Chorvátska dominancia bude pokračovať. TOP 5 mladíkov z balkánskej krajiny

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Chorvátska dominancia bude pokračovať. TOP 5 mladíkov z balkánskej krajiny

Baturina si zahral v každom zápase minulej sezóny Dinama Záhreb v Lige majstrov.
Baturina si zahral v každom zápase minulej sezóny Dinama Záhreb v Lige majstrov.Profimedia
Chorvátsko zažilo nesmierne úspešné roky, keďže na futbalových majstrovstvách sveta 2018 získalo striebro a o štyri rokov neskôr bolo bronzové. Generácia okolo Luku Modriča (37) sa síce blíži k svojmu koncu, no o budúcnosť majú úradujúci finalisti Ligy národov postarané. Flashscore Správy prinášajú predstavenie piatich hráčov, o ktorých budeme ešte veľa počuť.

Martin Baturina

Vo februári oslávil svoje 20. narodeniny, pričom už od záveru ročníku 2020/21, keď nastupuje za prvý tím Dinama Záhreb, zaň odohral už 51 ligových stretnutí. V minulej sezóne strelil šesť gólov, pridal dvanásť asistencií. Vrátane predkôl a skupiny nastúpil do jedenástich stretnutí Ligy majstrov, vrátane šiestich v skupinovej fáze.

Na debut v seniorskej reprezentácii zatiaľ čaká hlavne preto, že sa pripravoval s výberom do 21 rokov na uplynulý európsky šampionát, kde však so spoluhráčmi nestrelili Ukrajine, Španielsku či Rumunsku ani gól. Ofenzívny stredopoliar napriek tomu už teraz zaujíma množstvo európskych značiek.

Luka Vuškovič

Aj druhý mladík oslavuje svoje narodeniny vo februári, no oproti Baturinovi má iba 16 rokov. Vuškovič sa dostal do A-mužstva Hajduku Split a vzbudil záujem prakticky medzi všetkými svetovými veľkoklubmi. Jeden zo skautov vo svojej správe uviedol, že nemá slabiny. Vďaka 193 centimetrom vyniká medzi rovesníkmi a logicky sú hlavičkové súboje jeho veľkou doménou.

Využíva ich nielen na bránenie, ale takisto pri ofenzívnych štandardných situáciách. V mláždeníckych tímoch patrí dlhodobo medzi najlepších strelcov. Vuškovič nezaostáva pri čítaní hry, čím dokáže zbierať veľké množstvo lôpt a vďaka kvalitnej rozohrávke ich distribuovať dopredu.

V rade záujemcov sú nastúpené prakticky všetky veľkokluby ako Real Madrid, Chelsea, Manchester United, Newcastle, Tottenham, Lyon, Benfica, AC Miláno, Juventus, Bayern či Borussia Dortmund, v neposlednom rade aj dvojica Manchester City - PSG. Práve tieto kluby už poslali Hajduku prvé ponuky.

Luka Vrbančič

Stredopoliar s ofenzívnymi chúťkami vyrastá takisto v slávnej akadémii Dinama Záhreb. Počas sezóny bol oporou mužstva do 19 rokov, pričom mal stále iba 17 rokov, až v júli oslávil dospelosť. Kontrola lopty, kreativita, prihrávky či čítanie hry patria medzi jeho prednosti.

Lovro Zvonarek

V roku 2021, doslova pár dní po svojich 16. narodeninách, debutoval v najvyššej chorvátskej súťaži. Vo veku 16 rokov a 14 dní sa zakrátko stal historicky najmladším strelcom ligy. Jediným gólom stretnutia zariadil víťazstvo svojho tímu Slaven Belupo.

O niekoľko mesiacov ho už kúpil za takmer dva milióny eur Bayern Mníchov. Zvonarek ešte rok zostal v Chorvátsku, kde pravidelne nastupoval a od začiatku ročníka 2022/23 sa stal stálicou v zostave bavorského "béčka" hrajúceho tretiu ligu. Stredopoliar strelil štyri góly a klope na dvere hlavného výberu.

Matija Frigan

Na začiatku sezóny mal iba 19 rokov, v jej druhej polovici oslávil 20. narodeniny a so 14 gólmi sa stal v drese Rijeky druhým najlepším strelcom uplynulej sezóny v chorvátskej najvyššej súťaži, čo výrazne zaujalo predstaviteľov škótskeho Rangers.

Bolo to však nakoniec belgické Westerlo, ktoré ho na konci júla kúpilo za päť a pol milióna eur. Za svojho nového zamestnávateľa už stihol nastúpiť, ale pri debute z lavičky presný zásah nezaznamenal.

Mladý útočník strelil v minulej sezóne až štrnásť ligových gólov.
Mladý útočník strelil v minulej sezóne až štrnásť ligových gólov.Flashscore