Djokovičove hrozby na Australian Open? Zranenie zápästia, Alcaraz a ďalší hladní lovci

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Djokovičove hrozby na Australian Open? Zranenie zápästia, Alcaraz a ďalší hladní lovci
Djokovič sa už pripravuje v Austrálii.
Djokovič sa už pripravuje v Austrálii.AFP
Novak Djokovič (36) je na Australian Open opäť horúcim favoritom na zisk prvenstva. Srb sa usiluje o 25. grandslamový titul, ale problémy so zápästím a prítomnosť Carlosa Alcaraza (20) môžu ohroziť jeho vládu na turnaji.

Hrozbou iba jeden Španiel

Rodák z Belehradu vlani v austrálskom finále zdolal gréckeho protivníka Stefanosa Tsitsipasa a získal rekordnú desiatu melbournskú korunu, následne v priebehu roka 2023 do svojej zbierky pridal tituly z French Open i US Open 2023.

Medzi týmito úspechmi však vo skvelom wimbledonskom finále prehral s Alcarazom. Talentovaný Španiel je teraz už výrazne iným hráčom, akým bol na austrálskych dvorcoch naposledy. Dvadsaťročný tenista vynechal minuloročné podujatie pre zranenie podkolennej šľachy a tentoraz prichádza ako dvojnásobný grandslamový šampión a svetová dvojka. Po Djokovičovi patrí k najžiarivejším hviezdam tenisu.

Novakov dlhoročný rival Rafael Nadal sa v nedeľu odhlásil z Australian Open. Príčinou je natrhnutý sval, ktorý skúsenému Španielovi pri snahe o návrat do akcie zasadil ďalšiu nepríjemnú ranu v kariére. Jeho krajan Alcaraz sa pred úvodným Grand Slamom sezóny rozhodol vynechať zahrievacie turnaje, jeho aktuálna forma tak ostáva záhadou.

Žiadne pochybnosti o svojej kvalite

Djokovič sa predstavil na United Cupe, na ktorom najprv stratil set s Čechom Jiřím Lehečkom, potom stroskotal na Austrálčanovi Alexovi de Minaurovi. Prerušil tak 43-zápasovú sériu víťazstiev v Austrálii. Svoju obhajobu začne s hrozbou zranenia, keďže počas oboch zápasov potreboval ošetrenie pravého zápästia.

"Myslím si, že mám dosť času na to, aby som sa dostal do správnej formy na Australian Open. To je v tejto chvíli najdôležitejšie. Všetko je to súčasť prípravy na Grand Slam. Tam chcem podať čo najlepší výkon," uviedol po prehre s domácim de Minaurom.

Djokovičove problémy nasledovali po porážke s Jannikom Sinnerom v Davisovom pohári, ktorý ukončil jeho sezónu 2023, pričom talianska svetová štvorka je ďalším mladým adeptom na zosadenie "Noleho" z trónu. Bude to však náročná úloha. Srb totiž na Australian Open neprehral od roku 2018, v semifinále a finále v Melbourne Parku má bilanciu 20:0.

"Keď som fit a na vrchole svojej výkonnosti, môžem vyhrať akýkoľvek Grand Slam alebo turnaj. Viem to, nebojím sa to povedať. Nie je tajomstvom, že chcem prekonať ďalšie rekordy a zapísať sa do histórie tohto športu," priznal najvyššie postavený muž rebríčka ATP.

Nadalov koniec v Austrálii?

Djokovič je so ziskom 24 grandslamových titulov najúspešnejším hráčom v histórii mužského tenisu práve pred Nadalom. Ak v Melbourne opäť zvíťazí, prekoná počet celkových prvenstiev Austrálčanky Margaret Courtovej (takisto 24 titulov).

Tentoraz mu v ceste nebude stáť Rafael Nadal, ktorý odletel do Španielska liečiť si nové zranenie. Tridsaťsedemročná ikona sa vrátila na dvorce len minulý týždeň na turnaji Brisbane International po tom, čo bola mimo tenisu od zranenia bedrového kĺbu na Australian Open 2023.

Španielova terajšia absencia by mohla znamenať definitívny koniec jeho súťažných predstavení v Austrálii. V Brisbane povedal, že existuje vysoké percento, že rok 2024 bude jeho rozlúčkou s tenisovým kolotočom.

Prekážka Medvedev 

Rus Daniil Medvedev, finalista melbournských turnajov v rokoch 2021 a 2022, bude takisto jedným z uchádzačov o post majstra. Podobne ako Alcaraz sa rozhodol nehrať na generálkach. V roku 2023 sa tešil zo znovuzrodenia, keď zaknihoval 66 víťazstiev - viac ako ktorýkoľvek iný hráč na okruhu - a získal päť titulov.

Dvadsaťsedemročný tenista, ktorý v roku 2021 vyhral US Open a získal tak svoju jediný grandslamový primát, uviedol, že nikdy nebol viac motivovaný: "V tejto fáze môjho života, aspoň teraz - a dúfam, že to môže trvať dlho - mám jednoducho najväčšiu motiváciu vôbec, aby som pokračoval v hľadaní svojich limitov."

Svoju šancu bude mať aj minuloročný porazený finalista Tsitsipas, zatiaľ čo svetová päťka Andrej Rubľov sa môže odraziť od nedávneho celkového víťazstva na Hongkong Open. Australian Open sa začína v nedeľu 14. januára a po prvýkrát sa stáva 15-dňovým podujatím. Dôvodom je lepšie rozloženie zápasov prvého kola a zabránenie neskorým nočným finišom duelov.