Ekonomika nad zdravím hráčov. Treba s tým niečo urobiť, hovorí tréner Solbakken

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Ekonomika nad zdravím hráčov. Treba s tým niečo urobiť, hovorí tréner Solbakken
Haaland odohrá počas sezóny veľa zápasov, čo ovplyvňuje jeho zdravotný stav.
Haaland odohrá počas sezóny veľa zápasov, čo ovplyvňuje jeho zdravotný stav.Profimedia
Nórska reprezentácia má pred sebou prípravné zápasy s Českou republikou a Slovenskom, čo sú ďalšie dva súboje pre veľmi vyťažených hráčov ako Erling Haaland (23) či Martin Ödegaard (25). Medzitým sa u kanoniera Manchestru City na tréningu objavili menšie zdravotné problémy.

Ekonomika nad fyzickým a duševným zdravím

Aj to prinútilo reprezentačného trénera Staleho Solbakkena zamyslieť sa nad stále sa zvyšujúcou záťažou hráčov. Z tohto dôvodu nedávno predčasne ukončil kariéru Fredrik Aursnes, ktorý patril k najlepším hráčom národného tímu. "U niektorých sa nakoniec priblížime k 90 až 100 zápasom za sezónu. Je to vývoj, ktorý je úplne šialený. Ekonomika sa stavia nad fyzické a duševné zdravie," varuje Torstein Dalen-Lorentsen, ktorý má doktorát zo športovej medicíny.

Ak bude Haaland absentovať a Manchester City sa dostane do finále každej súťaže, Nór by mohol v tejto sezóne odohrať 59 zápasov. Medzitým 23-ročný útočník vynechal takmer dva mesiace pre zranenie. Podobný počet stretov by mohol zaznamenať aj Martin Ödegaard z Arsenalu.

Hrozia ďalšie prípady ako Aursnes alebo Gavi

Práve narastajúci počet stretnutí a s tým spojené zdravotné problémy stáli za nedávnym reprezentačným koncom kariéry Fredrika Aursnesa z Benficy, hoci len v decembri oslávil 28. narodeniny.

Ak Haaland odohrá v budúcej sezóne všetko na klubovej a reprezentačnej úrovni, mohol by dostať až 80 zápasov, čo vyvoláva obavy, aby sa takéto prípady nezvýšili. "Nakoniec si myslím, že skončíme s ešte vyšším počtom prípadov ako Aursnes alebo dlhodobo zranený Gavi. To bude v konečnom dôsledku negatívne pre všetky strany vrátane FIFA. Poškodí to produkt," vysvetlil nórsky expert, ktorý je vedúcim výskumu v spoločnosti SINTEFF.

Haaland nedokončil tréning a jeho štart proti Českej republike je neistý.
Haaland nedokončil tréning a jeho štart proti Českej republike je neistý.Profimedia

Dalen-Lorentsen poukazuje aj na možné dôsledky, ktorými by mohlo byť zhoršenie kvality futbalu, ktorý sa bude vyznačovať skôr fyzickými ako technickými schopnosťami. Zvyšujúci sa počet zápasov môže tiež znamenať, že fanúšikovia si začnú vyberať, ktoré duely navštívia.

"Myslím, že sa všetci zhodneme na tom, že pracovné zaťaženie je príliš veľké a treba s tým niečo urobiť. Bohužiaľ, je to spôsobené peniazmi a kontrolou mocných organizácií. Je to niečo, čo treba brať vážne," povedal tréner nórskej reprezentácie Stale Solbakken pred prípravným zápolením proti Českej republike.

Martin Odegaard patrí k oporám nórskej reprezentácie a Arsenalu.
Martin Odegaard patrí k oporám nórskej reprezentácie a Arsenalu.Profimedia

Ak bude Aursnesov príklad nasledovať viac hráčov, najviac môžu stratiť práve národné tímy. "Dúfajme, že to nebude mať takéto následky, ale nemôžete hrať len za národný tím. Nejaké dilemy prídu. Niektorí sú pod vyšším tlakom ako iní, ale zažívame obrovské nadšenie z toho, že hráme za národný tím," povedal tréner, ktorý vedie Nórsko od konca roka 2020.

Podľa Dalena-Lorentsena by pre Haalanda, Ödegaarda a ďalších hráčov s náročným programom nemal byť problém odohrať jeden alebo dva reprezentačné zápasy. Horšie je to pre nich s narastajúcim počtom v Lige majstrov, na majstrovstvách sveta klubov, ako aj na majstrovstvách Európy a sveta.

"Je pochopiteľné, že je to ťažká situácia. Je to úplne šialené, ako fungujú veľké kluby. Hráči takmer nie sú doma so svojimi rodinami. Psychické a fyzické nároky, ktoré sú na nich kladené, sú obrovské," hovorí Dalen-Lorentsen.

"Odpoveď je na UEFA a FIFA, aby si uvedomili, že rozširovanie všetkých týchto turnajov je príliš. V prvom rade sú zodpovední oni a musia niesť dôsledky," uzatvára.