V 15. etape Vuelty triumf Costu, na čele sa drží Američan Kuss

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
V 15. etape Vuelty triumf Costu, na čele sa drží Američan Kuss
Nefalšovaná radosť Costu.
Nefalšovaná radosť Costu.Profimedia
Portugalský cyklista Rui Costa (36) zvíťazil v nedeľnej 15. etape 78. ročníka Vuelty. Jazdec stajne Intermarché zvládol 159 km dlhú kopcovitú trasu vedúcu z Pamplony do Lekunberri v čase 3:30:56 h.

V závere prešpurtoval Nemca Lennarda Kämnu z Bora-hansgrohe, tretí finišoval Kolumbijčan Santiago Buitrago z Bahrainu Victorious. Na čele celkového poradia sa udržal Američan Sepp Kuss z Jumbo-Visma.

Cyklisti museli pred druhým voľným dňom zvládnuť 2330 výškových metrov. Bol to teda ideálny deň pre únik, rozdiely v celkovom poradí sa nečakali. V úvodných dvoch hodinách sa vedúca skupina nevytvorila a to aj napriek viacerým pokusom. Veľmi aktívny bol opäť Remco Evenepoel (Soudal–Quick-Step).

Nakoniec sa vpredu vytvoril únik 15 jazdcov aj s belgickým obhajcom trofeje, ktorí sa odpútali od pelotónu. Stúpanie na Puerto de Portalet (3. kat., 19,3 km, 2,6%) vyhral Evenepoel, získal tri body a zvýšil svoj náskok v boji o dres pre najlepšieho vrchára.

V pelotóne začal udávať tempo tím Alpecin-Deceuninck. Nasledoval ďalší kopec Puerto de Zuarrarrate (2. kat., 7,3 km; 4,8%). Evenepoel bol na vrchole prvý a pridal ďalších päť bodov do klasifikácie, jeho náskok na druhého Austrálčana Michaela Storera (Groupama-FDJ) bol už 32-bodový. Vedúca skupina, ktorú tvorilo už len desať cyklistov, absolvovala zjazd, balík strácal okolo troch minút.

Šprintérsku prémiu v Irurtzune vyhral Jimmy Janssens (Alpecin-Deceuninck) a pripísal si 20 bodov v boji o zelený dres. Pred začiatkom druhého stúpania opäť na Puerto de Zuarrarrate sa dostala dopredu dvojica Santiago Buitrago Sanchez (Bahrain Victorious) a Rui Costa (Intermarche-Circus-Wanty). Vytvorili si 20-sekundový náskok, ktorý postupne navyšovali.

Buitragovi s Costom sa napokon podarilo zbaviť Evenepoela. Neskôr sa k nim pridal aj Kämna. Stúpaním prešlo trio pretekárov s náskokom 28 sekúnd na Denza, Krona, Rubia, Rodrígueza a Evenepoela. Záverečných 250 m do cieľa muselo trio začať špurtovať, inak by riskovali, že ich dobehne Evenepoelova skupina. Zdalo sa, že do cieľa dôjde ako prvý Kämna, no na páske ho prešpurtoval Costa.