Vyhrať Africký pohár s Nigériou? Ak sa mi to podarí, môžem skončiť, tvrdí Osimhen

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Vyhrať Africký pohár s Nigériou? Ak sa mi to podarí, môžem skončiť, tvrdí Osimhen

Osimhen chce doviesť svoju krajinu až na vrchol.
Osimhen chce doviesť svoju krajinu až na vrchol.AFP
Victor Osimhen (25) získal v minulej sezóne s Neapolom titul v Serii A a rok 2023 zakončil titulom Afrického futbalistu roka. Efektívny útočník uviedol, že zisk Afrického pohára národov (APN) s Nigériou by pre neho mohol byť absolútnym vrcholom.

V Abidžane, kde sa "Super Eagles" pripravujú na druhý skupinový zápas podujatia s domácim Pobrežím Slonoviny, Osimhen uviedol: "Bol by to jeden z najlepších momentov môjho života. Neapolom som to dokázal, zapísal som sa do histórie. Bez ohľadu na to, čo urobím a koľko gólov som strelil, aby som dokázal vyhrať APN, prešiel by som dlhú cestu v živote. Ak sa mi to podarí, pravdepodobne môžem skončiť s futbalom," priznal.

Po svojich výkonoch v Taliansku je oporou Nigérie a stredobodom najväčšej pozornosti. V minulej sezóne nastrieľal 26 gólov a "Partenopei" doviedol k prvému Scudettu od roku 1990. Oči najľudnatejšej africkej krajiny, v ktorej žije viac ako 220 miliónov ľudí, sa upierajú práve na neho. Kanonier trvá na tom, že tlak zvládne.

"Celý život, keď som vyrastal, som mieril vysoko a tento tlak prichádzal prirodzene. Som typ človeka, ktorý sa pod tlakom nezloží. Keď to príde, vezmem si do hlavy, že sa budem snažiť vydať zo seba to najlepšie. Zatiaľ je to dobré, darí sa mi v klube aj krajine, čo považujem za najdôležitejšie," povedal Osimhen, ktorý v boji o cenu pre najlepšieho afrického hráča predbehol Hakimiho či Salaha.

"Získať trofej pre afrického hráča roka je jednoducho snom každého mladého afrického hráča. To, že som ju vyhral, ukazuje, aké veci som do toho vložil - tvrdú prácu, pot a slzy. Pre mňa je to naozaj splnený sen," dodal.

Tento urastený zakončovateľ stojí na čele tímu plného útočných talentov a jeho cieľom je doviesť ho k prvej korune AFCON od roku 2013. To by mu umožnilo zaujať miesto po boku nigérijských velikánov ako Nwankwo Kanu a Jay-Jay Okocha, ktorí boli súčasťou tímu, ktorý vyhral Pohár národov v roku 1994.

"Kedysi som sa rozprával s Nwankwom a Jay-Jayom. Myslím si, že im vďačím za mnohé zo svojich úspechov, pretože boli pre mňa akousi inšpiráciou, keď som vyrastal," vravel útočník, ktorý sa v roku 2015 stak najlepším strelcom MS do 17 rokov.

Osimhenove predchádzajúce skúsenosti s turnajom neboli príliš oslnivé - v roku 2019, keď Nigéria skončila tretia, nebol výraznou oporou a ročník 2022 úplne vynechal. "V roku 2019, keď som prišiel, bol tam Ighalo. Je to môj veľký brat, takže bolo pre mňa dôležité, aby som sa od neho veľa naučil a získal skúsenosti," vyjadril sa Osimhen a pokračoval:

"Teraz som tu. Je to pre mňa splnený sen. Nechcem sa stavať do stredu, ale veľa ľudí to hovorí. Myslím si, že som skôr tímový hráč. Tvrdím, že máme kvalitu na to, aby sme sa postarali o veľmi dobrý turnaj, na ktorý budeme môcť byť hrdí." V úvodnom zápase skupiny pri remíze s Rovníkovou Guineou Osimhen skóroval, rovnaký počin sa od neho očakáva aj v dueli s hostieľmi turnaja.