Bayern - Dortmund. Posledné tri bitky: Rekord medzi šľachtou i spása francúzskeho žolíka

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bayern - Dortmund. Posledné tri bitky: Rekord medzi šľachtou i spása francúzskeho žolíka
Scéna z posledného zápasu: Francúz Modeste vyrovnáva v 95. minúte na 2:2.
Scéna z posledného zápasu: Francúz Modeste vyrovnáva v 95. minúte na 2:2.Profimedia
V nemeckom futbale nemôže byť nič viac ako súboj medzi Bayernom Mníchov a Borussiou Dortmund. Ich sobotňajší zápas je o to atraktívnejší, že oba tímy delí v tabuľke iba bod. A prekvapujúco sú na čele žlto-čierni, ktorým sa proti bavorskému veľkoklubu dlhodobo nedarí. Aké boli posledné tri duely medzi bundesligovými gigantmi?

4. december 2021, Dortmund - Bayern 2:3

Úspešnosť streľby: Haaland 1/2 (50 %) - Lewandowski 2/3 (67 %)

Päť gólov a potvrdená vtedajšia dominancia Bayernu. A to sa v tomto zápase vrátil na ihrisko v drese domácich nórsky kanonier Haaland. Skôr ako sa stihol po takmer dvojmesačnej pauze zavinenej zranením poriadne rozohrať, padli dva góly. Rýchly náskok Borussie čoskoro zmazal Lewandowski. Poľský kanonier sa spamätával z čerstvého sklamania - nezískal Zlatú loptu, čo sa prakticky s istotou očakávalo.

Napínavý duel z penalty za spornú Hummelsovu ruku rozhodol svojím typickým spôsobom, keď sa v behu takmer zastavil a počkal si na pohyb brankára. To sa nepáčilo domácim, ktorí sa sťažovali, že v jednom momente skutočne stál na mieste. Protestovali aj proti tomu, keď rozhodca neodpískal pokutový kop v dvoch situáciách, ktoré si ho podľa nich zaslúžili.

23. apríl 2022, Bayern - Dortmund 3:1

Strely vo vnútri šestnástky: 10:6.

Bayern zdolal Dortmund siedmykrát za sebou v lige a víťazstvom podčiarkol svoj celkovo 32. titul. A tiež desiaty v rade, čím sa stal prvým tímom v histórii, ktorému sa podaril tento mimoriadny úspech v jednej z piatich elitných európskych súťaží. Jednoducho rekord medzi šľachtou. Thomas Müller sa s 11 triumfami stal novým rekordérom Bundesligy. Vďaka výhre nad svojím najväčším rivalom mal Bayern tri kolá pred koncom nedostihnuteľný 12-bodový náskok.

O jeho úspechu rozhodol, bez prekvapenia... Lewandowski. Opäť porazil klub, v ktorom v Nemecku začínal. Počas série siedmich víťazstiev strelil Borussii 11 gólov. Tentoraz to bol ten rozhodujúci, Bayern aj vďaka nemu pridal úžasný 78. ligový zápas v rade so streleným gólom. Všetky tri zásahy padli po strelách zvnútra pokutového územia.

8. október 2022, Dortmund - Bayern 2:2

Strely na bránu: 6:3.

Po dlhých štyroch rokoch (a 10 zápasoch v rade) sa Borussii podarilo prekonať Bayern v počte striel na bránu. Vďaka tomu zároveň prerušila o niečo kratšiu sériu prehier so svojimi veľkými rivalmi. Nevyzeralo to ale vôbec dobre. Hostia viedli v Signal Iduna Parku 2:0 po góloch Goretzku a Saného na začiatku druhého polčasu. Vyše 80-tisíc fanúšikov na tribúnach skepticky očakávalo tradičný scenár.

Aj preto, že ich obľúbenci v predchádzajúcich troch ligových vystúpeniach dvakrát prehrali a v oboch prípadoch inkasovali po tri góly. Tréner Dortmundu Edin Terzič ale v 70. minúte poslal na ihrisko francúzskeho žolíka. Útočník Modeste zmenil obraz hry. Takmer okamžite pripravil zásah pre Moukoka a v piatej minúte nadstaveného času sám vyrovnal.

Bayern - Dortmund, 1. apríl 2023