O titule sme v kabíne počas roka veľa nehovorili. Teraz si to musíme užiť, hovorí Alonso

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
O titule sme v kabíne počas roka veľa nehovorili. Teraz si to musíme užiť, hovorí Alonso
Leverkusen po 11 rokoch ukončil dominanciu Bayernu Mníchov.
Leverkusen po 11 rokoch ukončil dominanciu Bayernu Mníchov.Profimedia
Tréner Leverkusenu Xabi Alonso (42) mal po zisku prvého nemeckého titulu v histórii klubu pre svojich zverencov len slová chvály. Podľa Španiela je Bayer zaslúženým majstrom, navyše po výnimočnej sezóne, počas ktorej doteraz neprehral ani jeden zápas. Majster sveta z roku 2010 a dvojnásobný európsky šampión ubezpečil, že jeho tím chce na konci sezóny získať trofeje aj v Nemeckom pohári a Európskej lige.

Leverkusen, za ktorý hrajú aj českí útočníci Patrik Schick a Adam Hložek a náhradný brankár Matěj Kovář, spečatil titul nedeľňajším víťazstvom 5:0 nad Brémami. Najväčšia hviezda tímu Florian Wirtz strelila hetrik a symbolicky doviedla domáci tím k víťazstvu. Päť kôl pred koncom majú lídri tabuľky 16-bodový náskok pred obhajcom titulu Bayernom Mníchov, ktorého kraľovanie v Bundeslige sa skončilo po 11 rokoch.

"Je to skvelý pocit, ide o veľký deň pre Leverkusen a obrovský úspech. Získať titul takýmto spôsobom je výnimočný počin. Trofej je absolútne zaslúžená, nielen pre hráčov, ale aj pre fanúšikov a celý klub," povedal Alonso na tlačovej konferencii.

Bayer dominoval súťaži od úvodných kôl a na ceste za prvou klubovou trofejou po 31 rokoch prekonal množstvo rekordov. Počas sezóny neprehral v 43 súťažných zápasoch (38 víťazstiev), čím vyrovnal rekord Juventusu z ročníka 2011/12 v piatich elitných európskych ligách. Odohrať úvodných 29 kôl Bundesligy bez prehry je tiež historický zápis.

"Od začiatku sezóny sa nám na ihrisku darí. Už po niekoľkých zápasoch bolo jasné, že tento tím dokáže hrať naozaj dobrý futbal," poznamenal Alonso.

Bývalý vynikajúci stredopoliar Liverpoolu, Realu Madrid či Bayernu Mníchov prevzal tím na zostupovej priečke v októbri 2022. Dovtedy viedol iba rezervu San Sebastianu v rodnom Baskicku, napriek tomu svoju prvú sezónu v pozícii trénera na najvyššej úrovni ukončil na šiestom mieste v nemeckej najvyššej súťaži. Okrem toho sa dostal do semifinále Európskej ligy. V aktuálnej sezóne je jeho tím suverénny.

Leverkusen si zaistil titul v predstihu.
Leverkusen si zaistil titul v predstihu.Flashscore

"O titule sme v kabíne počas roka príliš nehovorili, ale samozrejme, všetci sme naň mysleli. Teraz si to musíme užiť, pretože je to náročná sezóna, ale zďaleka nie je na konci. Máme pred sebou ďalšie ciele a chceme vyhrať zvyšné dve súťaže," dodal Alonso.

Leverkusen má šancu zavŕšiť double vo finále Nemeckého pohára proti druholigovému Kaiserslauternu. Najbližší zápas ho čaká vo štvrtok v Európskej lige na pôde West Hamu. Nový nemecký majster vyhral úvodný duel 2:0.