Francúzsko ide do Kataru ako obhajca, ale nie v najlepšej forme

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Francúzsko ide do Kataru ako obhajca, ale nie v najlepšej forme

Francúzi pred turnajom nevzbudzujú taký rešpekt ako zvyčajne.
Francúzi pred turnajom nevzbudzujú taký rešpekt ako zvyčajne.Profimedia
Francúzsky tím je síce úradujúcim majstrom sveta, ale do Kataru cestuje plný pochybností a bez dôležitých hráčov. Navyše s katastrofálnou štatistikou posledných víťazov.

Víťazstvo v Lige národov je aspoň akým-takým úspechom pri neúspešnom európskom šampionáte z minulého roka. V Rusku sa síce Francúzi tešili, no teraz budú bez N´Gola Kantého aj Paula Pogbu. Otázna je forma ďalších kľúčových hráčov ako Raphael Varane a Karim Benzema, ktorí mali pred turnajom zdravotné problémy.

Tréner Didier Deschamps neustále opakuje frázu: "Kolektív je na prvom mieste." Otázkou ostáva, či tento tím má takého tímového ducha, ako káder na MS 2018. Od Mbappého zahodenej penalty proti Švajčiarsku na európskom šampionáte sú výsledky kostrbaté.

V katarskej skupine bude hlavným súperom v boji o prvé miesto Dánsko, ktoré Francúzov porazilo dvakrát po sebe v aktuálnej edícii Ligy národov (1:2, 0:2). Niektorí si spomínajú aj na rok 2002, kedy na vtedajších majstrovstvách sveta škandinávska krajina vyhrala 2:0. Presadili sa Dennis Rommedahl a Jon Dahl Tomasson.

Silné stránky

Jednou zo zbraní tímu sú individuality v útoku. Zranil sa síce Christopher Nkunku, ale Karim Benzema mal neskutočnú sezónu 2021/22 korunovanú ziskom Zlatej lopty a Kylian Mbappé pokračuje v skvelých výkonoch. Toto duo je papierovo azda najlepšie na celom turnaji. Musí to potvrdiť aj na ihrisku.

Aby toho nebolo málo, tak druhý najlepší strelec reprezentácie Olivier Giroud má výbornú klubovú formu. Svojej šance sa určite chopia i Antoine Griezmann, Ousmane Dembélé alebo Kingsley Coman. Ofenzíva je najväčšou silou Francúzska.

Slabé stránky

Prvou pochybnosťou je otázka "kolektívu", z ktorého vypadli spomínaní Pogba s Kantém. Obaja sú lídrami na ihrisku aj mimo neho, stelesňujú silu tímu trénera Deschampsa.

Nahradiť ich nebude jednoduché. Podujať sa na to musí hlavne "nová generácia" hráčov. Aurelien Tchouaméni sa zabýval v zostave Realu Madrid a zdá sa, že miesto dostane aj na MS v Katare.

Otázne je, kto ho doplní. Možnosťami sú jeho klubový spoluhráč Eduardo Camavinga, Monačan Youssouf Fofana či Adrien Rabiot, jeden z najlepších hráčov Juventusu v tejto sezóne.

Posledná slabina sa týka defenzívy. Odkedy Francúzi prešli na systém s tromi stopérmi, dostávajú veľa gólov. 

Ideálna zostava

Lloris - Pavard, Varane, Disasi, L. Hernandez - Tchouaméni, Rabiot - Mbappé, Griezmann, Dembélé - Benzema

Deschamps si uvedomuje, že v defenzíve ho tlačí topánka a preto všeto nasvedčuje tomu, že sa vráti k tradičnému systému na štyroch obrancov. V základnej zostave by mal staviť na trio majstrov sveta z roku 2018, pričom Kimpembe z PSG bol na poslednú chvíľu zo súpisky stiahnutý kvôli zdravotným problémom. 

V strede ihriska to vyzerá na Tchouaméniho a Rabiota. Ofenzíva je poskladaná z hráčov s dobrou formou, aj keď pri Benzemovi je to trochu otázne. Viac možností zmarilo zranenie Nkunkuho.

Predpoveď

Francúzsko nemôže zaspať na vavrínoch. Už v skupine ho čaká silné Dánsko, na ktoré to "galský kohút" nevie. Ak by šlo ďalej z druhého miesta, narazí na Argentínu. Navyše tu je problém posledných majstrov sveta, pretože všetky tieto tímy od Talianska v roku 2010 vypadli na ďalšom turnaji už v skupine.