Poznáme trasu. Budúcoročná Tour de France vyvrcholí na francúzskej riviére

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Poznáme trasu. Budúcoročná Tour de France vyvrcholí na francúzskej riviére
Najznámejšie cyklistické preteky na svete budú opäť pútať veľkú pozornosť.
Najznámejšie cyklistické preteky na svete budú opäť pútať veľkú pozornosť.Profimedia
Prezident organizácie ASO Christian Prudhomme (62) odhalil v stredu trasu budúcoročnej Tour de France. Tá sa začne premiérovo v Taliansku, konkrétne vo Florencii. Prvýkrát v histórii vyvrcholí namiesto Champs Elysees na francúzskej riviére.

Cyklisti sa na začiatku Tour presunú z talianskeho vnútrozemia na pobrežie Jadranského mora. Následne zamieria do Francúzska krížom cez Alpy, kde ich čakajú celkovo štyri vysokohorské dojazdy. Najvyšší bude vo výške 2802 m.n.m a príde k nemu v devätnástej etape.

Pelotón sa vráti do Álp po prechode regiónom Champagne, Pyrenejami a juhom Francúzska. Záverečná etapa bude na rozdiel od predošlých ročníkov súťažná - tvorí ju 34 kilometrov dlhá horská časovka z Monaka do Nice.

"Je náročné nahradiť Paríž. Lepšiu scenériu ako v časovke z oslnivého Monaka do Nice sme nemohli ponúknuť," citovala Prudhomma agentúra AFP. Preteky majú celkovo 3492 kilometrov, odštartujú 29. júna a vyvrcholia 21. júla. Ich súčasťou je 21 etáp, z ktorých sú dve časovky a sedem horských.

Rozhodnutie presunúť cieľ "Starej dámy" prišiel v dôsledku príprav hlavného mesta na olympijské hry, ktoré sa začnú 26. júla. Titul obhajuje Dán Jonas Vingegaard z tímu Jumbo-Visma.