Opäť únik. Mohorič v špurte o milimetre lepší ako Asgreen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Opäť únik. Mohorič v špurte o milimetre lepší ako Asgreen
Dojatý Mohorič v cieli 19. etapy, ktorú vyhral tesne pred Asgreenom.
Dojatý Mohorič v cieli 19. etapy, ktorú vyhral tesne pred Asgreenom.TASR
Slovinský cyklista Matej Mohorič (28) z tímu Bahrajn-Victorious triumfoval v piatkovej 19. etape Tour de France z Moirans-en-Montagne do Poligny. Víťaza potvrdila až cieľová fotografia, na ktorej bol Mohorič tesne pred Dánom Kasperom Asgreenom (28). Pretekár Soudalu-QuickStep bol blízko k druhému víťazstvu po sebe.

Tretiu priečku obsadil Ben O´Connor z tímu AG2R Citroën. Pelotón prišiel do cieľa s vyše trinásťminútovým mankom, no v celkovom poradí sa nič nezmenilo a na čele zostal Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma). Na úvodných kilometroch sa niekoľkí pretekári snažili odtrhnúť od pelotónu, ale bez úspechu. Balík reagoval na ďalšie pokusy o únik a zmaril ich aj vďaka vysokému tempu.

Po 16 km sa odtrhol Peter Sagan, pred pelotónom si vytvoril menší náskok, ale prišiel oň po dvoch kilometroch. Snahu o únik predviedli aj Alexej Lucenko a mimoriadne aktívny Mads Pedersen. Prvý menovaný napokon získal jeden bod za prvenstvo na prvej z dvoch horských prémií Cote du Bois de Lionge. Táto dvojica sa aj po zjazde držala pred pelotónom, ktorý sa mierne trhal, no v jeho prednej časti sa držali všetci favoriti etapy.

Na 37. kilometri sa skupina cyklistov v popredí dotiahla na dvojicu Lucenko, Pedersen. Aj ďalšie pokusy o únik boli neúspešné, no na 50. kilometri sa sformovala deväťčlenná skupina s Tiesjom Benootom, Matteom Trentinom či Julianom Alaphilippeom, ktorá si vypracovala výraznejší vyše minútový náskok.

Po 90 km mal problémy s reťazou Nils Politt, ktorý bol dovtedy v úniku úniku, a po výmene sa nakrátko prepadol až za pelotón. Jediná šprintérska prémia 19. etapy sa stala korisťou Pedersena, ktorý uspel pred Victorom Campenaertsom a Warrenom Barguilom.

Približne 65 km pred cieľom sa sformovala skupina s 36 pretekármi, ktorá mala minútový náskok na pelotón. V druhej horskej prémii piatkovej etapy Cote d'Ivory získal plný počet bodov Mohorič a spoločne s Asgreenom a O´Connorom mali počas zjazdu vyše 20-sekundový náskok na stíhaciu skupinu. Tá bola 10 km pred cieľom v zložení Chris Laporte, Trentin, Tom Pidcock, Jasper Philipsen, Alberto Bettiol, Pedersen, Mathieu van der Poel, Zimmermann a Luka Mezgec.

Trojčlenný únik sa v závere popasoval o víťazstvo, O´Connor nestačil v špurte na dvojicu, z ktorej bol napokon úspešnejší Mohorič, keď o milimetre uspel pred Asgreenom. Predposledná 20. etapa 110. ročníka TdF je na programe v sobotu od 13.30 h. Cyklistov čaká 134 km v hornatom teréne, trasa povedie z Belfortu do Le Makrstein Fellering.