Fantastická Vlhová. V nočnom slalome v Courcheveli porazila Shiffrinovú a oslavuje triumf

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Fantastická Vlhová. V nočnom slalome v Courcheveli porazila Shiffrinovú a oslavuje triumf

Aktualizované
Vlhová opäť ukázala svoje kvality.
Vlhová opäť ukázala svoje kvality.TASR
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová (28) zvíťazila vo štvrtkovom slalome Svetového pohára vo francúzskom stredisku Courchevel a zaknihovala jubilejný 30. triumf v prestížnom seriáli. Na druhú priečku odsunula celkovú líderku Američanku Mikaelu Shiffrinovú (28), ktorá stratila 24 stotín. Pódium doplnila Rakúšanka Katharina Truppeová (27) s priepastným mankom 2,06 sekundy.

Zaujímavosťou bolo, že trať staval tréner rodáčky z Liptovského Mikuláša Mauro Pini, ktorý pre pretekárky pripravil náročné podmienky. Okrem jeho zverenkyne sa s nimi v 1. kole najlepšie vyrovnala Mikaela Shiffrinová.

"Vždy postaví na trati niečo zaujímavé, kde môžem získať nejakú výhodu.Pre mňa je to normálne rozostavanie slalomárskej trate. V niektorých častiach musíte viac rozmýšľať. Podmienky sú ako tak dobré. Mala som šťastie, že mám číslo dva. Myslím, že postupne to bude náročnejšie," povedala Vlhová pred pretekmi.

Slovenka nastúpila pod umelým osvetlením, ktoré jej štatisticky vyhovovalo, keďže v minulosti ovládla 13 z 20 nočných slalomov a vo štvrtok pridala ďalší triumf. Po prvom kole strácala na americkú súperku 17 stotín sekundy. Pred tým druhým sa v Courcheveli ochladilo a začalo husto snežiť. Podmienky navyše výrazne sťažovala hustá hmla, ktorá zahalila trať. Tá bola pripravená v rýchlejšej verzii a pretekárky mohli svoje lyže viac pustiť.

Vlhová vyšla na trať ako predposledná. Dvadsaťosemročná lyžiarka išla od úvodu svoju finálovú jazdu jednoznačne na víťazstvo. Dolu svahom sa pustila typickým agresívnym štýlom a bezchybnou jazdou výrazne dostala Shiffrinovú pod tlak. Líderka celkového poradia už nedokázala reagovať a dopriala Vlhovej radosť z premiérového triumfu v Courcheveli. 

"Veľmi sa teším z tohto víťazstva, pretože sa cítim veľmi dobre, lyžujem skvelo. Ide o to, kto urobí menej chýb a kto dá jazdu lepšie. Je to náročné súperiť s Mikaelou, ale posúvame sa navzájom. Máme za sebou skvelý týždeň a celý môj tím pracoval na 150 percent, všetko sme dali do techniky a lyžovania, aby som znovu nadobudla pocit, ktorý som mala v Levi. Som šťastná, že sa práca vyplatila a že sme dokázali opäť byť na najvyššom stupienku," uviedla Vlhová pre televíziu JOJ Šport.

Pre Vlhovú to bolo piate pódiové umiestnenie v sezóne, po slalome vo fínskom Levi druhé prvenstvo. V celkovom poradí SP sa v slalome posunula na 2. miesto o 90 bodov pred Nemku Lenu Dürrovú, na Shiffrinovú stráca 50 b. Medzi sviatkami lyžiarky zavítajú do rakúskeho Lienzu, kde 28. a 29. decembra absolvujú obrovský slalom a slalom.

Výsledky štvrtkového slalomu SP v Courcheveli:

1. Petra VLHOVÁ (SR) 1:48,14 min

2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,24 s

3. Katharina Truppeová +2,06

Celkové poradie SP (po 12 zo 43 súťaží):

1. Shiffrinová (USA) 700 b.

2. Federica Brignoneová (Tal.) 557

3. VLHOVÁ 491

Poradie v slalome (4 z 11):

1. Shiffrinová 330

2. VLHOVÁ 280

3. Lena Dürrová (Nem.) 190