Davové šialenstvo. Tisíce ľudí vítali doma šampióna TdF Vingegaarda

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Davové šialenstvo. Tisíce ľudí vítali doma šampióna TdF Vingegaarda
Víťaz Tour de France Jonas Vingegaard.
Víťaz Tour de France Jonas Vingegaard.AFP
Jonas Vingegaard (26) sa v stredu triumfálne vrátil do Dánska po svojom druhom víťazstve na Tour de France. V uliciach ho vítali tisíce ľudí.

"Vingegaard!, Vingegaard!, Vingegaard!," ozývalo sa z desaťtisícového davu zhromaždeného na námestí pred kodanskou radnicou. Jonas prežíval podobné pocity ako pred rokom, keď priviezol domov prvý titul z Tour de France.

"Stále je ťažké pochopiť, že som vyhral Tour de France dva roky po sebe," povedal počas prejavu na radnici. "Keby mi to niekto povedal pred piatimi rokmi, asi by som tomu neveril... Alebo viem, že by som neveril," dodal.

Mnohí mali na sebe dánske červeno-biele oblečenie, zatiaľ čo iní si obliekli žlté tričká, ktoré odkazovali na farbu dresu víťaza najprestížnejších cyklistických pretekov. Davy ľudí lemovali aj okolité ulice, aby zamávali Vingegaardovi, ktorý si po pristátí súkromným lietadlom užil svoj druhý sprievod s otvorenou strechou v slávnom drese do Kodane.

Dvadsaťšesťročný jazdec sa stal prvým Dánom, ktorý vyhral slávne preteky od roku 1996, keď sa Bjarne Riis priznal k dopingu. "Som tvoj veľký fanúšik a nie som jediná. Viac ako čokoľvek iné si si získal srdcia všetkých Dánov a sme na teba hrdí," zdôraznila dánska premiérka Mette Frederiksenová.

Vingegaard, ktorý pochádza z malej dediny Hillerslev a ako tínedžer pracoval na rybom trhu, následne vyšiel na balkón radnice, aby zamával burácajúcemu davu.

V nedeľu preťal cieľovú pásku po 21-dňových pretekoch s náskokom 7 minút 29 sekúnd pred Slovincom Tadejom Pogačarom, šampiónom z rokov 2020 a 2021. Jeho víťazný náskok bol najvyšší od roku 2014, keď Talian Vincenzo Nibali zvíťazil o 7 minút 39 sekúnd.

Podľa televíznej stanice TV2 si v krajine záverečnú etapu, vrcholiacu na parížskych Elyzejských poliach, naladilo viac ako milión ľudí s približne 5,8 milióna obyvateľov.