Oporné body F1 v roku 2023: Noví šéfovia, jazdci, prekliatie Ferrari i budúcnosť Hamiltona

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Oporné body F1 v roku 2023: Noví šéfovia, jazdci, prekliatie Ferrari i budúcnosť Hamiltona
Red Bull Maxa Verstappena počas februárového testovania v Bahrajne.
Red Bull Maxa Verstappena počas februárového testovania v Bahrajne. Profimedia
Max Verstappen (25) z Red Bullu chce získať tretí titul vo formule 1 po sebe, konkurenčné Ferrari má nového šéfa a Las Vegas prináša tretie preteky v USA v tejto sezóne. Podarí sa sedemnásobnému majstrovi sveta Lewisovi Hamiltonovi z Mercedesu doplniť svoju rekordnú zbierku 103 víťazstiev?

V sezóne, ktorá sa začne 5. marca v Bahrajne, sa skrýva veľa zápletiek. V nasledujúcom texte sa pozrieme na niektoré z nich.

Trikrát v rade?

Verstappen bude štartovať ako favorit na tretí titul v rade. Holandský jazdec vlani vyhral 15 pretekov. Koľko ich ovládne tentoraz? A môže sa k nemu priblížiť tímový kolega Sergio Pérez?

Noví šéfovia

Štyri z desiatich tímov majú od roku 2022 nových tímových šéfov. Fred Vasseur nahradil vo Ferrari Mattiu Binota, ktorý v januári prišiel zo Sauberu/Alfa Romeo. Nasledovalo logické zaplnenie voľných miest.

Andreas Seidl z McLarenu nastúpil do Sauberu, Andrea Stella sa posunul do McLarenu, zatiaľ čo James Vowles sa presunul z pozície stratéga v Mercedese na post šéfa Williamsu.

Ferrari

Dokáže Vasseur priniesť do Maranella titul prvýkrát od roku 2008, keď sa Ferrari stalo víťazom Pohára konštruktérov?

Príchod Francúza vyvolal porovnanie s krajanom Jeanom Todtom, ktorý viedol tím v zlatej ére s Michaelom Schumacherom na začiatku roku 2000.

Nové tváre...

Na štartovom rošte sú traja nováčikovia.

Austrálčan Oscar Piastri prišiel do McLarenu za kontroverzných okolností po spore o zmluvu s Alpine, zatiaľ čo Nyck de Vries nahradil Pierrea Gaslyho (teraz v Alpine) v AlphaTauri, ktorá patrí Red Bullu.

Logan Sargeant bude debutovať vo Williamse ako prvý pretekár zo Spojených štátov od čias Alexandra Rossiho v roku 2015.

...staré tváre

Nico Hülkenberg naštartuje svoj comeback v Haase, kde prežije svoju prvú kompletnú sezónu od roku 2019. Nemec sa stále usiluje o prvé pódiové umiestnenie po 179 štartoch.

Najstaršími jazdcami sú Fernando Alonso (41) v Aston Martine a Hamilton (38). Môže sa niektorý z nich stať prvým jazdcom, ktorý vyhrá preteky po dosiahnutí míľnika 300 štartov? Alonso ich má na konte 355, Hamilton 310.

Viva Las Vegas

Las Vegas sľubuje veľké a drzé podujatie roka. Sobotňajšie nočné preteky na vegaskom Stripe v novembri budú predposledným kolom sezóny. Hype je v plnom prúde.

Popularita Formuly 1 v Amerike už teraz prudko stúpa vďaka seriálu "Drive to Survive" od Netflixu.

Stajňa #11

Andretti Cadillac sa od roku 2026 usiluje stať 11. tímom na štartovom rošte. Dostane sa do hry cez súperov a pravidlá?

Mercedes

Mercedes, šampión ôsmich sezón po sebe, má za sebou ťažký rok 2022 s vozidlom, ktoré sa ukázalo ako ťažko ovládateľné. Podarí sa im zmenšiť odstup od Red Bullu a Ferrari?

Budúcnosť najväčšej hviezdy

Hamiltonovi sa končí zmluva a začali sa rokovania o novej. Budú sa ho na ňu pravidelne pýtať.

Vyjadrenia, ach, tie vyjadrenia

Riadiaca organizácia FIA upravila pravidlá týkajúce sa politických, osobných a náboženských vyhlásení jazdcov. Ako budú reagovať piloti a stewardi?

Večne škeriaci sa Austrálčan

Odišiel Ricciardo nadobro z F1, alebo sa vráti v roku 2024 po tom, čo sa upísal ako rezervný jazdec Red Bullu? Možné sú obe možnosti, my sa prikláňame k návratu.