Má tri zlatá ako Sagan. Freire exkluzívne o Vuelte či dominancii Jumbo-Visma

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Má tri zlatá ako Sagan. Freire exkluzívne o Vuelte či dominancii Jumbo-Visma
Óscar Freire s víťazným gestom vo Verone v roku 2004 na majstrovstvách sveta.
Óscar Freire s víťazným gestom vo Verone v roku 2004 na majstrovstvách sveta.Profimedia
Óscar Freire (47) je cyklistická legenda. Jeho brilantná bilancia zahŕňa tri triumfy z majstrovstiev sveta v cestnej cyklistike - najviac v histórii spolu s Eddy Merckxom, Alfredom Bindom, Rikom van Steenbergenom a Petrom Saganom. Získal i striebro a bronz.

Freire počas svojej kariéry vyhral štyri etapy na Tour de France a sedem na Vuelta a España. Trikrát ovládol preteky Miláno-San Remo, Brabantský šíp a okrem iných veľkých triumfov zvíťazil tiež na Tirreno-Adriatico, Paríž-Tours či Vuelta a Andalucia. Bývalý šprintér s obrovským talentom sa exkluzívne rozprával so španielskou mutáciou Flashscore Správ z centra Vuelty, ktorú sleduje z prvej ruky. 

Dnes je lepšie byť cyklistom než predtým

Čo robí Oscar Freire v súčasnosti?

"Keď som skončil s cyklistikou, vrátil som sa do Španielska. Po mnohých rokoch cestovania a pobytu mimo domova som chcel byť blízko svojej rodiny. Sledovať, ako vyrastajú moje deti a starať sa o svoje investície. Aktuálne som na Vuelte ako ambasádor spoločnosti Plenitude (sponzor pretekov). Neustále som tak či onak spojený s cyklistikou."

Keď sledujete preteky takto zblízka, cítite nostalgiu za časmi, keď ste boli v sedle?

"Niekedy áno. Prežil som niekoľko veľmi turbulentných rokov, keď sa viac hovorilo o dopingu ako o samotnom športe a výsledkoch. Teraz sa všetko zmenilo, je to viac cenené a oveľa profesionálnejšie. Na jednej strane by som chcel toto obdobie prežiť ako cyklista, ale na druhej sa teraz všetko oveľa viac analyzuje. Je tu množstvo údajov, ktoré treba študovať a interpretovať. Keď som pretekal, bola to iná kultúra, ale vo všeobecnosti je teraz lepšie byť cyklistom ako predtým."

Spomedzi všetkých pretekov, ktoré ste počas kariéry vyhrali, máte k niektorým z nich špeciálny vzťah?

"Je ťažké si vybrať. Tri zlaté medaily zo svetových šampionátov boli veľmi pekné, ale rád spomínam na druhé víťazstvo z Miláno - San Remo v roku 2007. Mal som za sebou zlý výsledkový rok, na Tirreno-Adriatico som bol chorý s horúčkou, nebol som na tom psychicky dobre pre nedostatok prvenstiev a prišiel som s veľkou túžbou vyhrať. Vtedy sa mi to podarilo a bol som nadšený, pretože som to potreboval."

Ani po kariére Freire neodložil bicykel. Stále jazdí.
Ani po kariére Freire neodložil bicykel. Stále jazdí.Oscar Freire

Jumbo-Visma je najsilnejší tím v histórii

Videli ste už niekedy taký silný tím, akým je dnes Jumbo-Visma?

"Myslím, že nie. Pred niekoľkými dňami, keď v trinástej etape brali prvé tri miesta, som prišiel do hotela a zapol si televíziu. Dávali preteky v Anglicku, kde rovnako dominovali. Na dvoch rôznych miestach pozametali so všetkými. Je to neuveriteľné. Je to najsilnejší tím v histórii cyklistiky, aspoň čo som kedy videl."

Ktorého z troch lídrov (Primož Roglič, Jonas Vingegaard a Sepp Kuss) by ste videli s celkovým prvenstvom radšej?

"Bolo by pekné, keby vyhral ten, kto toho doposiaľ vyhral najmenej. Kuss je sympatický chlapík, vždy pomáhal svojim tímovým kolegom. Je považovaný za najlepšieho domestika na svete a teraz má šancu vyhrať. Ostatní dvaja sú možno lepší cyklisti, ale Kuss si to tentoraz zaslúži najviac."

Myslíte si, že Roglič s Vingegaardom a celkovo tím mu umožnia vyhrať? 

"Na začiatku som si myslel, že nie, ale teraz, v tejto fáze, si myslím, že ak Kuss vydrží v zostávajúcich etapách, budú mať situáciu pod kontrolou. Keď sa mu to nepodarí, nastane súboj medzi Rogličom a Vingegaardom. Dúfam, že Američan bude mať šancu vyhrať Vueltu."

Pogačar by preteky zmenil

Úroveň pretekov je pôsobivá aj pri absencii Tadeja Pogačara. Zmenila by jeho prítomnosť niečo?

"Pravdepodobne áno. Jeho tím je tiež veľmi silný. Na Tour možno neboli veľkolepí, ale Pogačar je jazdec, ktorý takmer nikdy nechýba vpredu a je úžasný. S ním by to boli iné preteky."

Freire sa stále udržiava v dobrej forme
Freire sa stále udržiava v dobrej formeOscar Freire

Aký najväčší dojem zatiaľ vo vás zanechala Vuelta?

"Na jednej strane drvivá dominancia Jumba a na druhej prejav Evenepoela po jeho páde cestou na Tourmalet. Ak ste boli cyklistom, uvedomujete si, aké ťažké je dosiahnuť to, čo tento chlapík. Deň po ťažkej emocionálnej rane, ktorú dostal, sa dokázal zotaviť a od nultého kilometra jazdil etapu v plnej rýchlosti s priemerom takmer 37 km/h, na naozaj náročnej trati a vyhral etapu. Bolo to pôsobivé."

Ktorý zo štyroch Španielov (Juan Ayuso, Enric Mas, Mikel Landa a Marc Soler), ktorí sú za tromi lídrami Jumbo, má najväčšiu šancu skončiť v poslednom týždni na pódiu?

"Je veľmi ťažké odpovedať. Možno Ayuso a Landa sú najodvážnejší. Soler má tiež tendenciu ísť do útoku, ale keďže sa mu darí v celkovej klasifikácii, možno bude chcieť hrať na istotu. Enric je z tejto štvorice najmenej náchylný útočiť. Bude záležať na tom, koľko síl každému z nich zostalo, ale niektorí budú aj konzervatívni, aby nestratili svoje súčasné pozície. Evenepoel je v tomto smere iný. Ak vyzerá dobre, zabudne na ostatných a jazdí si svoje vlastné preteky."

Kto podľa vás vyhrá Vueltu?

"Donedávna som si myslel, že Vingegaard. Videl som ho ako veľmi silného a prišiel po triumfe na Tour, no teraz mám o tom pochybnosti, keďže sa objavil na scéne Kuss. Je veľmi dobrý a úprimne povedané, myslím si, že sa jazdí pre Kussa, aby vyhral."