Prekvapenie víkendu: Zamieša Sturm boj o titul a prehovorí Olomouc do hry o poháre?

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenie víkendu: Zamieša Sturm boj o titul a prehovorí Olomouc do hry o poháre?
Salzburg a Sturm majú v tejto sezóne vyrovnanú bilanciu.
Salzburg a Sturm majú v tejto sezóne vyrovnanú bilanciu.Profimedia
Kto vyhrá? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa ale riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď môže byť často veľmi cenná, najmä ak ide o zaváhanie favorita. Redakcia Flashscore Správ vám preto každý piatok prináša v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks rozbory zápasov, v ktorých môže na základe údajov dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Salzburg - Sturm Graz, nedeľa 17:00

Salzburg dominuje rakúskej lige už deväť sezón v rade a o svojom triumfe zvyčajne rozhoduje dávno pred koncom súťaže. Tak ako v tej poslednej, keď utiekol Grazu o pohodlných 15 bodov. Tentoraz mu však ten istý tím robí oveľa väčšie problémy. Tri kolá pred koncom vedie Red Bull len o tri body a liga bude pravdepodobne zaujímavá až do posledných minút.

Výkony Sturmu navyše nie sú náhodné, údaje ukazujú, že sú Salzburgu dlhodobo rovnocenným súperom. Podľa metriky očakávaných bodov, ktorá sa zaoberá kvalitou vytvorených a povolených gólových príležitostí a následne vypočítava, aká je pravdepodobnosť, že tím vyhrá, prehrá alebo remizuje zápas, je súčasná pozícia oboch tímov nanajvýš spravodlivá. Sturm by totiž mal za svojím súperom o titul zaostávať len o tri body.

Tabuľka očakávaných bodov rakúskej Bundesligy (bez odpočtu bodov).
Tabuľka očakávaných bodov rakúskej Bundesligy (bez odpočtu bodov).11Hacks/Flashscore

Obaja súperi vyčnievajú nad zvyškom ligy nielen v ofenzíve, ale najmä v defenzíve. Svojim súperom dovoľujú v priemere 0,80 očakávaných gólov (xG) na zápas, zatiaľ čo tretia najlepšia defenzíva, ktorú drží LASK Linz, má hodnotu 1,23.

Salzburgu bude vo víkendovom zápase chýbať dlhodobo zranený stredopoliar Luka Sučič, ku ktorému sa koncom apríla pripojil útočník Noah Okafor. Približne v rovnakom čase sa na maródke hlásil aj skúsený kapitán Andreas Ulmer, vo veku 37 rokov jeden z dvoch tridsiatnikov v kádri plnom mladých a talentovaných hráčov. Jeho štart v dueli je neistý. Na druhej strane by nemal chýbať žiadny z kľúčových hráčov.

Prvýkrát sa oba tímy stretli v júli, keď Sturm vyhral tesne 2:1, a druhýkrát koncom apríla, keď Salzburg zvíťazil 2:0. Zakaždým to bolo opatrné a veľmi vyrovnané predstavenie, ktoré nestrannému futbalovému fanúšikovi veľa krásy neponúklo. Obhajca titulu bol v oboch prípadoch lepší na očakávané góly, aj keď len mierne: 0,76:0,74 v prvom zápase a 0,83:0,42 v druhom. Ak majú hostia prekvapiť, teraz je ten správny čas. Podobnú príležitosť už dlho nemusia mať...

Slovácko - Olomouc, sobota 15:00

O poradí na prvých troch priečkach v tabuľke českej ligy je s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodnuté, no otázka, kto si spolu s dvomi najslávnejšími pražskými klubmi a plzenskou Viktoriou zabezpečí účasť v budúcosezónnych európskych pohároch, ešte nie je vyriešená. Vytúžené štvrté miesto momentálne patrí Bohemiansu, no Slovácko je o bod za ním na piatej priečke.

Šance Olomouca sú síce vzhľadom na päťbodovú stratu a tri zostávajúce zápasy už len teoretické, to však neznamená, že by Hanáci nemohli svojim zvyšným súperom ešte poriadne zavariť. Naposledy sa im to podarilo v Plzni, ďalším súperom by mohlo byť v sobotu Slovácko.

Poradie ligy podľa očakávaných inkasovaných gólov.
Poradie ligy podľa očakávaných inkasovaných gólov.11Hacks/Flashscore

Tím z Uherského Hradišťa bol v určitých fázach sezóny hlasno chválený za dobre fungujúcu defenzívu, no na Olomouc sa neprávom zabúda. Sigma má tretiu najlepšiu obranu v lige za pražskými S. Podľa metriky očakávaných gólov púšťa súperom veľmi nízky objem nebezpečných šancí, v priemere len 0,92 xG, čo je menej ako Plzeň, Slovácko či Mladá Boleslav.

Hoci sú na tom oba tímy z hľadiska kvality vytvorených šancí podobne, Olomouc bude mať možnosť využiť niekoľko slabín súpera. Zverenci Martina Svedíka majú viditeľné problémy s bránením štandardných situácií. Hráči Václava Jílka si vytvorili dostatok šancí zo štandardiek a pri ich bránení inkasovali najmenej gólov v celej lige. Aj keď Bohemians v ďalšom kole cestujú na Letnú, Slovácko to v tomto súboji na diaľku nebude mať ľahké.

Brest - Clermont, nedeľa 15:00

Hoci domáci majú tri kolá pred koncom sezóny Ligue 1 sľubne vyzerajúci päťbodový náskok na zostupové priečky, čaká ich najťažší žreb zo všetkých tímov, ktorým ešte hrozí zostup do nižšej súťaže. Na domácej pôde privítajú rozbehnutý Clermont a potom sa stretnú s aktuálne tretím Marseille a šiestym Rennes. 

Hoci je Brest favoritom stávkových kancelárií (pravdepodobne kvôli dôležitosti zápasu na ich strane a tiež výhode domáceho prostredia), poraziť Clermont nebude jednoduché. Čo sa týka počtu zahodených šancí, lepšiu obranu v posledných siedmich zápasoch majú len Marseille, Lille a Rennes.

Takáto nízka vzorka duelov je do veľkej miery spôsobená aj šťastím pri žrebe, ktorý Clermontu počas tejto série výsledkov prihral do cesty podpriemerné Troyes, Ajaccio či Angers, ale dokázal vyhrať proti Nice, Remeši a naposledy Lyonu.

Na vzorke celej sezóny Clermont dovolil svojim súperom v priemere 1,35 očakávaných gólov na zápas a je teda o niečo lepší ako Brest (1,43). Čaká nás súboj dvoch vyrovnaných brankárov a to isté platí aj pre útoky, ktoré sú z hľadiska kvality vytvorených šancí a strelených gólov takmer identické. Z analytického hľadiska nebude prekvapením, ak Clermont predĺži svoju sériu bez prehry o ďalší duel.