Flámska klasika v réžii dua z tímu Jumbo-Visma, Sagan mimo boja o prvenstvo

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Flámska klasika v réžii dua z tímu Jumbo-Visma, Sagan mimo boja o prvenstvo
Belgické podujatie ovládol holandský tím.
Belgické podujatie ovládol holandský tím.
Profimedia
Francúzsky cyklista Christophe Laporte (30) triumfoval na 85. ročníku klasiky Gent - Wevelgem. Jazdec stajne Jumbo-Visma sa presadil po dlhom úniku a 260,9 km dlhú trasu zvládol za 5:49:39 hodiny.

Do cieľa prišiel po boku svojho tímového kolegu a "parťáka" z úniku Wouta van Aerta, ktorý ho na cieľovej páske pustil pred seba. Tretí finišoval s výraznou stratou takmer dve minúty ďalší domáci pretekár Sep Vanmarcke. Slovák Peter Sagan sa nezapojil do boja o triumf.

Pre tridsaťročného Laporta to bolo 27. víťazstvo v kariére a prvé tento rok. Prepustil mu ho van Aert, ktorý sa postaral o rozhodujúci útok 52 km pred cieľom na stúpaní na Kemmelberg. Dvadsaťosemročný Belgičan si tak nepripísal druhý triumf za tri dni, v piatok vyhral inú belgickú klasiku E3 Saxo Classic, no opäť predviedol vynikajúcu formu a na budúcotýždňovom monumente Okolo Flámska bude najväčší favorit.

Preteky sa išli od úvodu v daždivom počasí, na cyklistov čakalo desať krátkych, no prudkých stúpaní a viacero úsekov na kockách. Na mokrých cestách prišlo aj k niekoľkým pádom a z pretekov museli odstúpiť elitný šprintér Sam Bennett či Michal Kwiatkowski. Na zemi skončil aj vlaňajší víťaz Biniam Girmay, no po páde sa vrátil do pelotónu.

Pri prejazde Kemmelbergu vyrazili dopredu Wout van Aert s Christophom Laportom a rýchlo si vypracovali náskok 40 sekúnd. Ten napriek snahám ďalších pretekárov neklesal. Naopak, na méte 25 km mali dvaja lídri k dobru už jeden a pol minúty a veľkú šancu dotiahnuť preteky do víťazného konca. Ich náskok navyše narastal aj ďalej a tak v závere išlo už len o to, na akom finiši sa dvojica Jumba dohodne. Pred cieľovou páskou sa chytili za ramená a išli spolu, no na posledných metroch nechal van Aert svojho tímového kolegu pred sebou.