DAC môže vyhrať titul, myslí si Mikulič. Pri posilách Slovana svieti otáznik

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

DAC môže vyhrať titul, myslí si Mikulič. Pri posilách Slovana svieti otáznik

Martin Mikulič verí, že boj o titul bude napínavý až do samotného konca sezóny.
Martin Mikulič verí, že boj o titul bude napínavý až do samotného konca sezóny.Profimedia
Už o niekoľko dní štartuje jarná časť Fortuna ligy a úvodné kolo prinesie aj priamy súboj dvoch najväčších ašpirantov na majstrovský titul. Slovan Bratislava má na čele trojbodový náskok, ale v nedeľu cestuje na pôdu druhého FC 1904 DAC Dunajská Streda. V exkluzívnom rozhovore pre Flashscore sme sa o tomto stretnutí rozprávali s Martinom Mikuličom, bývalým futbalistom a momentálne expertom Markízy.

Nakoľko môže nedeľný zápas ovplyvniť fakt, že to bude prvé jarné kolo, teda oba tímy do neho vstupujú po zimnej príprave a dlhšej ligovej prestávke?

"Môže to veľmi ovplyvniť. Obidva tímy však absolvovali v príprave viacero dobrých zápasov. Slovan už hral v strede týždňa aj pohárové stretnutie, aj keď na ťažkom teréne. V nedeľu bude trávnik určite lepší. Podľa mňa je škoda, že takýto kľúčový zápas sa hrá v úvodnom jarnom kole. Predsa len, súhra nebude ideálna, niektorým hráčom chýba minutáž. Neuvidíme najlepších futbalistov. Na druhej strane treba povedať, že oba tímy mali dostatok času na prípravu a rozlosovanie poznali dlhý čas dopredu."

Ktorý z tímov je po zime v lepšom rozpoložení?

"Slovan prežil turbulentné obdobie. Dlho sa hovorilo o odchodoch, niektoré sa nakoniec zrealizovali a vraj sa aj upravovali zmluvy, čo môže atmosféru v tíme narušiť. Fanúšikovia očakávali za Abenu náhradu zvučnejšieho mena, no napriek tomu má Slovan na Fortuna ligu dostatočne kvalitný káder a môže na jar uspieť s tým, čo má momentálne k dispozícii. Naopak, v Dunajskej Strede odchodov veľa nebolo, káder ostal pokope a zostáva aj Krstovič, po ktorom poškuľovali európske tímy. DAC sa nijako sa neoslabil."

Čo môže nedeľný zápas napovedať do ďalšieho priebehu Fortuna ligy?

"Určite veľmi veľa. Môže nastať aj remíza a netreba zabúdať ani na Trnavu, ktorá bude číhať na zaváhania a stratu bodov. Dunajská Streda vstupuje do jarnej časti z mierneho úzadia a tým pádom bude v malej výhode."

Bude mať všeobecne na jarnú časť vplyv aj to, že pauza bola kvôli MS dlhšia ako zvyčajne?

"V našich podmienkach bola zimná prestávka vždy, aj keď teraz o niečo dlhšia. Hráči to nemajú radi, chcú byť v zápasovej rytme. Celkovo si však myslím, že jarnú časť to neovplyvní nejako výrazne. Všetky tímy mali dostatok času na prípravu, mohli sa doliečiť zranení hráči."

Je podľa vás reálne, aby sa Dunajská Streda stala v tejto sezóne majstrom?

"Reálne to je, ale ako poznám trénera Guľu, tak on sa sústredí na každodennú prácu a nikdy by si nedal do úst vetu, že ide na titul. Samozrejme, v kútiku duše po tom každý v kluboch ako Slovan, DAC alebo Trnava poškuľuje a verí, že sa mu ho podarí získať, no nahlas to z Dunajskej Stredy nebudeme počuť."

Dokážu nové posily Slovana nahradiť hráčov, ktorí odišli?

"Pri nových posilách je veľký otáznik. Ja osobne som tú trojicu predtým nepoznal. V pozitívnom svetle sa ukázal hlavne útočník Abubakari, ktorý dal gól Banskej Bystrici v pohári. Podľa mňa bude adekvátnou náhradou za Ramíreza či Šaponjiča, aj keď ten nepodával najlepšie výkon. Obranca Jarjué je pre mňa neznámou a od Sharaniho, ktorý hrával aj za DAC, nikdy neviete, čo ukáže. Slovan má široký káder a teraz je ideálna možnosť, aby zalovil v tejto šírke."

Čo pre DAC znamená, že ostáva Krstovič?

"Znamená to veľmi veľa. Sám má ambíciu získať cenu pre najlepšieho strelca. Ak mu vydrží forma, tak to určite dokáže a po dlhšej dobe by mohla mať Fortuna liga 20-gólového strelca. Kvalitu na to má, už ju ukázal a demonštroval. Alternatívou bude Niarchos, ktorý prišiel zo Zlatých Moraviec. Je to iný typ útočníka, viac behavý a pohyblivý. Typologicky možno aj ideálnejší do spôsobu hry, ktorým sa Dunajská Streda prezentuje. Určite je prísľubom do budúcnosti. Na ľavú stranu obrany získal klub Méndeza z Michaloviec. Po zranení Davisa túto pozíciu lepili inými futbalistami, pretože nemali druhého čistokrvného ľavého obrancu."

Slovan hrá stále aj v Konferenčnej lige či Slovnaft Cupe. Môže to byť výhoda pre DAC, ktorá sa sústredí už iba na ligu?

"Bezpochyby. Hráči budú v kútike duše myslieť na to, aby sa nezranili a hrali európsku pohárovú súťaže. Preto sa vyhrávajú tituly, aby si mohli kluby a samotní futbalisti zahrať vo významnej súťaži a vyraďovacia časť Konferenčnej ligy tým určite je. Z tohto pohľadu bude mať Dunajská Streda rozhodne výhodu."

Tréneri Guľa a Weiss sa proti sebe vo Fortuna lige stretli zatiaľ trikrát a vždy to skončilo remízou. Aký výsledok tipujete teraz?

"Pre samotnú súťaž by bolo určite zaujímavejšie, keby DAC získala tri body, alebo ako ja hovorím, aby ten rozdiel nenarástol. Ak by som mal tipovať, tak by som povedal 1X (smiech)."