Volajú ho Wifi, so Slafkovským si podmanil Montreal. Z predavača je hviezda NHL

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Volajú ho Wifi, so Slafkovským si podmanil Montreal. Z predavača je hviezda NHL

Arber Xhekaj sa nemal dostať do NHL, teraz ho miluje najhokejovejšie mesto na svete.
Arber Xhekaj sa nemal dostať do NHL, teraz ho miluje najhokejovejšie mesto na svete.Profimedia
Nielen Juraj Slafkovský (18), ale aj pre mnohých stále neznámy obranca Arber Xhekaj (21) si získava fanúšikov Montrealu Canadiens. Mladý bek má veľmi zaujímavý životný príbeh, ktorý ho dostal až do NHL.

Narodil sa síce Kanade, jeho otec pochádza z Kosova a matka je Češka, rodáčka z Hradca Králové. Obaja v deväťdesiatych rokoch emigrovali do rovnakého mesta Hamilton, kde sa v roku 2001 narodil Arber Xhekaj. Rodičia sa prvýkrát stretli v hoteli Sheraton. Vďaka náhode, cez spoločných známych.

Vychovávali ho v anglicky hovoriacej domácnosti, napriek tomu vie dosť dobre po česky: "Viac rozumiem, ako viem povedať," uznáva. S Jurajom Slafkovským sa v šatni Canadiens napriek tomu baví po našom: "Sú to veľmi podobné jazyky, takže niekedy hovoríme slovensko-česky a ostatní nám nerozumejú," prezradil Xhekaj.

Práve s draftovou jednotkou si sadol veľmi rýchlo, keďže si sú vekovo blízki. Spájať ich navždy bude ešte jedna vec, v NHL debutovali v rovnakom zápase. Na úvod aktuálneho ročníka pri výhre nad Torontom oni dvaja a ďalší mladý bek Kaiden Guhle vykorčuľovali na rozcvičku pred zvyškom spoluhráčov, aby pri tradičnom zvyku bolo všetkým divákom jasné, kto debutuje.

Arber Xhekaj to od začiatku nemal jednoduché. S hokejom začínal skoro, no nikdy nebol považovaný za hviezdu. V roku 2017 ako jeden z iba dvoch hráčov svojho vtedajšieho mládežníckeho tímu Hamilton Huskies nebol draftovaný do juniorskej súťaže OHL. Dôvodom bolo to, že kluby sa na neho pozerali iba ako na tvrdého obrancu a nevideli v ňom žiadne hokejové umenie.

Šancu mu dalo aspoň St. Catharines Falcons v nižšej súťaži GOJHL. Po roku predsa len zaujal trénerský štáb Kitcheneru Rangers v spomínanej OHL. Mimochodom, to je ten istý tím, v ktorom aktuálne pôsobí Filip Mešár.

Na tréningovom kempe presvedčil hlavného kouča, že si miesto v tíme zaslúži a stal sa oporou zadných radov. Nevynikal bodmi, vždy bol defenzívny bek čistiaci priestor vo vlastnej tretine.

Keď však do sezóny 2021/22 zasiahol COVID-19 a OHL bola na dlhý čas prerušená, Xhekaj si našiel prácu predavača v známom kanadskom obchodnom reťažci Costco, kde pracoval niekoľko mesiacov.

Arber Xhekaj a Juraj Slafkovský sa rýchlo stali dobrými kamarátmi.
Arber Xhekaj a Juraj Slafkovský sa rýchlo stali dobrými kamarátmi.Profimedia

V roku 2021 mohol byť draftovaný do NHL, ani tam nikoho nezaujal. Dokonca sa nedostal ani do žiadneho preddraftového rebríčka. Vážne rozmýšľal nad ukončením kariéru, čo sám priznal.

Neurobil to a nemôže ľutovať. Ročník 2021/22 mu vyšiel na jednotku. Stal sa hviezdou v tíme Rangers, jeho tvrdý defenzívny štýl dal mnohým zaspomínať na hokej z minulého tisícročia. Dvakrát ho liga suspendovala na niekoľko zápasov za to, že zranil protihráčov. Prezývali ho "šerif".

Počas základnej časti prišla výmena. Z Kitcheneru zamieril do svojho rodného mesta, posilnil Hamilton Bulldogs. Stal sa dôležitou súčasťou majstrovského mužstva, ktoré sa mohlo tešiť z J. Ross Robertson Cupu za výhru OHL. V play-off mal priemer takmer bod na zápas. Predošlý ročník ukončil s celkovo 138 trestnými minútami, čo z neho spravilo najvylučovanejšieho muža ligy.

Následne už nesiahol na prestížny Memorial Cup, prezývaný aj "juniorský Stanley Cup", keďže vo finále "buldoci" nestačili na Saint John Sea Dogs, ale to ho mrzieť nemuselo. Zavolal totiž Montreal Canadiens!

Aj keď sa očakávalo, že prinajlepšom sa dostane na farmu do Lavalu Rocket, opak bol pravdou. Na trénera Martina St. Louisa zapôsobil natoľko, až sa po výborných výkonoch v príprave dostal na súpisku pre otvárací zápas sezóny.

Predtým podpísal trojročný nováčikovský kontrakt. Stal sa prvým hráčom histórie "Habs" s priezviskom začínajúcim na písmeno X.

Kvôli tomu vznikla jeho veľmi vtipná a výstižná prezývka "Wifi". Tú si obľúbili nielen spoluhráči, no celý Montreal. Vymyslel ju skúsenejší obranca Chris Wideman: "Začal s tým on. Prišiel za mnou a povedal mi, že moje meno mu pripomína heslo na wifi a rýchlo sa to ujalo," s úsmevom prezradil Xhekaj.

Prvý bod v profilige získal za asistenciu v súboji s Washingtonom Capitals. Nedávno strelil premiérový gól, lenže jeho tím prehral proti Dallasu Stars 2:5. Pripísal si vtedy aj asistenciu. Fanúšikovia ho začali milovať takisto vďaka skvelej pästnej výmene so skúseným útočníkom Zackom Kassianom z Arizony Coyotes, s ktorým doslova pozametal ľad.

"Atakoval nášho brankára. Pred ďalším buly som sa ho opýtal, či chce úder. Odpovedal, že áno a či chcem jeden aj ja. Dal som mu najavo kladnú odpoveď a pobili sme sa. Po súboji mi len povedal, dobrá bitka," hovorí 21-ročný obranca, o ktorom budeme v budúcnosti ešte veľa počuť.