Štarty kontinentálnych pohárov v Ázii a Afrike, prvý Grand Slam sezóny či El Clásico

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Štarty kontinentálnych pohárov v Ázii a Afrike, prvý Grand Slam sezóny či El Clásico

Afrika bude hľadať svojho futbalového majstra.
Afrika bude hľadať svojho futbalového majstra.Reuters/Flashscore
Flashscore Správy pokračujú v tvorbe Víkendových tipov a v roku 2024 prichystali druhú časť tejto rubriky. Svetlá reflektorov budú výrazne svietiť najmä na futbal a tenis. V Ázii i Afrike sa začína bitka o kontinentálneho šampióna, do ktorej môže prehovoriť viacero kandidátov. Austrálske kurty v Melbourne odštartujú hľadanie majstrov prvého sezónneho Grand Slamu.

Pozornosť púta Ázijský pohár

Ázijský kontinent bude opäť hľadať svojho šampióna. Od 12. januára do 10. februára sa o toto privilégium pobije 24 národných mužstiev. Hostiteľom významného podujatia bude Katar, ktorý obhajuje celkové prvenstvo z roku 2019, keď sa mu vo finále podarilo zdolať Japonsko 3:1.

Turnaj bol pôvodne naplánovaný na polovicu roka 2023, ale z klimatických dôvodov sa presunul a práve preto má označenie 2023 a nie 2024. Aj tentoraz sa rovnaký počet účastníkov rozdelil do štyroch základných skupín. Z každej postúpia prvé dva celky, ktoré budú doplnené o štyri najlepšie tímy z tretích miest. O titul už tradične zabojuje aj Austrália, ktorá sa tešila z triumfu v roku 2015.

K favoritom budú patriť reprezentácie Japonska, Saudskej Arábie aj Iránu. Netreba však zabúdať na Južnú Kóreu a napokon ani na domáci výber Kataru. Práve tento káder sa postará o úvodný duel šampionátu, v ktorom bude o 17:00 jeho piatkovým súperom Libanon. Niké ligu a DAC bude zastupovať rodák zo Sýrie Ammar Ramadan, slovenský tréner Štefan Tarkovič sa predstaví ako hlavný kouč Kirgizska.

Boj o africký trón

Svojho futbalového majstra spozná aj Afrika. Rovnako aj tu je podujatie označené rokom 2023, hoci sa bude hrať od 13. januára do 11. februára 2024. Pred dvomi rokmi sa v kamerunskom finále proti sebe postavili vtedajší kolegovia z Liverpoolu - Sadio Mané viedol Senegal, Mohamed Salah bol egyptským lídrom. Po triumfe 4:2 na penalty sa z trofeje tešil prvý menovaný.

Africkému poháru národov rozhodne nebude chýbať kvalita, z rebríčka FIFA sa totiž kvalifikovalo 15 najvyššie postavených tímov kontinentu vrátene 12 predchádzajúcich víťazov. "Neviem si predstaviť kvalitnejšie zastúpenie. Budú tam všetci giganti a každý z nich sa nás bude snažiť zosadiť z trónu," vyjadril sa Mané. Okrem dvoch spomínaných afrických ikôn sa priaznivci môžu tešiť aj na mená ako Osimhen, En-Nesyri, Mahrez či Kudus.

Na turnaji sa predstaví aj meno známe fanúšikom najvyššej slovenskej súťaže. Trenčiansky brankár Vozinha bude reprezentovať Kapverdy, ktorých súpermi v skupine B budú Ghana, Egypt a Mozambik. Gólman spod hradu Matúša Čáka sa tak môže dočkať konfrontácie so Salahom. Organizátorom turnaja je Pobrežie Slonoviny, ktoré celý šampionát otvorí v sobotu súbojom s Guineou-Bissau.

Australian Open - Djokovič proti zvyšku sveta 

Stane sa Novak Djokovič 11-násobným šampiónom austrálskeho Grand Slamu? Zastaví ho zranenie zápästia? Zdolá ho niektorý z hladných lovcov ako Alcaraz, Medvedev či Sinner? To sú hlavné otázky, ktoré si pred štartom mužskej časti turnaja kladie väčšina odborníkov i fanúšikov.

Ak srbskému rodákovi praje nejaké prostredie, tak je to práve Melbourne, v ktorom uspel vo všetkých desiatich finálových pokusoch. Premiérový titul získal v roku 2008 a ak ho nezradí zdravie či zranenie zápästia, tak je najhorúcejším favoritom aj teraz. Na mužský trón si ale brúsia zuby aj vyššie spomínané mená. Objaví sa rodák z Belehradu 26. januára opäť na vrchole prvého sezónneho Grand Slamu?

V ženskej časti grandslamového podujatia nemožno hovoriť o dominancii jednej z hráčok. Svetovou jednotkou síce je Poľka Iga Swiateková, no austrálsky kontinent pre ňu ostáva zakliaty, nakoľko sa ešte ani raz nepredstavila vo finále. Posledný titul získala bieloruská tenistka Aryna Sabalenková, predtým cennú trofej zodvihli Bartyová, Osaková a Keninová.

Prípravné podujatie v Aucklande sa stalo korisťou mladej Gauffovej, ktorá takisto môže prehovoriť do boja o titul. Slušnú formu hlási aj Rybakinová, tá si v Brisbane vyskúšala reprízu z minuloročného Australian Open a Sabalenkovú zdolala za 70 minút 6:0 a 6:3. Trofej Daphne Akhurstovej tak môže smerovať do mnohých rúk.

Superpohár rozhodne El Clásico (nedeľa, 20:00)

Supercopa de Espaňa si deviatykrát vo svojej histórii pozrie finále medzi Realom Madrid a Barcelonou. V doterajších ôsmich prípadoch dominovali “Los Blancos“, ktorí sa tešili až šesťkrát. Naposledy ale po januárovom vzájomnom meraní síl a triumfe 3:1 získali cennú trofej “Blaugranas“. Už po piaty raz v histórii sa na vyvrcholení Superpohára predstavila štvorica mužstiev. Real si v semifinále poradil s mestským rivalom z Atlética, Xaviho tím zdolal Osasunu.

V číslach budeme pokračovať, pretože po rokoch 2020, 2022 a 2023 to bude štvrtýkrát, čo sa o absolútnom víťazovi rozhodne v Saudskej Arábii. El Clásico sa tentoraz uskutoční na KSU Stadium v Rijáde. Od spomínaného januárového stretu sa obaja odvekí rivali stretli v štyroch súťažných bojoch. Najprv dvakrát vyhrali Katalánci, následne dva razy uspel celok z hlavného mesta Španielska. V novom roku si oba tímy doposiaľ pripísali zhodne po tri víťazstvá, finále teda sľubuje ďalšiu veľkú bitku.