Revolúcia v cyklistike? Najlepšie tímy skúmajú možnosť vytvorenia novej súťaže

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Revolúcia v cyklistike? Najlepšie tímy skúmajú možnosť vytvorenia novej súťaže
Udejú sa v cyklistike veľké zmeny?
Udejú sa v cyklistike veľké zmeny?Reuters
Viaceré významné európske cyklistické tímy skúmajú plány na vytvorenie novej súťažnej ligy, ktorá by mohla zmeniť podobu tohto športu a vyčleniť viac finančných prostriedkov pre účastníkov, uviedli ľudia oboznámení s touto záležitosťou.

Dvaja z nich vraveli, že by s financovaním projektu mohli pomôcť externí investori, pričom hovorili o podmienke zachovania anonymity, pretože diskusie sú neverejné. Spomínalo sa aj zlúčenie nových a existujúcich pretekov.

Do rozhovorov je v počiatočnej fáze zapojených približne päť tímov z celej Európy vrátane Ineos Grenadiers, pripojiť by sa mohlo aj viacero ďalších. Momentálne tam patrí i Jumbo-Visma, stajňa dásnkeho cyklistu Jonasa Vingegaarda, šampióna Tour de France. Hovorcovia oboch tímov sa odmietli vyjadriť.

Účtovnícka a poradenská spoločnosť EY, ktorá je súčasťou firiem Big Four, hľadá vyjadrenia záujmu od potenciálnych investorov o projekt. Termín stanovila na tento týždeň. Zástupca EY k tomu neponúkol žiadne slová. Dohoda vraj ešte nie je na spadnutie a je možné, že k nej ani nedôjde.

Zákulisie cyklistiky má riešiť nové možnosti.
Zákulisie cyklistiky má riešiť nové možnosti.Profimedia

Cieľom projektu je rozdeliť časť ziskov z cyklistických podujatí medzi tímy, ktoré sa v súčasnosti pri financovaní spoliehajú najmä na externých sponzorov. Je to reakcia na obavy, že leví podiel ziskov z hlavných cyklistických pretekov vrátane Tour de France, La Vuelta a Giro d'Italia pripadá organizátorom. Amaury Sports Organisation (ASO) kontroluje Tour de France a La Vueltu, zatiaľ čo Giro d'Italia má pod palcom spoločnosť RCS Sports. 

Akákoľvek dohoda by nasledovala trend v iných svetových športoch, ako sú golf a tenis, kde investori vložili nový kapitál a prilákali hráčov a kluby, aby konkurovali skôr zavedeným podujatiam. Nie je to prvýkrát, čo cyklistické tímy skúmajú projekt novej ligy. Koncom roka 2012 založilo osem tímov World Series Cycling (WSC), ale plány sa nepodarilo zrealizovať.