Partey, Benrahma či Zaha. TOP 13 hráčov, ktorí budú chýbať na Africkom pohári národov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Partey, Benrahma či Zaha. TOP 13 hráčov, ktorí budú chýbať na Africkom pohári národov
Ghana sa bude musieť na turnaji zaobísť bez Parteyho.
Ghana sa bude musieť na turnaji zaobísť bez Parteyho.AFP
Na nadchádzajúcom Africkom pohári národov sa predstaví rad svetových hráčov, ale z rôznych dôvodov sa ho nezúčastní plno veľkých futbalových osobností. Kto všetko bude na turnaji, ktorý organizuje od 13. januára Pobrežie Slonoviny, chýbať?

Said Benrahma (Alžírsko)

Said Benrahma z West Hamu je v súčasnosti jedným z najvýznamnejších afrických hráčov, ale na vrcholnej akcii kontinentu sa nepredstaví. Krídelník bol totiž vyradený z alžírskeho tímu po tom, čo sa v októbri nepohodol s manažérom Djamelom Belmadim.

Amine Gouiri (Alžírsko)

V mládežníckych kategóriách reprezentoval Francúzsko, na začiatku tejto sezóny sa ale Amine Gouiri rozhodol, že bude reprezentovať africkú krajinu. Útočník Rennes mal byť jedným z kľúčových mužov Alžírska na turnaji, ale pre zranenie sa tak nestane.

Gouiri by bol pre Alžírsko kľúčovým hráčom.
Gouiri by bol pre Alžírsko kľúčovým hráčom.Reuters

Eric Maxim Choupo-Moting (Kamerun)

Choupo-Moting hrá za jeden z najväčších klubov na svete - Bayern Mníchov - ale napriek tomu sa do záverečnej nominácie Kamerunu nedostal. "Všetci vieme, že je to dôležitý hráč. Človek však musí robiť rozhodnutie," povedal manažér Rigobert Song. Tridsaťštyriročný útočník pravdepodobne doplatil na nízke herné vyťaženie a príchod Harryho Kanea.

Bryan Mbeumo (Kamerun)

Jedného z najlepších útočníkov Premier League Bryana Mbeuma by Song bezpochyby povolal, jeho účasť na šampionáte ale zhatilo zranenie členka, ktoré si privodil na začiatku decembra. Autor siedmich ligových gólov z tejto sezóny bude Kamerunu určite veľmi chýbať.

Mbeumo je mimo hry od začiatku decembra.
Mbeumo je mimo hry od začiatku decembra.Reuters

Issahaku Fatawu (Ghana)

Stále ešte len 19-ročný Fatawu zamieril pred sezónou zo Sportingu na hosťovanie do Leicesteru a darí sa mu skvelo. V 22 zápasoch si pripísal dva góly a k tomu pridal sedem asistencií. V snahe zaistiť si trvalý prestup do anglického klubu sa rozhodol nereprezentovať Ghanu na AFCON.

Thomas Partey (Ghana)

Väčšou ranou je pre Ghanu absencia stredopoliara z Arsenalu, nedokázal sa dostatočne rýchlo zotaviť zo zranenia stehna, ktoré si privodil v októbri. "Thomas je určite jeden z našich najdôležitejších hráčov. Vieme to a pokiaľ by nebol zranený, rozhodne by v tíme bol," povedal manažér Chris Hughton.

Tariq Lamptey (Ghana)

Partey nie je jediným záložníkom z Premier League, ktorý bude Ghane chýbať. Po zranení sa ešte musí zotaviť aj Tariq Lamptey z Brightonu. Dvadsaťtriročný hráč má v tejto sezóne problémy s kondíciou a odohral iba osem zápasov.

Eric Bailly (Pobrežie Slonoviny)

Eric Bailly prežil ťažkú prvú polovicu súťažného ročníka 2023/24, v Besiktasi takmer nehral a ani prestup späť do Villarrealu na začiatku roka 2024 mu nestačil na to, aby získal miesto v zostave Pobrežia Slonoviny.

Wilfried Zaha (Pobrežie Slonoviny)

Wilfried Zaha bol v posledných rokoch pravidelným účastníkom turnaja. Od roku 2017 na ňom odohral 11 zápasov, ale v roku 2024 túto bilanciu nevylepší - tentoraz bol vynechaný zo zostavy Pobrežia Slonoviny, pretože od svojho príchodu do Galatasarayu zrejme neurobil dostatočný dojem.

Abdoulaye Doucouré (Mali)

Doucoure hrá najlepší futbal od doby, keď Sean Dyche prevzal Everton. Aj preto sa rozhodol zostať v tíme "Toffees", ktorý sa snaží vyhnúť zostupu, namiesto toho, aby prvýkrát reprezentoval Mali na AFCON.

Doucoure uprednostnil klub pred krajinou.
Doucoure uprednostnil klub pred krajinou.Reuters

Cheick Doucouré (Mali)

V novembri postihla Mali futbalová katastrofa, keď stredopoliar Crystal Palace Cheick Doucouré utrpel zranenie krížového väzu, ktoré ho vyradilo z AFCON a pravdepodobne aj zo zvyšku sezóny.

Wilfred Ndidi (Nigéria)

Nigéria pôvodne zaradila stredopoliara Leicesteru Wilfreda Ndidiho do konečnej 25-člennej nominácie na AFCON, 27-ročný hráč z nej ale čoskoro potom odstúpil pre bližšie nešpecifikované zranenie.

Taiwo Awoniyi (Nigéria)

Awoniyi sa v posledných ročníkoch stal jedným z najzaujímavejších afrických útočníkov a v uplynulých dvoch sezónach zaznamenal v Bundeslige aj Premier League dvojciferný počet gólov. Nigéria sa ale bez neho bude musieť tento mesiac zaobísť, pretože hráč Nottinghamu Forest musel v novembri podstúpiť operáciu zranených slabín.