Preview 13. etapy TdF: Deň dobytia Bastily prinesie náročnú skúšku vrchárov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Preview 13. etapy TdF: Deň dobytia Bastily prinesie náročnú skúšku vrchárov
Cyklisti sa vydávajú na Grand Colombier.
Cyklisti sa vydávajú na Grand Colombier.AFP
Svetoznáma Tour prichádza do pohoria Jura s cieľom na vrchole Grand Colombier. Na 14. júla by bolo ťažké vymyslieť lepší profil pre boj medzi vrchármi.

Châtillon-sur-Chalaronne - Grand Colombier (137,8 km)

Trasa 13. etapy
Trasa 13. etapyTour de France

V Deň dobytia Bastily je uvedená len jediná prekážka, ale zložitá. Na papieri má Grand Colombier 17,7 km s priemerným sklonom 7 %. Presnejšie, po relatívne pokojnom prvom kilometri sa sklon zvýši na 7,7 % a potom na 10,4 %. Dosť na to, aby rozdrvil veľkú časť pelotónu a vytvoril gruppetto. Na šiestom kilometri je to už 11 %. Po rovinatom úseku sa na 3 kilometroch začne tvrdo stúpať s priemerom viac ako 9 %. Na konci bude skutočná stena na úrovni až 9,4 %. Víťazstvo v tejto etape bude chutiť ako samotné dobytie Bastily.

Potenciálny favorit: Pierre Latour

Latour, druhý po peknom stúpaní v Puy-de-Dôme, má veľmi silné nohy a bude kandidátom na triumf, ak sa v závere s trochou priestoru prešmykne do úniku. Veľkou výhodou pre neho je, že na programe nie je žiadny zjazd. Vďaka vysokým sklonom a úsekom, kde sa môže trochu zotaviť, by sa mohol dostať do čela a osláviť 14. júl vo veľkom štýle.