S pravdou von po dlhých rokoch: Dopoval som, priznal víťaz Tour de France 1997

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
S pravdou von po dlhých rokoch: Dopoval som, priznal víťaz Tour de France 1997
Ullrich na premiére svojho dokumentárneho seriálu.
Ullrich na premiére svojho dokumentárneho seriálu.Profimedia
Bývalý elitný cestný cyklista Jan Ullrich (49) prvýkrát otvorene priznal, že počas svojej profesionálnej cyklistickej kariéry dopoval. Víťaz Tour de France z roku 1997, olympijský víťaz a majster sveta tak urobil 17 rokov po svojom odchode do dôchodku. V stredu prehovoril v Mníchove na prezentácii dokumentárneho seriálu natočeného pre streamovaciu platformu Prime Video s názvom Jan Ullrich - The Hunted.

Nemecké médiá citovali slová Ullricha: "Dopoval som, z toho dokumentu to je jasné. Previnil som sa a cítim sa vinný." Takisto však pripomenuli, že Ullrich doteraz všetky podozrenia popieral a proti otázkam o svojej minulosti sa bránil obligátnym "nikoho som nepodvádzal".

Teraz sa pri príležitosti dokumentárneho filmu rozhodol vyjsť s pravdou von. "S čistým srdcom môžem povedať, že som naozaj nechcel nikoho podviesť. Nechcel som si zabezpečiť výhodu. Boli to iné časy. Vtedy už v cyklistike fungoval systém, do ktorého som naskočil. Pre mňa to istým spôsobom znamenalo rovnosť príležitostí," povedal Nemec počas diskusie v prítomnosti ďalších cyklistických es vrátane jeho bývalého šéfa Olafa Ludwiga a kolegov Ivana Bassa, Jensa Heppnera a Danila Hondu.

Ullrich na Tour de France 1997, ktorú vyhral.
Ullrich na Tour de France 1997, ktorú vyhral.Profimedia

"Pre mňa sa to začalo v roku 1996. Najťažšie bolo, že človek od začiatku vedel, že inak nemá šancu," uviedol pre SID. Zdravotných následkov sa neobával, pretože išlo o systematickú vec a všetko sa robilo pod lekárskym dohľadom.

Ullrich je zatiaľ jediným nemeckým víťazom slávnej Tour de France, okrem toho na "Starej dáme" skončil päťkrát druhý. Na olympijských hrách v Sydney vyhral preteky s hromadným štartom a získal striebro v časovke, ktorú pre zmenu ovládol na MS v rokoch 1999 a 2001.

V roku 2006 musel nedobrovoľne ukončiť kariéru pre kauzu okolo španielskeho lekára Eufemiana Fuentesa, ktorú odhalila antidopingová akcia Puerto. Ullrich bol jedným z jeho klientov a Športový arbitrážny súd CAS ho následne potrestal dvojročným zákazom činnosti a diskvalifikoval ho z pretekov v rokoch 2005 a 2006. Až neskôr priznal svoje kontakty s Fuentesom a s odstupom času aj to, že si k úspechu pomohol krvným dopingom. Vždy však popieral, že by užíval EPO a ďalšie zakázané látky.