TOP 10 najpôsobivejších, ale nie príliš známych futbalových štadiónov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

TOP 10 najpôsobivejších, ale nie príliš známych futbalových štadiónov

Aj menej známe štadióny, popri veľkých futbalových značkách, môžu zaujať.
Aj menej známe štadióny, popri veľkých futbalových značkách, môžu zaujať.MAD Architects/CreatAR Images
Camp Nou, Old Trafford, Allianz Arena... Svet štadiónov je gigantický a o najznámejších futbalových chrámoch toho bolo napísané až až. Lenže aj vďaka ére sociálnych médií si cestu na verejnosť stále častejšie nachádzajú i menej známe, avšak o to unikátnejšie stánky. Flashscore Správy z nich vybrali 10 najpôsobivejších.

10) Estadio BBVA Bancomer

Lokalita: Guadalupe, Mexiko

Kapacita : 51 000 

Významné podujatia: MS 2026

Estadio BBVA Bancomer
Estadio BBVA BancomerProfimedia

Štadión BBVA v mexickom meste Guadalupe má prezývku "El Gigante de Acero", čo v preklade znamená Oceľový obor. Stánok C.F. Monterrey je štvrtým najväčším v Mexiku. Vyniká predovšetkým úchvatným výhľadom na vrch Cerro de la Silla, ktorý sa týči vo výške 1 820 metrov nad morom a je viditeľný zo sedadiel severozápadnej časti štadióna. Vyše 50-tisíc divákov sa sem usadí aj pri majstrovstvách sveta v roku 2026, keď bude aréna, ktorá bola slávnostne otvorená v roku 2015, ako jedna z troch v Mexiku hostiť svetový šampionát.

9) Štadión Čchü-čou

Lokalita: Čchü-čou, Čína

Kapacita : 30 000 

Významné podujatia: -

Štadión v meste Čchü-čou
Štadión v meste Čchü-čouMAD Architects/CreatAR Images

V tomto štadióne štúdia MAD Architects v meste Čchü-čou neďaleko Šanghaja, ktorý bol dostavaný v roku 2022, sa architektúra a krajina citlivo spájajú v jedno. Aréna stojí uprostred parku a je čiastočne pod zemou, takže pôsobí ako takmer prirodzená súčasť zelene. Keď bude oficiálne otvorená, pojme 30 tisíc divákov. Presný dátum sprevádzkovania zatiaľ nebol stanovený.

Pohľad na moderný štadión z vtáčej perspektívy
Pohľad na moderný štadión z vtáčej perspektívyMAD Architects/CreatAR Images

8) Estadio Nueva Balastera

Lokalita: Palencia, Španielsko

Kapacita : 8 100 

Najvýznamnejšie podujatia: Finále Copa del Rey v rugby (2012, 2014)

Neuva Balastera zvonku
Neuva Balastera zvonkuTurismo Ayuntamiento de Palencia

Nueva Balastera je domácim stánkom divízneho klubu CD Palencia Cristo Atletico neďaleko Valladolidu. Vyznačuje sa štvorcovou architektúrou a tiež futuristickými reflektormi v tvare nočných lampičiek.

Štadión bol otvorený v roku 2006 pri príležitosti zápasu španielskej a talianskej dvadsaťjedenky, o osem rokov neskôr hostil priateľské stretnutie nemeckej reprezentácie U21. V roku 2007 získal hlavnú cenu v súťaži Enor Architecture Awards.

7) Marakana (Štadión Rajka Mitiča)

Lokalita: Belehrad, Srbsko

Kapacita : 60 000 

Významné podujatia: Finále PMEZ 1973, finále ME 1976, Finále Pohára UEFA 1979

Marakana v Belehrade 2022
Marakana v Belehrade 2022Profimedia

Horúca a jedinečná atmosféra - to platí ako pre známejší chrám Marakana v Riu de Janeiro, tak pre ten v Belehrade. Treba priznať, že Štadión Rajka Mitiča, ako znie jeho oficiálny názov, rozhodne nie je vo futbale neznámym menom a väčšina fanúšikov zrejme tuší, že ide o domácu arénu Červenej hviezdy Belehrad a srbskej reprezentácie.

Napriek tomu je tak trochu ukrytý "pod radarom", najmä v porovnaní so svojím veľmi populárnym starším "bratom". Prezývka pochádza z roku 1964, keď sa do stánku po kompletnej dostavbe vošlo 110 000 divákov a bol jedným z najväčších na svete. V priebehu rokov a niekoľkých stavebných úprav sa kapacita znížila na 60-tisíc.

6) Štadión Hazza bin Zayed

Lokalita: Al Ain, Spojené arabské emiráty

Kapacita: 25 000 

Významné podujatia: Finále ázijskej LM 2016, MS klubov FIFA 2017 a 2018, Ázijský pohár 2019.

Štadión Hazza bin Zayed
Štadión Hazza bin ZayedProfimedia

Z mnohých moderných štadiónov na Blízkom východe vybrali Flashscore Správy Štadión Hazza bin Zayed, ktorý je pomerne neznámy – teda aspoň v porovnaní so štadiónmi pre majstrovstvá sveta 2023 v Katare.

