, ktorá väčšinu trasy klesala. Bola tak vhodná pre šprintérov a obrovský favorit bol Milan. Únik sa neotvoril ľahko, nakoniec sa doňho dostali Mirco Maestri a Andrea Pietrobon (obaja Polti), Filippo Fiorelli (Bardiani) a Mikkel Honore (EF). Pridal sa k nim Edoardo Affini, no celý deň si nedokázali vytvoriť náskok nad dve minúty a pomerne dlho bol pelotón za nimi len 20 sekúnd. Dokopy sa udržal približne hodinu.

Giro d'Italia - výsledky 18. etapy:

1. Tim Merlier (Belg./Soudal Quick-Step) 3:45:44 h

2. Jonathan Milan (Tal./Lidl-Trek) rovnaký čas ako víťaz

3. Kaden Groves (Aus./Alpecin-Deceuninck) rovnaký čas ako víťaz

Celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slov./SAE Team Emirates) 67:17:02 h

2. Daniel Felipe Martinez Poveda (Kol./Bora-Hansgrohe + 7:42 min

3. Geraint Thomas (V. Brit./Ineos Grenadiers) + 8:04 mi