Everton pri debute Dychea porazil Arsenal, Red Devils mali na mále, ale sú tretí

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Everton pri debute Dychea porazil Arsenal, Red Devils mali na mále, ale sú tretí

Aktualizované
Tarkowski už vie, že lopta skončila v sieti a odchádza oslavovať.
Tarkowski už vie, že lopta skončila v sieti a odchádza oslavovať.Profimedia
V poradí 22. kolo anglickej Premier League odštartovalo veľkým prekvapením. Arsenal ako líder tabuľky prehral na pôde zostupom zmáhajúceho sa Evertonu 0:1. V dueloch hraných o 16:00 nezvládol úlohu favorita Liverpool. Manchester United dohrával v desiatich, no napriek tomu poskočil v tabuľke na tretie miesto, keď Newcastle iba remizoval doma s West Hamom.

FC Everton - Arsenal Londýn 1:0 (0:0)

Gól: 60. Tarkowski

Tímy sa v úvodnej polhodine zastreľovali a oťukávali sa s prostredím v Goodison Parku. Eddie Nketiah dal do zakončenia z uhla príliš sily, lopta vyletela pod strechu štadióna. Pochváliť musíme individuálnu snahu Bukaya Saku, ktorý neskôr sám mohol skóre otvoriť. Pickforda už prekonal, ale bol to Conor Coady, ktorý na bránkovej čiare odvrátil hrozbu inkasovaného gólu. Na druhej strane neudrel Dominic Calvert-Lewin. Prv nedosiahol na center Onanu, aby hlavička z nadstaveného času po prihrávke Colemana tesne minula pravú žrď.

Rozhodujúci moment prišiel po hodine hry. Everton získal rohový kop, pretiahnutý nákop Dwighta McNeila skončil na hlave stopéra Jamesa Tarkowského, ktorý loptu umiestnil tak, že Ramsdale sa len obzeral za seba. Arsenal dominoval v držaní lopty (celkovo v zápase 71 % : 29 %), ale po zmene strán vystrelil medzi tri žrde len raz. Tesne nad pálil v závere Zinčenko.

Pre "Gunners" to bola druhá prehra sezóny, stále sú však na čele tabuľky s päťbodovým náskokom pred úradujúcim majstrom Manchestrom City. V najvyššej anglickej súťaži prehrali prvýkrát od 4. septembra, vtedy nestačili na Manchester United 1:3. Pre Seana Dychea, ktorý vymenil na lavičke domácich počas týždňa Franka Lamparda, možno sobotu označiť za vysnívaný debut. 

Wolverhampton Wanderers - FC Liverpool 3:0 (2:0)

Góly: 5. Matip (vlastný), 12. Dawson, 71. Neves

Wolves začali zostra, do konca úvodnej štvrťhodiny zaslúžene viedli. Matip si prv zrazil loptu do vlastnej siete, aby následne ešte viac rozžiaril úsmev na tvárach domácich fanúšikov Craig Dawson. Skorigovať sa nepodarilo Núňezovi ani Salahovi. Za Wanderers zase nepremenili šance Sarabia a Matheus Cunha.

Zlom-nezlom prišiel po polčase. Ani vtedy hostia neznížili, pokus Keitu vyrazil pár centimetrov od čiary Kilman. Bezzubý zostal druhý raz Salah po brejku Gakpa. Definitívu triumfu outsidera podčiarkol z blízkosti Rúben Neves.

Liverpool uzatvára TOP 10 s 29 bodmi, naposledy vyhral v lige ešte 30. decembra 2022. Wolves v tabuľke stúpajú na pätnástu pozíciu. 

Manchester United - Crystal Palace 2:1 (1:0)

Góly: 7. Fernandes (z 11 m), 62. Rashford - 76. Schlupp, ČK: 70. Casemiro (Man. United)

Po skorom zásahu Bruna Fernandesa z penalty to na Old Trafford nevyzeralo na drámu. Domáci sa ale trápili, poistku nepridali Weghorst či Fred. Na opačnej strane vytiahol dôležitý zákrok de Gea po koncovke Jeffa Schluppa. 

Zdalo sa, že nervozitu zažehnal v 62. minúte trefou do čierneho Rashford, ale opak bol pravdou. O päť minút neskôr sa rozpútala šarvátka, ktorá vyvrcholila červenou kartou za škrtenie pre Casemira. Crystal Palace ožil, súpera prakticky nepustil k lopte a aj znížil po rohovom kope. De Gea bol tentokrát na Schluppa prikrátky. United pomohol ubrániť výhru debutant Sabitzer i kapitán Maguire, ktorý nastúpil na záverečné minúty.

Brighton & Hove Albion - AFC Bournemouth 1:0 (0:0)

Gól: 87. Mitoma

Brighton v Premier League v novom roku ešte neprehral. Pripísal si tretiu výhru zo štyroch meraní síl a s 34 bodmi je šiesty. Jediný zásah stretnutia mal na svedomí Mitoma. Bournemouth zostáva na 19. mieste so 17 bodmi. 

FC Brentford - FC Southampton 3:0 (2:0)

Góly: 41. Mee, 44. Mbeumo, 80. Jensen

Z dvadsiatej priečky sa nepohne Southampton, ktorý nemal nárok proti Brentfordu. Siedmy celok súťaže udrel dvakrát pred koncom úvodného dejstva skrz Meeho a Mbeuma a hoci mali hostia štatisticky po prestávke kontrolu, tak o body nezabojovali. 

Aston Villa - Leicester City 2:4 (2:3)

Góly: 9. Watkins, 32. Souttar (vlastný) - 12. Maddison, 41. Iheanacho, 45.+2 Tete, 79. Praet

Aston Villa dvakrát viedla, na body doma nesiahla, prehrávala ešte do prestávky. Mužom duelu bol s gólom a dvomi asistenciami Kelechi Iheanacho. Leicester sa pred nedeľou dostal na trinástu pozíciu a ukončil trojbodové suchoty, ktoré trvali ešte spred majstrovstiev sveta v Katare.

Newcastle United - West Ham United 1:1 (1:1)

Góly: 3. Wilson - 32. Paqueta

Newcastle doma síce viedol od úvodu duelu, ale ešte pred odchodom do kabín West Ham vyrovnal. Rezultát sa po zmene strán vo vyrovnanom dueli nezmenil. Domáci po druhej remíze v rade a štvrtej z ostatných piatich duelov prenechali tretiu priečku "červeným diablom". Martin Dúbravka sedel na lavičke náhradníkov.