Tvar domovského chrámu Al Ajnu sa snaží v rámci udržateľnosti čo najlepšie využiť slnečné svetlo a vietor. Ďalším výrazným prvkom je fasáda s typickou štruktúrou paliem, ktorú je možné nasvietiť rôznymi farbami.

Pohľad do interiéru
Pohľad do interiéruProfimedia

5) Saida Municipal

Poloha: Sidon, Libanon

Kapacita: 22 600 

Najvýznamnejšie podujatia: Ázijský pohár 2000

Pomyselná libanonská odpoveď na štadión Henningsvaer Fjord v Nórsku. Mestský štadión v Sidóne (=Saida), na ktorom hrá domáce zápasy al-Ahli Saida SC, je postavený priamo pri mori a využíva sa najmä na reprezentačné a tiež klubové medzinárodné zápasy. V roku 2000 sa na ňom konal aj Ázijský pohár.

Výrazným prvkom je štvorcová zastrešená hlavná tribúna, ktorá vyniká z inak oválneho a nezastrešeného pôdorysu a je viditeľná aj z diaľky.

4) Kantrida

Miesto konania: Rijeka, Chorvátsko

Kapacita: 10 600 

Významné podujatia: -

Kantrida, Rijeka
Kantrida, RijekaFlashscore

Desiatky rokov bol domovom celku HNK Rijeka, od roku 2015 hrá chorvátsky tím svoje zápasy o štyri kilometre ďalej v Rujevici. V pláne je rozsiahla prestavba Kantridy, tá sa však zatiaľ nezačala realizovať.

Zvláštnosťou štadióna je, že za východnou tribúnou sa tiahne vysoká skalná stena, ktorá končí pri hlavnej ceste vedúcej priamo do centra Rijeky. Odtiaľ sa človek môže kochať úchvatným výhľadom na Kvarnerský záliv, okolité ostrovy alebo napríklad na futbalové ihrisko. Za západnou tribúnou sa rozprestiera Stredozemné more, a tak si miestni môžu užívať letné kúpanie v bezprostrednej blízkosti štadióna.

Pohľad na Opatiju a Učku
Pohľad na Opatiju a UčkuFlashscore

3) Borisov Arena

Lokalita: Borisov, Bielorusko

Kapacita: 13 126 

Významné podujatia: -

Borisov Arena hostila 13 medzinárodných zápasov bieloruského národného tímu od roku 2014, keď bola otvorená, do roku 2017, keď bol hlavný štadión v Minsku zrekonštruovaný.

Borisov Arena
Borisov ArenaProfimedia

Štadión má kopulovité opláštenie z trblietavého hliníka, návrh štúdia OFIS Architects vyniká taktiež tmavými oknami v tvare kvapiek. Aréna stojí v zalesnenej oblasti na juhovýchodnom okraji mesta a je ľahko dostupná po ceste.

Pohľad zvonku
Pohľad zvonkuProfimedia

2) IAI Stadium Nihondaira

Lokalita: Šizuoka, Japonsko

Kapacita: 20 339 miest

Najvýznamnejšie podujatia: -

Atmosféra na japonských štadiónoch býva sama o sebe skvelá. A keď sa spoja s jedinečným výhľadom na najvyššiu horu v krajine Fudži, je o zážitok postarané. Presne to ponúka štadión IAI Nihondaira v Šizuoke, ktorý sa práve vďaka idylickému výhľadu dostal v rebríčku eVysledky.com na druhé miesto. Je domovom tímu Shimizu S-Pulse z 2. japonskej ligy. Štadión bol postavený v roku 1991.

Pohľad na horu Fudži
Pohľad na horu FudžiBarry Valder, CC0, via Wikimedia Commons

1) Nakivubo

Poloha: Kampala, Uganda

Kapacita: 35 000 

Najvýznamnejšie podujatia: CECAFA Cup 2000

Štadión Nakivubo v Kampale ešte nebol úplne dokončený, už teraz však dal mestu futuristickú stavbu, ktorá vytvára bizarný kontrast k chaotickej Kampale uprostred rušných nákupných centier a trhov.

Aréna, ktorá je charakteristická tesnou blízkosťou tribún, nedávno dostala trávnik a čoskoro by mala byť pripravená na súboje. Samotné športovisko existuje už od roku 1954 a medzi rokmi 2013 a 2017 na ňom bola vykonaná rozsiahla rekonštrukcia. Po dokončení by sa na Nakivubo malo vojsť 35-tisíc divákov namiesto súčasných 30-tisíc, pôsobivejšia je skutočnosť, že bude jednou z najmodernejších stavieb v Afrike.

Vedúci projektu Kiggundu Hamis v nedávnom rozhovore sľúbil, že zápasy by sa tu mohli hrať do konca roka. V dlhodobom horizonte by Nakivubo malo byť dejiskom Afrického pohára v roku 2027, o ktorý sa Uganda uchádza spolu s Keňou a Tanzániou.