Nadal vo svete bolesti: Prvé zranenie v 17 rokoch, počas kariéry vynechal 16 Grand Slamov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nadal vo svete bolesti: Prvé zranenie v 17 rokoch, počas kariéry vynechal 16 Grand Slamov
Nadal sa nechal ošetriť počas zápasu s Thompsonom v Brisbane.
Nadal sa nechal ošetriť počas zápasu s Thompsonom v Brisbane.AFP
Mal to byť jeden z najväčších tenisových návratov roka. Rafael Nadal (37) stále túži hrať grandslamové turnaje a comeback naplánoval na austrálsku túru, kde pred rokom absolvoval svoj posledný súťažný zápas pred vynútenou pauzou. Lenže všetko je inak. Španielska tenisová ikona v nedeľu oznámila, že sa návrat na Australian Open konať nebude. Opäť ju totiž zradilo zdravie.

Nadal mal vysnívaný štart do sezóny, v Brisbane zdolal Dominica Thiema aj domáceho tenistu Jason Kublera. Vo štvrťfinálovom zápase s Jordanom Thompsonom však nastala nepríjemnosť, legendárneho Španiela tentoraz zradil sval. Nadal pri aktuálnom návrate odohral sedem setov a na kurte strávil v ostrej hre šesť hodín a 14 minút.

Držiteľa 22 titulov na turnajoch veľkej štvorky počas celej kariéry trápia zranenia, vynechal pre ne 16 ďalších grandslamov a z dvoch ďalších pre zdravotné problémy odstúpil. Príčiny boli rôzne – od ťažkostí s kolenami, chodidlami či členkami po problémy s brušnými svalmi a zápästím. Posledná vo výpočte je trhlina vo svale v oblasti bedrového kĺbu. Za všetko napokon hovorí zoznam Nadalových veľkých zdravotných problémov.

2003: Lakeť

Už dva roky po svojom debute vo svete profesionálneho tenisu postihli Nadala prvé zdravotné problémy. Bolo to ešte pred jeho prvým Grand Slamom, z French Open sa musel odhlásiť po tom, čo si na tréningu privodil zranenie lakťa.

2004: Ľavá noha

Ani druhýkrát mu nevyšiel štart v neskôr milovanom Paríži. V iba 18 rokoch vynechal French Open a následne aj Wimbledon pre zlomenú kosť v chodidle.

2009: Koleno a brušný sval

Po tom, čo na French Open neprehral štyri roky, prichádza prvý neúspech - skalp Fantóma Paríža získava Robin Söderling. Nadal problémy tajil, ale v júni vychádza najavo, že trpí zápalom šliach v kolene. To ho pripravuje o možnosť obhájiť wimbledonský titul, ktorý získal o 12 mesiacov skôr v epickom finále proti Rogerovi Federerovi. V septembri Nadal vypadáva v semifinále US Open a priznáva, že hral s natrhnutým brušným svalom.

Nadal na US Open 2009.
Nadal na US Open 2009.AFP

2012: Ľavé koleno

Zápal šliach v ľavom kolene vyradí Nadala z londýnskych olympijských hier, kde mal obhajovať štyri roky staré zlato z Pekingu. Následne španielska hviezda pre problémy s ľavým kolenom vynecháva aj US Open.

2014: Chrbát a zápästie

Napriek problémom s chrbtom sa dostáva do finále januárového Australian Open, no silnejším hráčom v súboji je Stan Wawrinka. Vo februári sa vracia na kurty, ale v júli ho zranenie pravého zápästia prinúti vynechať US Open.

2016: Zápästie

Úraz ľavého zápästia núti už deväťnásobného šampióna turnaja odstúpiť z French Open. Hoci v dvoch kolách stratil len deväť gemov, do tretieho zápasu nenastupuje a necháva postúpiť krajana Marcela Granollersa. Prestávka sa predĺži aj na nasledujúci Wimbledon.

2021: Chodidlo

V auguste Nadal predčasne ukončuje sezónu pre ďalšie problémy s ľavým chodidlom a vysvetľuje, že už niekoľko rokov trpí Mallory-Weissovým syndrómom. Toto ochorenie postihuje jednu z kostí v chodidle a spôsobuje chronickú bolesť. V septembri sa podrobil operácii.

2022: Rebro, chodidlo, brucho

Po tom, čo v semifinále turnaja v Indian Wells zdolal Carlosa Alcaraza, prehráva vo finále s Taylorom Fritzom. Následne vynechá niekoľko turnajov vrátane Masters v Monte Carle pre prasklinu v rebre. V máji a júni opäť musí čeliť bolestiam v ľavom chodidle. Po zisku 14. titulu na French Open, ktorý je zároveň 22. grandslamovou korunou, prezrádza, že si pred každým zápasom musí dávať "anestetické injekcie", aby nohu uspal, a len vďaka tomu môže hrať. "Tušíte, že za týchto okolností nemôžem a ani už nechcem pokračovať v hraní," vysvetľoval.

Nadal na tlačovej konferencii, na ktorej oznámil svoje odstúpenie z Wimbledonu 2022.
Nadal na tlačovej konferencii, na ktorej oznámil svoje odstúpenie z Wimbledonu 2022.AFP

Napriek tomu o niekoľko týždňov mieri na Wimbledon a dostane sa do semifinále, lenže očakávaný súboj s Nickom Kyrgiosom sa konať nebude. Tentoraz nie je problémom chodilo, ale natrhnutý brušný sval. Ten si odniesol z vyčerpávajúceho osemfinále s Fritzom.

2023: Bedro

V januári Nadal prehráva v druhom kole Australian Open a vysvetľuje, že ho trápi bedrový kĺb. Pôvodným predpokladom je pauza na šesť až osem týždňov, nakoniec ale Španiel sezónu úplne ukončí a v priebehu roka absolvuje operačný zákrok.

2024: Trhlina vo svale

Po takmer ročnej prestávke sa Nadal vracia do hry v Brisbane a dostáva sa do osemfinále, v ktorom prehráva s Jordanom Thompsonom. Pociťuje bolesť v ľavom bedre a vyšetrenie magnetickou rezonanciou odhalí mikrotrhlinu vo svale. Odstupuje z Australian Open a vracia sa do Španielska, aby sa poradil so svojím lekárskym tímom. "Budem sa liečiť a odpočívať. Síce mám mikrotrhlinu vo svale, ale nie v rovnakej časti, kde som mal zranenie. To je dobrá správa," upokojoval fanúšikov na sociálnej sieti X.