Flashscore zostava APN: Nigéria dominuje defenzíve, Pobrežie Slonoviny ofenzíve

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Flashscore zostava APN: Nigéria dominuje defenzíve, Pobrežie Slonoviny ofenzíve

Simon Adingra patril k najlepším hráčom šampionátu.
Simon Adingra patril k najlepším hráčom šampionátu.AFP
Tohtoročný Africký pohár národov (APN) sa zapíše do histórie ako jeden z najlepších a mnohí hráči sa postarali o to, aby sa na ich výkony dlho spomínalo. Flashscore Správy vytvorili najlepšiu zostavu.
Najlepšia zostava AFCoN-u.
Najlepšia zostava AFCoN-u.Flashscore

Brankár

Ronwen Williams (Juhoafrická republika) 7,4

Miesto medzi žrďami bolo jedným z najľahšie obsaditeľných postov, keďže Williams sa jednoznačne stal najlepším brankárom turnaja. Tento 32-ročný gólman si v šiestich zápasoch udržal päť čistých kont a bol hrdinom štvrťfinálového víťazstva Juhoafrickej republiky nad Kapverdami. V rozstrele zastavil štyri z piatich pokutových kopov a v tomto rozhodujúcom stretnutí získal od Flashscore hodnotenie 8,7.

Obrancovia

Achraf Hakimi (Maroko) 7,6

Achraf Hakimi sa síce s Marokom nedostal tak ďaleko, ako by si želal, ale môže byť do veľkej miery spokojný aspoň so svojimi výkonmi v štyroch zápasoch. Bol jednou z hviezd skupinovej fázy. V prvom strete si pripísal asistenciu, v druhom gól a v troch vytvoril nespočetné množstvo šancí svojou smrtiacou krížnou prihrávkou. Všetku túto dobrú prácu zatienila skutočnosť, že v súboji proti JAR nevyužil rozhodujúcu penaltu, no predtým bol nezastaviteľný.

William Troost-Ekong (Nigéria) 7,3

Kapitán Nigérie bol počas jej postupu do finále pre svoju krajinu nenahraditeľný a vyhlásený najlepším hráčom podujatia. Počas celého turnaja išiel príkladom vďaka svojim solídnym výkonom vzadu, odvahe v ofenzíve a pod vysokým tlakom sa chopil aj penált, ktoré úspešne premieňal. Svojmu tímu zabezpečil vedenie vo finále a hoci to nakoniec nestačilo, môže sa vrátiť do svojho klubu s vedomím, že urobil všetko, čo mohol.

Kialonda Gaspar (Angola) 7,4

Angola, ktorá sa dostala do štvrťfinále, bola jedným z prekvapení turnaja a 26-ročný stredný obranca Kialonda Gaspar jedným z najväčších dôvodov úspechu krajiny. Jeho najvýraznejší výkon prišiel pri víťazstve 2:0 nad Burkinou Faso, počas ktorého sa postaral o osem defenzívnych zákrokov, štyri odvrátenia lopty a vyhral šesť zo siedmich súbojov, ale výborne bránil vo všetkých zápasoch.

Calvin Bassey (Nigéria) 7,3

Má za sebou zmiešaný úvod pôsobenia vo Fulhame po tom, čo v lete neochotne opustil Ajax, ale v Pobreží Slonoviny ukázal, čoho je schopný, keď má svoj deň. Tento 24-ročný hráč nastupoval na ľavej strane trojčlennej defenzívy a mal veľký vplyv na oboch koncoch ihriska, pričom dobre bránil a neustále vyrážal dopredu, aby podporil útoky svojho tímu.

Stredopoliari

Teboho Mokoena (Juhoafrická republika) 7,4

Pred začiatkom turnaja o tomto hráčovi počul málokto, ale vďaka jeho kvalitným výkonom ho teraz bude poznať široká verejnosť. Okrem dvoch gólov a asistencie v siedmich zápasoch, ktoré odohral, sa postaral aj o trinásť kľúčových prihrávok a deväť zákrokov. Navyše riadil hru v strede poľa Juhoafrickej republiky.

Franck Kessié (Pobrežie Slonoviny) 7,2

Možno je najnižšie hodnoteným hráčom, ktorý sa dostal do nášho tímu, ale čo sa týka dôležitosti, je na vrchole. Nastúpil, keď ho jeho krajina najviac potrebovala, keď sa z lavičky dostal k penalte, ktorá doviedla Pobrežie Slonoviny do predĺženia proti Senegalu. Potom v rozstrele premenil víťazný pokutový kop a vo finále vyrovnal. V tejto fáze jeho kariéry sa od neho očakáva, že sa stane jedným z lídrov národného tímu a tým určite pri ceste za titulom aj bol.

Azzedine Ounahi (Maroko) 7,5

Po tom, čo bol Ounahi jedným z najlepších hráčov na MS 2022, na tomto turnaji opäť zapôsobil. V úvodnom zápase proti Tanzánii strelil krásny gól a zavŕšil tak výkon svetovej úrovne, bol jedným z mála pôsobivých hráčov v zostávajúcich troch zápasoch, keď sa postaral o päť kľúčových prihrávok a vyhral 19 z 27 súbojov.

Útočníci

Simon Adingra (Pobrežie Slonoviny) 7,5

Po tom, čo sa Adingra nezapojil do prvých dvoch zápasov turnaja, bol zaradený do zostavy tesne pred vyraďovacou fázou a na konečnom triumfe sa podieľal rovnako ako ostatní. Útočník Brightonu sa v 90. minúte stretnutia s Mali dostal k lopte a vyrovnávajúcim zásahom udržal svoje mužstvo pri živote, ale práve jeho výkon vo finále ho dostal do najlepšieho tímu. Celý večer svojím fascinujúcim driblingom naháňal nigérijským obrancom strach a dvoma nádhernými prihrávkami pripravil oba góly svojho tímu.

Mohamed Mostafa (Egypt) 7,5

Egyptu sa bez Salaha nepodarilo prejsť cez prvé kolo vyraďovacej fázy, ale Mohamed Mostafa urobil všetko pre to, aby sa pokúsil zaplniť prázdne miesto po liverpoolskom kanonierovi. Skóroval v každom zo štyroch zápasov, ktoré odohral, pričom tri z týchto zásahov boli vynikajúce zakončenia z otvorenej hry, na ktoré by boli hrdí aj najlepší útočníci sveta.

Gelson Dala (Angola) 7,4

Jedným z najzaujímavejších útočníkov na celom turnaji bol Gelson Dala, ktorý sa počas postupu Angoly do osemfinále predviedol vo vynikajúcej forme. Svoje konto otvoril dvoma gólmi pri víťazstve 3:2 nad Mauritániou a potom v osemfinále proti Namíbii predviedol úžasný výkon, pri ktorom si pripísal aj asistenciu. Dala ukončil turnaj so štyrmi zásahmi, čím sa zaradil na druhé miesto za víťaza Zlatej kopačky Emilia Nsueho.

Čestné uznanie patrí Nigérijčanovi Ademolovi Lookmanovi, ktorý sa len tesne nedostal do našej zostavy s priemerným hodnotením 7,2. Lookman dvakrát skóroval pri víťazstve svojho tímu v osemfinále nad Kamerunom a potom ešte raz pri štvrťfinálovej výhre s Angolou.