Hetrik Pogačara na poslednom monumente sezóny. Okolo Lombardie ovládol po úniku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Hetrik Pogačara na poslednom monumente sezóny. Okolo Lombardie ovládol po úniku
Tadej Pogacar oslavuje víťazstvo na 117. ročníku Giro di Lombardia.
Tadej Pogacar oslavuje víťazstvo na 117. ročníku Giro di Lombardia.AFP
Tadej Pogačar (25) v sobotu ovládol po tretí raz v rade posledný monument cyklistickej sezóny, keď zvíťazil na pretekoch Okolo Lombardie.

Dvojnásobný šampión Tour de France sa presadil v rozhodujúcom stúpaní Passo di Granda a v Bergame prešiel cieľovou čiarou ako prvý, čím vyhral talianske preteky už tretí rok po sebe.

Jazdec SAE Pogačar sa stal len tretím mužom, ktorý vyhral "Klasiku padajúceho lístia" tri roky po sebe. Predtým to dokázal Alfredo Binda a sedemnásobný šampión Grand Tour Fausto Coppi, ktorý ich vyhral štyrikrát v rokoch 1946 až 1949.

Slovinec finišoval s takmer minútovým náskokom pred skupinou prenasledovateľov a zavŕšil bohatý rok víťazstvom na vyčerpávajúcich 238 km dlhých pretekoch, ktoré obsahovali sériu stúpaní vrátane jedného do Bergama necelé tri kilometre pred cieľom.

Slovinec nedal šancu hviezdami nabitej skupine vrátane krajana a úradujúceho šampióna Giro d'Italia Primoža Rogliča, ktorý nedokázal zvíťaziť na svojich posledných pretekoch pred odchodom z Jumbo-Visma do Bora-Hansgrohe.

Roglič sa ocitol v skupine jazdcov vrátane majstra sveta v časovke Remca Evenepoela, Adama Yatesa a Juliana Alaphilippeho, ktorí mali nádej na triumf v severnom Taliansku, ale nedokázali Pogačara zastaviť.

Francúz Thibaut Pinot sa rozlúčil s profesionálnou kariérou cyklistu na cestách, na ktorých sa zúčastnili stovky francúzskych fanúšikov. Tí prešli cez Alpy v márnej nádeji, že ich hrdina by mohol zopakovať svoje víťazstvo z roku 2018.

Okolo Lombardska (Como - Bergamo, 238 km):

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 5:55:33 h,

2. Andrea Bagioli (Tal./Soudal Quick-Step),

3. Primož Roglič (Slovin.) Jumbo-Visma),

4. Alexander Vlasov (Rus./Bora-Hansgrohe), 5. Simon Yates (V. Brit./Jayco Alula), 6. Adam Yates (V. Brit./SAE Team Emirates) všetci +51 s