Kwiatkowski sa vydal na únik a vyhral 13. etapu. Pogačar stiahol cenné sekundy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Kwiatkowski sa vydal na únik a vyhral 13. etapu. Pogačar stiahol cenné sekundy
Poliak si pripísal sladký triumf.
Poliak si pripísal sladký triumf.TASR
Poľský cyklista Michal Kwiatkowski (33) triumfoval v 13. etape 110. ročníka Tour de France. Jazdec stajne Ineos Grenadiers sa presadil z úniku a na vrchol kopca Grand Colombier prišiel po 137,8 km v čase 3:17:33 h.

Žltý dres si udržal obhajca Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), no po záverečnom nástupe Tadeja Pogačara (SAE Team Emirates) má k dobru už len deväť sekúnd.

Slovinec zaútočil asi 400 metrov pred cieľom a dokázal sa odpútať od svojho najväčšieho rivala. Navyše si pripísal aj štyri bonusové sekundy v cieli. Druhý finišoval Belgičan Maxim Van Gils (Lotto Dstny). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) išiel v horskej etape spolu s ostatnými šprintérmi s veľkou stratou za najlepšími a do cieľa prišiel na 158. mieste so stratou 25 minút.

Prvá polovica etapy zo Châtillon-Sur-Chalaronne sa šla po rovine. V druhej čakalo na cyklistov najprv nekategorizované stúpanie na Col de la Lebe, v strede ktorého bola aj rýchlostná prémia, a v závere 17,8 km dlhý Grand Colombier s priemerným sklonom 9,2%. V úvode sa očakávala veľká snaha domácich pretekárov, keďže v piatok 14. júla oslavovali vo Francúzsku Deň dobytia Bastily. Aktivitou hýril Saganov tím TotalEnergies, z ktorého sa do 19-členného úniku dostal Pierre Latour. Spolu s ním však len ďalší dvaja Francúzi.

Pelotón im nedal veľa priestoru a pred prvým stúpaním asi 60 km pred cieľom mal stratu tri minúty. Na kopci sa začal trhať aj únik, v klesaní stratil Latour. Sagan prešiel stúpanie v pelotóne, naopak veľmi strácal šprintér Caleb Ewan, ktorý zostal sám vzadu a nakoniec v priebehu etapy z Tour odstúpil.

Únik prišiel pod Grand Colombier s náskokom tri a pol minúty a hneď v úvode vyrazil vpred Quentin Pacher (Groupama-FDJ), posledný Francúz v čelnej skupine. Vpredu však vydržal len krátko a čoskoro ho predbehol Kwiatkowski, za ktorým sa s minútovou stratou držali Harold Tejada (Astana), van Gils a James Shaw (EF Education-EasyPost). Pelotón však bol už len minútu za nimi. Už v úvode stúpania si z neho vystúpili šprintéri aj so Saganom.

Hlavní ašpiranti na celkový triumf Vingegaard s Pogačarom išli bok po boku a do polovice kopca ani jeden neútočil. Obhajca mal pri sebe už len Seppa Kussa, Slovinec troch pomocníkov, ktorí udávali vysoké tempo a nikomu nedovolili nástupy. Nesťahovali však z náskoku poľského lídra, ktorý mal aj dva km pred páskou k dobru dve minúty a išiel si po veľké víťazstvo.

Kwiatkowski nakoniec vyhral o 47 sekúnd pred van Gilsom. Pogačar zaútočil až v závere a jeho dlhý nástup slávil úspech. Vingegaard zredukoval stratu na štyri sekundy, no ďalšie štyri získal Slovinec vďaka tretiemu miestu a pred víkendom tak stiahol manko v boji o žltý dres na deväť sekúnd.

Výsledky 13. etapy:

1. Michal Kwiatkowski (Poľ./Ineos Grenadiers) 3:17:33 h

2. Maxim van Gils (Belg./Lotto Dstny) +47 s

3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) +50

4. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) +54

5. Thomas Pidcock (V.Brit./Ineos Grenadiers) +1:03 min,

... 158. Peter SAGAN (SR/TotalEnergies) +25:38

Celkové poradie:

1. Vingegaard 53:48:50 h

2. Pogačar +9 s

3. Hindley +2:51 min

... 135. SAGAN +2:55:30

Bodovacia súťaž:

1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 323 b

 2. Mads Pedersen (Dán./Lidl-Trek) 179 b

3. Bryan Coquard (Fr./Cofidis) 178 b

..., 45. SAGAN 31 b

Súťaž vrchárov:

1. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) 46 b

2. Pogačar 31 b

3. Tobias Halland Johannessen (Nór./Uno-X) a Kwiatkowski po 30 b