Ste banda skorumpovaných klamárov a zlodejov, obvinil Nsue federáciu Rovníkovej Guiney

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ste banda skorumpovaných klamárov a zlodejov, obvinil Nsue federáciu Rovníkovej Guiney

Kapitán Rovníkovej Guiney Nsue bol suspendovaný.
Kapitán Rovníkovej Guiney Nsue bol suspendovaný.AFP
Kapitánovi reprezentácie Rovníkovej Guiney a najlepšiemu strelcovi Afrického pohára národov Emilovi Nsueovi (34) pozastavila futbalová federácia jeho krajiny činnosť na dobu neurčitú. Počas turnaja, na ktorom strelil päť gólov v štyroch zápasoch, sa údajne dopustil niekoľkých závažných disciplinárnych priestupkov. Futbalista španielskeho treťoligového klubu Intercity však na Instagrame v priamom prenose odmietol obvinenia z nedisciplinovanosti a namiesto toho obvinil Futbalovú federáciu Rovníkovej Guiney z korupcie a krádeže.

Rovníková Guinea si na Africkom pohári národov počínala dobre. Zo skupiny A postúpila v konkurencii Pobrežia Slonoviny a Nigérie do vyraďovacej fázy, kde vypadla s Guineou.

Športový úspech však zatienilo následné suspendovanie Nsueho a stredopoliara Ivána Salvadora, ktorý bol vyradený z národného tímu pre "nepríjemný incident" v Abidžane, ktorý si vyžiadal zásah polície a oneskoril návrat tímu do Rovníkovej Guiney. Federácia uviedla, že prísne opatrenia boli prijaté s cieľom zachovať disciplínu a dobré meno tímu.

Podrobnosti o incidentoch, ktoré viedli k suspendácii Nsueho a Salvadora, však federácia nezverejnila. K "nepríjemnému incidentu" so Salvadorom údajne došlo 29. januára, deň po prehre Rovníkovej Guiney s Guineou 0:1, keď sa vraj strhla hádka pre krádež 500 eur z hotela, kde bol tím ubytovaný.

Kapitán národného tímu Nsue však v noci zo štvrtka na piatok na svojom Instagrame odmietol všetky obvinenia a úradníkov označil za skorumpovaných analfabetov a zlodejov. Obvinil celú federáciu z korupcie, krádeže a podvodov. Ako príklad uviedol, že jej funkcionári vrátane prezidenta Venancia Tomása Ndonga si počas predchádzajúceho Afrického pohára národov v Kamerune v roku 2021 nechali prémiu vo výške jedného milióna eur určenú pre hráčov.

Nsue tiež obvinil federáciu z falšovania očkovacích preukazov na tohtoročný Africký pohár a spojil fyzioterapeuta tímu Eliasa Nza s krádežami vybavenia národného tímu pre osobný prospech. Bývalý hráč Realu Sociedad, Middlesbrough a Birminghamu prisľúbil, že bude bojovať proti korupcii. 

"Buď vy, alebo my. Pôjdeme až do konca. Korupcia, rakovina a nehanebnosť. Všade chcete dosadiť len svojich ľudí, ktorí nepracujú a dostávajú za to peniaze. Ste banda skorumpovaných klamárov a zlodejov."

Okrem iného sa sťažoval, že hráči nemali pred zápasom s Nigériou pripravené oblečenie. "Oblečenie, ktoré používa národný tím, platia hráči, nie federácia. Federácia sa niektorým miestnym futbalistom vyhrážala, že im zoberie peniaze z platov, ale ja som povedal, že je to nehorázne a nespravodlivé. Oni ma za to ponížili a vyhodili. Národný tím je nad všetkým a nad všetkými," uzavrel Nsue.