Slovák Štoček v úniku druhej etapy Czech Tour, triumf zaknihoval Lipowitz

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slovák Štoček v úniku druhej etapy Czech Tour, triumf zaknihoval Lipowitz

Druhú etapu Czech Tour ovládol Nemec Lipowitz.
Druhú etapu Czech Tour ovládol Nemec Lipowitz.czechtour.com
Florian Lipowitz (22) z Bora-Hansgrohe vyhral druhú etapu Czech Tour, ktorá viedla z Olomouca na Pustevny a merala 167 kilometrov. Nemecký jazdec sa najlepšie vyrovnal s daždivým dňom, počas ktorého jazdci nastúpali 2840 výškových metrov a zaznamenal svoje prvé profesionálne víťazstvo v kariére.

V cieli bol Lipowitz o dve sekundy rýchlejší ako Nór Per Strand Hagenes z tímu Jumbo-Visma. Ďalší nórsky jazdec Andreas Halla Johannessen bol tretí so stratou 23 sekúnd. Z Čechov sa najlepšie umiestnil Adam Ťoupalík (Elkov-Kasper), skončil na štvrtom mieste, cieľom prešiel 25 sekúnd za víťazom.

Najväčšie meno na štarte, Chris Froome, figuruje vo výsledkovej listine na 126. mieste so stratou viac ako 22 minút na víťaza. Predtým vedúci jazdec Itamar Einhorn po ľahkom páde etapu nedokončil.

Pelotón čelil v piatok prvej horskej výzve a hneď od začiatku sa niekoľko jazdcov pokúsilo o únik. Približne 50 kilometrov po štarte sa to však podarilo len štyrom. Medzi nimi bol rovnako ako v prvej etape Matěj Zahálka z českého tímu Elkov-Kasper a spolu s ním sa do odvážneho úniku pustili aj Slovák Matúš Štoček z tímu ATT Investments, Belgičan Ruben Apers a Brit Toby Perry. Skupina si vybudovala náskok viac ako sedem minút a na prvom stúpaní na Pustevny Zahálka dokonca vyhral prvú vrchársku prémiu a obliekol sa do bodkovaného dresu.

Počasie počas druhej etapy nebolo ideálne.
Počasie počas druhej etapy nebolo ideálne.Czech Tour

Náskok štvorice sa však zmenšoval a pred záverečným druhým stúpaním na Pustevny to bola opäť menej ako minúta. Zahálka sa pokúsil o únik a chvíľu pred cieľom si udržal náskok, ale aj jeho pohltili ostatní. Čechom sa v piatok darilo, okrem štvrtého Adama Ťoupalika boli Jakub Otruba ôsmy, Karel Vacek trinásty a Karel Camrda dvadsiaty druhý.

"Dnes to bolo super, posledné týždne som sa cítil dobre. Keď máte dobré nohy, tak sa dá zvládnuť aj takýto ťažký kopec až do cieľa," povedal víťaz Lipowitz. Po prvej pasáži na Pustevnách trochu stratil, ale dokázal sa vrátiť dopredu.

"V zjazde som mal párkrát šťastie, bolo mokro, takže plán ísť v slušnom tempe do kopca  som musel zmeniť na veľmi rýchlu jazdu, našťastie to vyšlo a celý tím je veľmi šťastný, že máme žltý dres," dodal.

Pelotón čelil prvej horskej výzve už v piatok.
Pelotón čelil prvej horskej výzve už v piatok.Czech Tour

Adam Ťoupalík nečakal, že sa v piatkovej náročnej etape dostane tak vysoko. "Nevedel som, ako mi to pôjde, tento rok sa mi nedarilo, ale keď som išiel druhýkrát na Pustevny, cítil som, že mám rezervu. Pred cieľom to na seba vzalo pár súperov, takže sa dosť taktizovalo, ale v poslednom kilometri to bol šprint o pozíciu," vysvetlil Ťoupalík.

"Možno som to mal skúsiť skôr, pódium je pódium. Zajtra sa budem snažiť zlepšiť. Prvé šliapnutia ukážu, ale bude to dlhý deň, kopcov je viac, záverečné tri sú najväčšie, opäť chcem bojovať o čo najlepšie umiestnenie," doplnil.