Chorváti majú pred sebou náročnú previerku v podobe sebavedomej Kanady

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Chorváti majú pred sebou náročnú previerku v podobe sebavedomej Kanady
Chorváti majú pred sebou náročnú previerku v podobe sebavedomej Kanady
Chorváti majú pred sebou náročnú previerku v podobe sebavedomej KanadyProfimedia
Zaujímavý zápas v Dauhe sľubuje konfrontácia Chorvátska a Kanady. Ak sa chcú Chorváti priblížiť k postupu, mali by získať tri body. Pokiaľ však Kanada napodobní výkon zo zápasu proti Belgicku a sebavedomí Kanaďania budú vo finálnej fáze efektívnejší, Balkáncov nečaká nič jednoduché.

Chorvátsko si zaslúži podľa Daliča rešpekt

Sebavedomie Severoameričanov potvrdzujú aj vyjadrenia trénera Johna Herdmana, ktorý tesne po zápase s Belgickom vyhlásil v rozhovore pre FIFA, že jeho tím ide Chorvátsko "zničiť". Tréner Zlatko Dalič vníma podobné vyjadrenia ako nerešpektujúce kvalitu jeho tímu.

"Takýto spôsob komunikácie nie je prejavom úcty. Sme vicemajstri sveta. Hodní rešpektu... Nebudem sa sústrediť na niečo takéto. Chorvátsky tím si zaslúži rešpekt od každého. Pýtame si ho spôsobom našej hry a našim správaním. Rešpektujeme všetkých, rovnako to čakáme od súperov. Na zápas sme pripravení," vyhlásil 56-ročný Chorvát na margo vyjadrení kanadského kouča.

Chorvátske médiá okamžite reagovali. Bulvárny denník vytlačil na svoju titulnú stránku nahého Herdmana, ktorému intímne partie prekryli s javorovými listami. Titulok znel: "Ústa máš, ale máš aj gule?" Stretnutie má tak náboj už pred začiatkom.  

Naopak, kormidelník Dalič nešetril chválou na kanadský celok, ktorý sa po 36 rokoch prebojoval na svoj druhý svetový šampionát. "Je to seriózny tím. Prešli veľký kus cesty. Proti Belgicku ukázali obrovské úsilie a energiu. Musíme byť opatrní."

Okrem Daliča sa tlačovej konferencie zúčastnil aj ofenzívny futbalista Ivan Perišič, ktorý zdôraznil, že so spoluhráčmi musia byť na ihrisku agresívnejší a aktívnejší. 

"Musíme byť veľmi rýchli a zdravo agresívni, energickí. Keď budeme hrať svoju hru, môžeme dosiahnuť pozitívny výkon a s ním aj výsledok," uviedol hráč Tottenhamu Hotspur.

Herdman krotil vášne

Novinári Herdmanovi jeho slová pripomenuli a priznal, že neboli vyslovené s úctou, keďže rozprával pod vplyvom emócií. Otočil ich na mentalitu. "V konečnom dôsledku je to mentalita, ktorú Kanada musí mať - ak chceme získať tri body proti jednému z najlepších tímov na svete. Ide o myslenie, ktoré sme si vzali zo zápasu proti Belgicku," citovala Herdmana agentúra The Canadian Press.

Nad svojou fotkou na titulke bulvárneho časopisu sa zasmial. "Moja žena by toho chlapa chcela mať doma. Priznám sa, že v porovnaní s fotkou mám o niečo väčšie brucho," odľahčil s úsmevom na perách.

Jeho zverenci prestrieľali pri prehre 0:1 Belgičanov 21:9. Napriek prehre zostávajú v hre o postup zo skupiny, pretože tri body získali iba "červení diabli". 

"Boli časy, keď sme sa tešili na zápas s Bermudami a cítili tlak. Teraz sme na majstrovstvách sveta. Pred šampionátom sme nepatrili do kategórie favoritov. Po prvom stretnutí sa v tejto skupine môže udiať čokoľvek. Je to pre nás skúška ohňom," uzavrel 47-ročný Brit, ktorý vedie Kanadu od januára 2018.