Nadalovi došiel dych. V trojhodinovom štvrťfinále nevyužil mečbaly proti Thompsonovi

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nadalovi došiel dych. V trojhodinovom štvrťfinále nevyužil mečbaly proti Thompsonovi
Aktualizované
Rafael Nadal skončil na svojom prvom turnaji po ročnej prestávke na rakete tretieho súpera.
Rafael Nadal skončil na svojom prvom turnaji po ročnej prestávke na rakete tretieho súpera.Profimedia
Rafael Nadal (37) bol blízko k tretiemu víťazstvu pri svojom návrate po ročnej pauze spôsobenej zranením a následnou operáciou bedrového kĺbu. Vo štvrťfinále podujatia ATP 250 v austrálskom Brisbane však skúsený Španiel nevyužil ani jeden z troch mečbalov proti domácemu Jordanovi Thompsonovi (29) a po takmer tri a pol hodine boja prehral 7:5, 6:7, 3:6. Austrálčan v semifinále vyzve bývalého šampióna Grigora Dimitrova z Bulharska.

Nadal - Thompson 7:5, 6:7, 3:6

Rafael Nadal má za sebou prvý turnaj po svojej najdlhšej tenisovej prestávke. Od jeho posledného vystúpenia na minuloročnom Australian Open uplynulo takmer 12 mesiacov, kým sa po zranení a júnovej operácii bedrového kĺbu opäť vrátil na kurty na austrálskej pôde.  

Návrat víťaza 22 grandslamov sledovali fanúšikovia v Brisbane a 37-ročný Španiel ukázal, že ešte stále nepatrí do starého železa. Napriek tomu, že dlho nehral a štyri mesiace nedržal raketu v ruke, dokázal vyhrať duel grandslamových šampiónov s Dominicom Thiemom a domácim víťazom minuloročného Australian Open vo štvorhre mužov Jasonom Kublerom.

Skončil až na rakete tretieho súpera. Ani štvrťfinále však nemuselo byť konečnou zastávkou, Nadal smeroval za víťazstvom v tesnom súboji s domácim Jordanom Thompsonom. Trikrát bol loptičku od tretieho dvojsetového víťazstva, ale nedokázal urobiť záverečný krok.

V dueli plnom dramatických výmen získal Nadal úvodný set za 77 minút a v druhom si vypracoval prvý mečbal v desiatej hre pri podaní súpera. Nevyužil ho, rovnako ako ďalšie dve šance v tajbrejku. Buď chyboval, alebo ho súper vo výmene predčil.

A keď španielsky tenista vo štvrtej hre rozhodujúceho dejstva druhýkrát v zápase a na turnaji stratil podanie, nenašiel v sebe silu na zvrat. Na záver si vyžiadal konzultáciu s fyzioterapeutom, ale ani tá mu nepomohla odvrátiť prvú prehru v treťom stretnutí. 

Po tom, čo Nadal nevyužil aspoň jeden mečbal, prehral deviatykrát v kariére a prvýkrát od roku 2019, keď v Acapulcu podľahol ďalšiemu Austrálčanovi Nickovi Kyrgiosovi.

"Dnes nie je vôbec dôležité, či cítim bolesť. Hlavné je, že som mal šancu odohrať tri zápasy. Môj súper hral dobre a patrí mu všetka česť za to, ako bojoval," komentoval Nadal svoje vyradenie. 

"Ak zranenie nie je vážne, je to pre mňa pozitívny týždeň. Ak to bude horšie, pozitívne to nebude, ale počkajte si. Dnes to nie je deň, keď by som o tom chcel rozprávať. Je čas byť šťastný a zablahoželať súperovi. A uvidíme, ako sa budem cítiť o pár dní. Ak to nebude dobré, pôjdem na vyšetrenie a budeme to sledovať. Zatiaľ chcem byť pokojný a počkať, v akom stave sa prebudím v najbližších dňoch," dodal rodák z Malorky.

Ráno sa budil v neznesiteľných bolestiach a uvažoval o konci kariéry. Napriek tomu v sebe aj vo veku 37 rokov našiel silu opäť sa vrátiť k súťažnému tenisu, hoci bez očakávania veľkého úspechu a s vidinou toho, že to bude pravdepodobne jeho posledná sezóna.

Dvadsaťdeväťročný Thompson si pripísal najcennejší skalp z hľadiska významu mena súpera, keď prvýkrát porazil člena Big 3.  "To, že som odvrátil mečbaly, mi úplne vypadlo z hlavy. Nemôžem byť šťastnejší. Porazil som Rafu vo štvrťfinále doma v Brisbane a myslím, že som i vo svojom prvom semifinále na tvrdom povrchu," dodal šťastný Austrálčan, ktorý sa do semifinále turnaja ATP dostal len piatykrát v kariére a vôbec prvýkrát mimo trávy.

Výsledky turnaja ATP 250 v Brisbane