Dvorský je istý. V prvom kole draftu by mohol byť aj ďalší Slovák, Čiernik sa prepadol

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Dvorský je istý. V prvom kole draftu by mohol byť aj ďalší Slovák, Čiernik sa prepadol
Dalibor Dvorský bude najvyššie draftovaným Slovákom v roku 2023.
Dalibor Dvorský bude najvyššie draftovaným Slovákom v roku 2023.Profimedia
Sezóna v NHL sa stále iba rozbieha, ale zámorskí experti sa už pozerajú aj na nadchádzajúci draft v roku 2023, kde máme opäť svoje želiezka v ohni.

Tým najväčším je center Dalibor Dvorský, ktorý nastupuje za seniorský tím švédskeho klubu AIK v druhej najvyššej súťaži Allsvenskan. Mnoho expertov ho vidí v prvej desiatke, niektorí už na štvrtom mieste.

Podobne je na tom v zatiaľ najaktuálnejšom rebríčku, ktorý vydala spoľahlivá Centrálna skautingová agentúra NHL. Dvorský sa narodil vo Zvolene, vo Švédsku pôsobí od svojich deviatich rokov. V prebiehajúcom ročníku nazbieral v šiestich stretnutiach päť bodov.

V sezóne 2020/21 prepísal históriu najvyššej slovenskej ligy, keď sa stal najmladším strelcom gólu. Mal iba 15 rokov, 7 mesiacov a 18 dní, prekonal dovtedajší rekord Mariána Gáboríka.

Adeptom na prvé kolo draftu je aj útočník Samuel Honzek. Centrálna skautingová agentúra NHL ho označila za "skokana" vzhľadom na aktuálne výkony v zámorskej juniorskej súťaži WHL. Vancouveru Giants prispel v jedenástich stretnutiach už trinástimi bodmi (6+7). 

Minulú sezónu odohral kompletne za Duklu Trenčín v Extralige. Strelil desať gólov a pridal štyri asistencie.

Negatívnou správou je prepad Alexa Čiernika. Ďalší ofenzívny hráč sa v mnohých rebríčkoch takisto dostával medzi adeptov na prvé kolo, lenže podľa posledného vydania spomínanej agentúry by mal byť draftovaný prinajlepšom v štvrtom kole.

Rovnako ako Dvorský si vybral švédsku cestu, medzi seniormi si zahral premiérovo už v sezóne 2020/21 po príchode do Södertälje, kde pôsobí aj aktuálne.

Adeptami na druhé alebo tretie kolo sú útočník Martin Mišiak z Nových Zámkov, ofenzívna nádej Nitry Ondrej Molnár a obranca Maxim Štrbák nastupujúci za Sioux Falls v USHL.

V záverečných troch kolách draftu NHL 2023 budú tímy zvažovať ďalších slovenských hokejistov ako Samuel Barcík (HKM Zvolen), Leo Eperješi (Chicago Steel, USHL), Adam Gajan (Chippewa Steel, NAHL), František Dej, Roman Kukumberg (obaja Slovan Bratislava), Samuel Urban (projekt U18) či Ján Korec (Des Moines Buccaneers, USHL) alebo Juraj Pekarčík (HK Nitra).