Na africký a ázijský šampionát idú dvaja hráči Niké ligy, Vozinha musí zastaviť Salaha

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Na africký a ázijský šampionát idú dvaja hráči Niké ligy, Vozinha musí zastaviť Salaha

Vozinha na chvíľu vymení Niké ligu za Africký pohár národov.
Vozinha na chvíľu vymení Niké ligu za Africký pohár národov.TASR
Január bude vo futbale okrem iného patriť dvom kontinentálnym šampionátom. V piatok štartuje Ázijský pohár, v sobotu zas Africký pohár národov a na oboch podujatiach bude mať zastúpenie aj Niké liga.

Vozinha bol pri najväčších úspechoch krajiny

Kapverdy sa na Africký pohár národov kvalifikovali iba štvrtý raz vo svojej histórii, pričom Vozinha sa zúčastnil na každom šampionáte a dokonca absolvoval desať z jedenástich zápasov, ktoré krajina odohrala. V roku 2013 postúpila zo skupiny, ale následne hneď vypadla, rovnako ako v roku 2021. Počas turnaja v roku 2015 skončila jej púť už v najkratšom možnom čase.

Vozinha je momentálne so 66 zápasmi druhým v tabuľke hráčov s najvyšším počtom stretnutí v národnom tíme. Pred ním je iba Ryan Mendes (69), ten má byť ofenzívnou oporou. Do nominácie sa nezmestili napríklad Delmiro Nascimento, brat Vozinhu či jeho trenčiansky spoluhráč Kelvin Pires.

"Modré žraloky" sa v skupine B postavia proti Egyptu, Ghane a Mozambiku. Vozinha tak bude čeliť aj takej hviezde, akou je Mohamed Salah, kapitán tímu a hviezda Liverpoolu. Ghana priváža Mohammeda Kudusa, Iñakiho Williamsa či bratov Ayewovcov. Posledný spomínaný celok má zas vo svojich radoch obrancu Reinilda z Atlética Madrid.

Bajo sa do nominácie nedostal

V širšej nominácie Gambie bol aj mladý záložník Mahmudu Bajo z Podbrezovej, ale do konečného zoznamu sa nedostal. Na jeseň prvýkrát obdržal pozvánku do seniorského národného tímu, na debut zatiaľ čaká. Začiatkom minulého kalendárneho roka reprezentoval svoju krajinu na MS do 20 rokov, následne prestúpil na Horehronie.

Predtým pôsobil v akadémii španielskej Granady. Ohľadom Baja sa spomínal ďalší prestup, pretože do Podbrezovej prišla aj konkrétna ponuka, čo pre klubový web potvrdil generálny manažér Miroslav Poliaček, ktorý tohto hráča a jeho výkony vyzdvihol.

"Nečakali sme, že Bajo môže takto rýchlo preraziť. Mysleli sme si, že si ho budeme chystať, ale on prišiel, naskočil a bije sa o svoju pozíciu veľmi statočne. Nie je náhoda, že už prišla na neho aj ponuka, no v Podbrezovej ostane, potrebuje čas. Nebudeme tlačiť na to, aby sa hneď niekde posunul," povedal.

Ramadan bude bojovať na štadiónoch z MS 2022

Krídelník Ammar Ramadan sa dostal do konečnej nominácie Sýrie pre Ázijský pohár, ktorý hostí Katar. Hrať sa bude aj na niekoľkých štadiónoch, kde sa uskutočnili aj MS 2022. Napríklad posledný skupinový duel spomínanej krajiny hostí Al Bayt, ktorý videl semifinále medzi Francúzskom a Marokom.

Futbalista Dunajskej Stredy tak napodobní svojho otca Munafa, pretože ten bol členom národného tímu šesť rokov a zahral si na tomto šampionáte v roku 1988. Okrem toho reprezentoval aj na niekoľkých juniorských podujatiach ako napríklad MS U20.

Samotný Ammar za národný tím odohral sedem stretnutí, na gól čaká. Debutoval v septembri 2022. Sýria v základnej skupine narazí na Indiu, Uzbekistan a Austráliu, v ktorej kádri už ale nie sú také hviezdy ako kedysi. Najznámejším menom je asi kapitán a brankár Mathew Ryan.

Sýriu, ktorú vedie argentínsky tréner Héctor Cúper, bývalý lodivod milánskeho Interu, Valencie či Betisu a dvojnásobný neúspešný finalista Ligy majstrov, čaká siedme vystúpenia na Ázijskom pohári. Doposiaľ vždy vypadla v skupine. Vyhrala sedem z 21 stretnutí, vždy o jeden gól. Favoritom na postup nie je ani tentoraz.