Prekvapenia víkendu podľa dát: Wolfsburg a Sevilla proti štýlu, ktorý im nevyhovuje

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prekvapenia víkendu podľa dát: Wolfsburg a Sevilla proti štýlu, ktorý im nevyhovuje
Na jeseň Augsburg uspel v päťgólovej prestrelke.
Na jeseň Augsburg uspel v päťgólovej prestrelke.Profimedia
Kto zvíťazí? Kľúčová otázka, ktorú denne riešia športoví fanúšikovia a odborníci na celom svete. Väčšinou sa však riadia skôr pocitmi a vlastnými dojmami než nespochybniteľnými číslami. Správna odpoveď na túto otázku môže byť často veľmi cenná. Najmä ak ide o zaváhanie favorita. Preto vám redakcia Flashscore Správ v spolupráci s tímom analytikov z českej dátovej spoločnosti 11Hacks každý týždeň prináša analýzy zápasov, v ktorých čísla naznačujú, že môže dôjsť k (ne)očakávanému výsledku.

Wolfsburg - Augsburg, sobota 15:30

Futbalisti Wolfsburgu prechádzajú dlhodobou výsledkovou krízou. Ich posledné ligové víťazstvo prišlo v polovici decembra proti aktuálne poslednému Darmstadtu, čo znamená, že na plný bodový zisk čakajú už 10 kôl. Po štyroch náročných zápasoch proti Dortmundu, Frankfurtu, Stuttgartu a naposledy Bayeru Leverkusen sú po dlhom čase opäť favoritom stávkových kancelárií. Stále však majú pred sebou obrovskú výzvu.

Štýl hry dobre trénovaného Augsburgu vlkom nevyhovuje. Dánsky tréner Jess Thorup svojmu tímu prikazuje hrať vo vysokom bloku s rýchlym prechodom do útoku na čo najmenej prihrávok, no Wolfsburg nedokáže využiť voľné priestory za obranou vo svoj prospech. Vyplýva to z údajov. Jeho hráči si vytvárajú veľmi málo šancí z protiútokov alebo represingových situácií a doteraz z nich strelili len šesť gólov, čo je štvrtý najnižší počet v Bundeslige.

Hoci Wolfsburg je nepochybne celok plný výborných hlavičkárov, ktorí dokážu ohroziť súperovu bránu, obrana Augsburgu má potenciál túto silnú stránku eliminovať. V skutočnosti sú štvrtí najlepší v lige v počte defenzívnych hlavičiek. V záverečnej tretine ju majú oveľa nižšiu, ale práve vtedy prichádza na rad špeciálna disciplína tímu - zbieranie odrazených lôpt.

Čo je pre hráčov z mesta automobilov ešte horšia správa, pretože v týchto súbojoch v obrannej tretine sú horší len hráči Borussie Mönchengladbach. Navyše hosťom bude v kľúčových priestoroch okolo šestnástky chýbať stopér Moritz Jenz spolu s defenzívnym stredopoliarom Yannickom Gerhardtom pre kartové tresty, čo je citeľné oslabenie.

Už v prvom vzájomnom zápase na konci októbra Augsburg viditeľne kontroloval hru a vytvoril si výrazne lepšie šance, hoci tesné víťazstvo 3:2 tomu na papieri nemusí úplne nasvedčovať. Tréner Niko Kovač má teraz nôž na krku a bude musieť prísť s niečím novým, aby tento víkend uspel.

Sevilla - Celta Vigo, nedeľa 14:00

V nedeľu sa v La Lige stretnú dva tímy, ktoré už v aktuálnej sezóne vymenili trénera. Kým Quique Sánchez Flores kývol na ponuku vedenia Sevilly v polovici decembra, v prípade Celty Vigo je to len pár dní. Nástupcom skúseného Rafaela Beníteza je Claudio Giráldez, ktorému sa darilo v rezervnom tíme Celty v tretej lige.

Floresova Sevilla sa drží na 14. mieste a stále podáva veľmi kolísavé výkony. Pred tromi týždňami prehrala s Realom Madrid najtesnejším možným rozdielom a potom dokázala vo vyrovnanom zápase poraziť šiesty Real Sociedad, ale posledný dobrý dojem si pokazila remízou na pôde poslednej Almeríe. Najmä preto, že nový tréner stále nevyriešil problémy v defenzíve, ktorá pod jeho vedením inkasuje 1,43 očakávaného gólu na stretnutie, čo je piaty najhorší výsledok v sledovanom období.

Pred Floresovým príchodom mala Sevilla obrovské problémy najmä s problémom so súperovými protiútokmi. Hoci sa odvtedy tento problém zlepšil, na brejky založená Celta bude stále ťažkou skúškou. Giráldez má dokonale zvládnuté ofenzívne prechody, a keďže nemá čas na realizáciu svojich nápadov, pravdepodobne sa príliš neodkloní od svojho zaužívaného štýlu hry.

Čo mu debut určite uľahčí, budú dobre organizované štandardné situácie Celty. Z hľadiska údajov si v súťaži vytvárajú lepšie šance len vedúci Real Madrid a druhá Girona a to je skvelá vizitka. Medzitým Sevilla inkasovala tretí najvyšší počet gólov zo štandardných situácií po Mallorce a Villareale.

Utrecht - Nijmegen, nedeľa 14:30 hod.

Hoci je Utrecht v Eredivisie momentálne ôsmy, čo mu zabezpečuje účasť v play-off o Konferenčnú ligu, stred tabuľky je mimoriadne vyrovnaný a každý bod má veľkú cenu. A dvojnásobne to bude platiť vo víkendovom strete proti šiestemu Nijmegenu, ktorého silu tím okolo skúseného manažéra Rona Jansa pocítil už koncom septembra, keď prehral 0:3.

Nijmegen nebude ľahkým sústom ani ako hosťujúci celok. Forma oboch súperov je veľmi podobná. Dobrým ukazovateľom je metrika očakávaných bodov, ktorá sleduje kvalitu vytvorených a povolených šancí, podľa ktorej by mali oba tímy od decembra získať takmer identické body. Nijmegen navyše v tejto sezóne strelil piaty najvyšší počet gólov vo vonkajších zápasoch a určite nepríde len brániť.

Nielenže si dokážu pravidelne vytvárať veľké množstvo šancí z postupných útokov a dostávať sa k strelám z kombinácií po zemi, ale v prípade potreby dokážu pohroziť aj centrami. A túto stratégiu, pravdepodobne, uplatní aj proti Utrechtu, ktorý je vo vzduchu skôr priemerný a pravidelne dovoľuje nebezpečné šance z centrov z oboch krajov. Navyše Nijmegen bude určite dominovať v zbieraní odrazených lôpt, takže je dosť možné, že v určitých fázach hry pritlačí Utrecht v obrannej tretine a skóruje.