Rodríguez v 14. etape zaskočil lídrov, Vingegaard s Pogačarom koleso na kolese

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Rodríguez v 14. etape zaskočil lídrov, Vingegaard s Pogačarom koleso na kolese
Španiel si pripísal cenné prvenstvo.
Španiel si pripísal cenné prvenstvo.Profimedia
Carlos Rodríguez (22) triumfoval v 14. etape 110. ročníka Tour de France. Španielsky cyklista z tímu Ineos Grenadiers prišiel do cieľa po náročnej horskej 152 km dlhej previerke v čase 3:58:45 h.

Žltý dres si udržal obhajca Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), ktorý finišoval tretí. Pred zjazdom odrazil nástup Tadeja Pogačara (SAE Team Emirates) a v celkovom poradí má k dobru desať sekúnd. Slovinec skončil na druhej priečke.

Sobotnú etapu museli reštartovať po piatich kilometroch. Po ostrom začiatku v Annemasse spadla veľká časť pelotónu v klesaní. Organizátori okamžite neutralizovali preteky a zastavili jazdcov. Zranenia Španiela Antonia Pedrera (Movistar) a Juhoafričana Louisa Meintjesa (Intermarche Circus-Wanty) boli najvážnejšie a obaja museli odstúpiť. 

Zranenia a odreniny však utrpeli viacerí jazdci. Medzi nimi aj tretí muž celkového poradia Jai Hindley, Vingegaard i Pogačar sa mu vyhli.

Úvodné stúpanie na Col de Saxel bola ideálna príležitosť na vytvorenie úniku. Odpútala sa pätica Alaphilippe, Martinez, Lucenko, Neilands a van Den Berg. Čoskoro ich doplnilo ďalších pätnásť pretekárov vrátane Romaina Bardeta (DSM) a Jamesa Shawa (EF), no v zjazde z kopca spadli a Francúz i Brit taktiež opustili preteky.

Bardet musel zo 14. etapy odstúpiť
Bardet musel zo 14. etapy odstúpiťTASR

Po ďalších kopcoch Col de Cout a Col de Feu nasledovali kľúčové záverečné stúpania. Pred Col de la Ramaz mala vedúca skupina polminútový náskok na pelotón, v ktorom tempo udával tím Jumbo Visma. Vingegaard pred etapou avizoval, že chce na Pogačara získať nejaké sekundy. V prvej polovici kopca pelotón dostihol únik a čakalo sa na taktické manévre favoritov.

O všetkom rozhodol Col de Joux Plane. V dlhom 11,6 km stúpaní so sklonom 8,5 percenta sa Dán a Slovinec držali spočiatku pokope. Zo SAE Team Emirates vypadol Rafal Majka, tím tak stratil dôležitú oporu. Svojho lídra však potiahol Adam Yates a Pogačar nastúpil štyri kilometre pred vrcholom. Na svojho rivala si vypracoval šesťsekundový náskok, ale Dán sa nezlomil a onedlho išli obaja bok po boku.

Pogačar vyskúšal aj druhý atak, no ten okamžite zastavili sprievodné motorky, ktoré boli príliš blízko a cez divákov nestačili včas odísť. Vingegaard pred vrcholom vyrazil a prišiel si pre osem bonusových sekúnd, Pogačar si ich pripísal päť. 

V záverečnom technickom zjazde si mierny náskok vytvoril Rodríguez, oboch favoritov mal v pätách. Španiel si však už triumf nenechal ujsť. Pogačar v záverečnom špurte predbehol Vingegaarda a pripísal si šesťsekundový bonus.

Stratu na obhajcu trofeje tak limitoval celkovo na desať sekúnd. V nedeľu je na programe opäť horská etapa z Les Gets do St-Gervais, meria 179 kilometrov.

Výsledky 14. etapy (Annemasse - Portes Soleil, 152 km):

1. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) 3:58:45 h

2. Tadej Pogačar (Slov./SAE Team Emirates)

3. Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) obaja + 5 s

4. Adam Yates (V.Brit./SAE Team Emirates) +10

5. Sepp Kuss (USA/Jumbo-Visma) +57

Celkové poradie:

1. Vingegaard 57:47:28 h

2. Pogačar +10 s

3. Rodriguez 4:43 min.

4. Hindley +4:44

5. A. Yates +5:20

Bodovacia súťaž:

1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck) 323 b

2. Mads Pedersen (Dán./Lidl-Trek) 179

3. Bryan Coquard (Fr./Cofidis) 178

Súťaž vrchárov:

1. Vingegaard 54 b

2. Neilson Powless (USA/EF Education-EasyPost) 54

3. Pogačar 48