F1 sa teší na štart sezóny. Pozornosť upriamená na obhajcu, Ferrari a nováčikov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

F1 sa teší na štart sezóny. Pozornosť upriamená na obhajcu, Ferrari a nováčikov

Obhajcu titulu čaká ťažká úloha.
Obhajcu titulu čaká ťažká úloha. Reuters
Max Verstappen (25) ešte nevyhral úvodné preteky sezóny Formuly 1 a ani Veľkú cenu Bahrajnu. Dvojnásobný majster sveta z Red Bullu môže v nedeľu v Sachíre odškrtnúť obe položky a začať tam, kde vlani skončil.

Verstappen v roku 2022 vyhral 15 pretekov vrátane záverečných v Abú Zabí a v predsezónnych testoch ukázal, že opäť má monopost, ktorý môže poraziť konkurenciu. Nebude však spokojný v podobným výsledkom ako pred rokom, keď v Bahrajne štartoval z prvého radu, ale tri kolá pred cieľom odstúpil z druhého miesta. Z predchádzajúcich piatich Veľkých cien Bahrajnu odstúpil až v troch prípadoch.

Holanďan vlani viedol šampionát od šiesteho súťažného víkendu v Španielsku, čo znamená, že ďalšie víťazstvo v nedeľu by natiahlo jeho sériu na čele šampionátu na 18 pretekov v rade.

Red Bull plne očakáva, že dvojnásobný majster sveta bude v tejto sezóne ešte lepší, keďže sa ženie za tretím titulom v rade. Odštartovať nový ročník z najvyššieho stupňa víťazov by bolo bezprostredným spôsobom, ako tento cieľ dosiahnuť.

"Posledných pár rokov je na skvelom mieste a myslím si, že teraz je vo fáze svojej kariéry, keď je jeho sebavedomie veľmi vysoké, má skúsenosti a jednoducho nastúpi a zapne to. Fyzicky je v skvelej forme a teší sa na začiatok sezóny," povedal šéf tímu Christian Horner.

Charles Leclerc v Bahrajne počas uplynulej sezóny získal pre Ferrari double s Carlosom Sainzom. Zopakovanie tohto výkonu by bolo pre nového šéfa tímu Freda Vasseura ideálnym začiatkom. Talianska stajňa by mohla byť vyrovnaným súperom Red Bullu. Takisto aj Mercedes, ktorý napravil poskakovanie vozidla. Zdá sa však, že mu stále chýba určitý výkon.

"Musíme ísť do pretekov s otvorenou mysľou. Red Bull vyzerá veľmi, veľmi silný, ale všetci pracujú naplno, aby sa Mercedes vrátil na vrchol." povedal George Russell, ktorý vlani získal jediné víťazstvo tímu, zatiaľ čo sedemnásobný majster sveta Hamilton, päťnásobný víťaz v Bahrajne, prvýkrát v kariére vyšiel úplne naprázdno.

Dôkazy z testovania naznačujú, že Aston Martin by mohol zabojovať o pódium, hoci ešte nepovedal, kto bude partnerom novej posily a dvojnásobného majstra sveta Fernanda Alonsa. S následkami cyklistickej havárie v Španielsku sa stále vyrovnáva Lance Stroll. Tím, ktorý vlastní jeho otec miliardár Lawrence, uviedol, že ak Kanaďan nebude môcť, bude pretekať brazílsky náhradník Felipe Drugovich.

Americký nováčik Logan Sargeant na Williamse a Austrálčan Oscar Piastri na McLarene zažijú v pretekoch debut medzi elitou, zatiaľ čo Nyck de Vries z tímu AlphaTauri sa pripravuje na svoj druhý štart v pretekoch po tom, ako vlani na Monze nahradil Alexa Albona.